«Είμαστε τουλάχιστον 18 μήνες μακριά από την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού», διαμηνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές μελέτες για τέσσερις πιθανές θεραπείες του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι «είμαστε τουλάχιστον 18 μήνες μακριά από την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού». «Υπάρχουν πάνω από 500.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και πάνω από 20.000 θάνατοι. Πρόκειται για τραγικούς αριθμούς, αλλά θα πρέπει να θυμηθούμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν», είπε ο δρ. Τέντρος.
Και πρόσθεσε: «Χθες είχα την τιμή για μία εξαιρετική τηλεδιάσκεψη με τις χώρες του G-20. Το μήνυμα μου είχε τριπλή κατεύθυνση: πρέπει να ενωθούμε, να πολεμήσουμε, να αναφλέξουμε. Να πολεμήσουμε με κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας ώστε να σταματήσουμε τον κορονοϊό. Να ενωθούμε για να περιορίσουμε μαζί την πανδημία. Καμία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει από μόνη της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από κοινού. (…) Πρέπει επίσης να δώσουμε μία υπόσχεση στις επόμενες γενιές: Ποτέ ξανά».
«Οι επιδημίες είναι αναπόφευκτες στην ζωή. Ωστόσο τη ζημιά που μπορούν να κάνουμε μπορούμε να την επηρεάσουμε. Ευχαριστώ τις χώρες της G-20 για την δέσμευση τους στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομίας, τον έλεγχο των ανωμαλιών στο παγκόσμιο εμπόριο και την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τις χώρες που δεν ανήκουν στην G-20, αλλά θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τις συγκεκριμένες χώρες που ανήκουν σε αυτή», είπε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε περίπου 2 εκατομμύρια είδη ατομικής προστασίας σε 74 χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο και ετοιμαζόμαστε να στείλουμε ένα ανάλογο αριθμό και σε 60 επιπλέον χώρες.
«Για να υποστηρίξουμε το κάλεσμα μας σε όλες τις χώρες να λάβουν επιθετικά μέτρα σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή τεστ και την αναγνώριση των φορέων του ιού δουλεύουμε με έντονο ρυθμό για την αύξηση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
«Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ακόμα περίπου 18 μήνες μακριά. Στο μεταξύ, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη για θεραπείας που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς και να σώσουν ζωές. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σε Νορβηγία και Ισπανία οι πρώτοι ασθενείς θα μπουν άμεσα σε ένα δοκιμαστικό σύστημα θεραπειών που θα συγκρίνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων ή κοκτέιλ φαρμάκων κατά του κορονοϊού. Αυτή είναι μία ιστορική δοκιμή που θα μειώσει δραματικά τον χρόνο που θα απαιτείται για τη δημιουργία ισχυρών γενικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών. Πάνω από 45 χώρες συνεισφέρουν σε αυτή την κλινική δοκιμή και ακόμα περισσότερες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Όσο περισσότερες χώρες μπουν σε αυτή την δοκιμή, τόσο το γρηγορότερο θα έχουμε αποτελέσματα», είπε.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο
Ο νέος κορονοϊός έχει μολύνει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26.621 ανθρώπους από τα τέλη Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 21.00 απόψε, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 572.040 άνθρωποι σε 183 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κρούσματα, δεδομένου ότι πολλές χώρες εξετάζουν πλέον μόνο τους ασθενείς εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από τους ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί, τουλάχιστον 124.400 θεωρείται ότι έχουν πλέον αποθεραπευτεί.
Μέσα σε 24 ώρες, σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό, αναφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο 3.328 νέοι θάνατοι και 66.457 κρούσματα.
Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο είναι η Ιταλία (969), η Ισπανία (769) και οι Η.Π.Α. (345). Η Ιταλία, όπου ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό αναφέρθηκε πριν από έναν μήνα, στα τέλη Φεβρουαρίου, μετρά πλέον 9.134 θανάτους και 86.498 κρούσματα ενώ 10.950 άνθρωποι ιάθηκαν.
Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (4.858 θάνατοι, 64.059 κρούσματα) η Κίνα, χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο (3.292 θάνατοι, 81.340 κρούσματα), το Ιράν (2.378 θάνατοι, 32.332 κρούσματα) και η Γαλλία (1.995 θάνατοι, 32.964 κρούσματα). Στην Κίνα αναφέρθηκαν σήμερα 55 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι.
Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν πρώτοι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στη Νότια Αφρική, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και το Ουζμπεκιστάν. Στο Σεντ Κιτς και Νέβις εντοπίστηκε τα πρώτα κρούσματα.
Στην Ευρώπη, μέχρι τις 21.00 απόψε, είχαν καταγραφεί 18.638 θάνατοι και 313.801 κρούσματα, στην Ασία 3.684 θάνατοι και 102.161 κρούσματα, στη Μέση Ανατολή 2.446 θάνατοι και 39.431 κρούσματα, στις Η.Π.Α. και τον Καναδά 1.491 θάνατοι και 98.860 κρούσματα, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 234 θάνατοι και 10.474 κρούσματα, στην Αφρική 114 θάνατοι και 3.826 κρούσματα και στην Ωκεανία 14 νεκροί και 3.491 κρούσματα.