Άρθρα-Απόψεις
H Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για 50 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου και για κάποια της Αιτ/νίας
Μεγάλη έρευνα της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για 50 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου. Η απόλυτη εγκατάλειψη αν και χειμερινά τουριστικά θέρετρα με μεγάλη επισκεψιμότητα στις εορτές των Χριστουγέννων.
• Βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό τους λειψούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Ένας για ολόκληρο Δήμο 5.000 κατοίκων ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα
• Τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού
• Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια.
• Δάπεδα στρωμένα με κατεστραμμένο αμίαντο
• Στάζουν νερά στις βροχές τα ταβάνια
• Λόγω έλλειψης φύλαξης το προσωπικό δέχεται επιθέσεις.
• Τραγικές ελλείψεις σε πληρώματα Ασθενοφόρων
Σε κανένα Κέντρο Υγείας δεν καλύπτονται οι βάρδιες με ασθενοφόρο. Χάνονται τζάμπα ανθρώπινες ζωές
• Κέντρα Υγείας μέσα στο χιόνι χωρίς θέρμανση, χωρίς ιματισμό, υγειονομικό υλικό
Δυστυχώς δικαιωθήκαμε απόλυτα ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι θνησιγενές και δεν πρόκειται να πετύχει.
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με γοργά βήματα. Όμως τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Και όχι μόνο αυτό αφήνουν τα Κέντρα Υγείας που είναι το αποκούμπι των πολιτών σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές να μαραζώνουν.
ΤΟΜΥ
Με βάση τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης έπρεπε σήμερα να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ. Ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 100 εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες μονάδες (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία).
Οικογενειακοί Ιατροί
Από τους 4024 οικογενειακούς γιατρούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (1195 στα ΤΟΜΥ και 2829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ). Για το φαίνεσθε έχουν βαπτίσει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Ιατρούς.
Οι ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων που εξυπηρετούν Δήμους των 5000 κατοίκων, μία ή δύο φορές την εβδομάδα καθ’ ότι τις άλλες ημέρες καλύπτουν τα Κέντρα Υγείας ή τοπικά Νοσοκομεία ονομάστηκαν οικογενειακοί ιατροί με πληθυσμό αναφοράς όλους τους κατοίκους του Δήμου που εξυπηρετούν μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα!!! Για να κερδίσει επικοινωνιακά το στοίχημα η κυβέρνηση.
Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας οι εν λόγω Ιατροί βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον πληθυσμό αναφοράς τους!!!
Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύει με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από Μονάδα σε άλλη Υγειονομική Μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία).
Στα Κέντρα Υγείας σήμερα υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2000 Αγροτικοί σε 7500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3300 υπάλληλοι στις 10000 οργανικές θέσεις.
Πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα (μονά- ζυγά). Κέντρα Υγείας σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές που συχνά αποκλείονται από την κακοκαιρία δεν διαθέτουν πληρώματα Ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.
Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα καθότι τα τοπικά Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις Ιατρών, Νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι σε θέση να κάνουν γενική αίματος ή ακτινογραφία!!! Ακόμα και για ένα απλό κάταγμα γίνονται διακομιδή σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ειδικευμένους ιατρούς σε βασικές ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους κ.α.)
Ειδικά τώρα τις εορτές των Χριστουγέννων που η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους κάλυψης των Κέντρων Υγείας με Ασθενοφόρα γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Προσέρχονται έκτακτα περιστατικά και είναι κλειστά. Χάνονται ζωές έξω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες (Καμένα Βούρλα, Μαργαρίτη Θεσπρωτίας κλπ.) ή όπως στην Κάλυμνο από έλλειψη Ασθενοφόρου.
Δεν υπάρχει καμία συντήρηση στα Κέντρα Υγείας. Πολλά δάπεδα Κέντρων Υγείας (Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας κ.α.) είναι στρωμένα από καταστρεμμένο αμίαντο. Παρότι υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους δεν διαθέτουν κονδύλια για την απομάκρυνση του αμιάντου. Μπάζουν νερά οι οροφές. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Ξέφραγα αμπέλια. Συχνά οι γιατροί, νοσηλευτές τρώνε άγριο ξύλο.
Κέντρα Υγείας δεν έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού. Δεν διαθέτουν υλικά.
Το χιόνι πέφτει και δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης. Απαράδεκτες καταστάσεις.
Καμία Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των νυκτερινών και αργιών αν και ψίχουλα.
Σας παραθέτουμε την κατάσταση σε 50 Κέντρα Υγείας τα οποία πολλά εξ’ αυτών έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα τις εορτές των Χριστουγέννων.
Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 50 ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου του οποίου η επισκεψιμότητα αυξάνει σημαντικά, τα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά διευρύνονται, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες, ένα ζήτημα αποτελεί ο καρκινογόνος αμίαντος που παραμένει στο πάτωμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, ο οποίος πρέπει άμεσα να αλλαχτεί. Αντικαταστάθηκε το ακτινολογικό μηχάνημα που ήταν επί μήνες χαλασμένο με ΔΩΡΕΑ από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας (33χρόνια λειτουργίας) και χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων καθώς και ειδικότητες ιατρών. Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑ.
Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπολειτουργεί χωρίς ιατρικό νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Πρόβλημα κι εδώ με τον καρκινογόνο αμίαντο.
Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Μεγάλη έλλειψε ιατρών όλων των ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα η μη φύλαξη του Κ.Υ. που συχνά με πολλά περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό και πολλές κλοπές.
Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Χωρίς επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο λόγο έλλειψη οδηγών και προβλήματα στις διακομιδές.
Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Οξύ το κτηριακό πρόβλημα του Κ.Υ.. Χωρίς ακτινολόγο. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός είναι σε αχρηστία λόγο μη συντήρησης αλλά και παλαιότητας. Χωρίς παρασκευαστή και χωρίς κάλυψη των αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κτηριακά προβλήματα λόγο έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας – υποστήριξης . Χωρίς φύλαξη. Έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα σε νοσηλευτές, προσωπικό φύλαξης και γιατρούς ειδικοτήτων, όπως παιδίατροι κ.α. Μια ματιά στα οργανογράμματα των μονάδων κάνει προφανές το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναφέρουμε ειδικά τις τρεις αυτές ειδικότητες γιατί είναι πολύ κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Επίσης να αναφέρουμε πως το ήδη υπάρχον προσωπικό βρίσκεται πια πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση με συνέπεια σύντομα το ήδη υπάρχον πρόβλημα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ:
Οι μονάδες αυτές όμως, πέρα από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο βασικός εξοπλισμός τους δεν έχει ανανεωθεί από την ίδρυσή τους, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά όπως οδοντιατρικά , αντιδραστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις κ.α.
ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ: Στην παρούσα φάση μόνο δύο ακτινολογικά εργαστήρια από τα πέντε Κέντρα Υγείας είναι σε λειτουργία και από τα πέντε Μικροβιολογικά τα τρία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης συμβάσεων από το 2015.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προϋποθέτει τακτικό έλεγχο του πληθυσμού με εξετάσεις ο οποίος στην περιοχή μας είναι ελλειπής.
ΠΑΛΑΙΟΜΕΝΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ: Τα κτίρια των Κέντρων Υγείας, λόγω παλαιότητας εμφανίζουν σοβαρά σημάδια φθοράς (Σταλάγματα σε βροχερές ημέρες, διακοπές ρεύματος λόγω παλαιότητας των ηλεκτρικών δικτύων, παλιές εγκαταστάσεις και μηχανήματα). Το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται με την ομαλή αλλά και την ασφαλή διαβίωση στις μονάδες, πόσο μάλλον την σωστή εικοσιτετράωρη λειτουργία τους.
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: Τα ασθενοφόρα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Υγείας είναι ουσιαστικά αντίστοιχα παλαιά με τα κτίρια που τα στεγάζουν. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των μονάδων με καινούρια ασθενοφόρα, για λόγους ασφαλείας και ομαλής καθημερινής λειτουργίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ