Ειδήσεις
Παν. Πατρών: Ενστάσεις του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό
Ενστάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.
-
- Όπως αναφέρει:
«Γινόμαστε μάρτυρες για άλλη μια φορά αλλαγών -συγχωνεύσεων τμημάτων, με τον ίδιο στόχο και τρόπο που έγιναν όλες οι προηγούμενες συγχωνεύσεις όπως η πρόσφατη Πανεπιστημίου Πάτρας και Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας, η προηγούμενη των δυο Τ.Ε.Ι. Πάτρας και Δυτ. Ελλάδας ή η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας και η συγχώνευση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε αυτή την φάση μάλιστα με κλειστό πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο.
Η πρόταση έχει τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών».
Η ανάλυση όμως του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και οι προτάσεις που περιέχει καμία σχέση δεν έχουν με τον τίτλο.
Oι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν την ανάλογη ακαδημαϊκή και επιστημονική τεκμηρίωση.
· Δεν έχουν λάβει υπόψιν την γνώμη των εργαζομένων (μέλη Δ.Ε.Π., άλλο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό), οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο.
· Δεν έχουν λάβει υπόψιν ποτέ τους φοιτητές, που καλούνται χρόνο παρά χρόνο να σπουδάσουν σε διαφορετικό τμήμα, όπου άλλο τμήμα επέλεξαν και άλλο θα τελειώσουν.
θεωρούμε ότι μοναδικά κριτήρια είναι τα οικονομοτεχνικά και χωροταξικά δεδομένα, ενώ στόχος είναι ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς.
Το Πανεπιστήμιο Α.Ε που ονειρεύονται και υλοποιούν κυβερνήσεις και Διοικήσεις Πανεπιστημίων μπορεί να υλοποιήσει ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, Γεωργικές Σχολές επιπέδου Ι.Ε.Κ. ή τρίχρονες, Σχολές Οίνου και Αμπέλου, επιχειρηματικά Πάρκα, Θερινά Σχολεία κ.λπ.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το δικό μας Πανεπιστήμιο.
Προωθούν όσα κατά την γνώμη τους μπορούν να αποφέρουν έσοδα και κέρδη στο «νέο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο» και καμία σχέση δεν έχει με το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο τόπος και η νεολαία.
Ταυτόχρονα σε όλη την πρόταση κυριαρχεί η αποδοχή ότι αφού δεν υπάρχουν διδάσκοντες και μόνιμο προσωπικό για το κάθε επιστημονικό αντικείμενο, η προφανής λύση είναι να γίνουν συρραφές αντικειμένων, συγχωνεύσεις ή μετακινήσεις τμημάτων. Δε αποτελεί προτεραιότητα η άμεση πρόσληψη διδακτικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, η ενίσχυση των υποδομών, η φοιτητική μέριμνα, η επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Παράλληλα καμία αναφορά δεν γίνεται για το Διοικητικό Προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στα συγκεκριμένα τμήματα ή τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα προγράμματα σπουδών που «τρέχουν» του πρώην Τ.Ε.Ι. και σήμερα ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθυστερώντας τους φοιτητές από το πτυχίο τους και την όποια επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Δεν αναφέρεται πουθενά πόσες «μεταλλάξεις» έχουν ήδη υποστεί τα τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου και πόσα προγράμματα σπουδών τρέχει το καθένα ούτε το τι θα γίνουν οι απόφοιτοι τους αν καταφέρουν να τελειώσουν. Στην πραγματικότητα συνεχίζονται τα πειράματα στις πλάτες των φοιτητών που καλούνται να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο.
Καλούμε τους Διδάσκοντες ,τους φοιτητές, όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μην συναινέσουν σε αλλαγές που φέρνουν νέους φραγμούς στην μόρφωση.
Απαιτούμε:
· Οι όποιες αλλαγές να έχουν την σύμφωνη γνώμη των φοιτητών οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα πάθη των τμημάτων και φυσικά να οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα.
· Κανείς Διοικητικός Υπάλληλος να μην μετακινηθεί από τον τόπο κατοικίας του εκτός αν το ζητήσει ο ίδιος και να έχει την δυνατότητα μετάταξης σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία της Πόλης κατοικίας του.
Καλούμε την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας, να διεκδικήσει από το Υπουργείο Παιδείας, άμεσα προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για ένα Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο».