Ειδήσεις
Πανεπιστημιακά Τμήματα Αγρινίου: «Αφωνία» ή ένοχη σιωπή Γαβρόγλου;
Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται πλέον τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, μιας και οι πληροφορίες που διαρρέονται από το Υπουργείο Παιδείας για το νέο χάρτη των Πανεπιστημίων, δεν περιλαμβάνουν ούτε μία λέξη για την τύχη τους.
Του Σωκράτη Τσόμπου
Κι όλα αυτά τη στιγμή που με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ιδρύονται τέσσερα νέα Πανεπιστήμια (Δυτική Αττική, Ιόνιο, Θεσσαλία και Ιωάννινα).
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας:
Την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σχεδιάζει το Υπουργείο. Οι επερχόμενες τομές αφορούν την ίδρυση τεσσάρων νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα προκύψουν από συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την αρχή να γίνεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Θα ακολουθήσουν ακόμη τρία ιδρύματα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα ενωθεί με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα «απορροφήσει» το ΤΕΙ Ηπείρου.
Επιπλέον, έρχονται τα διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν εντός των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ως τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση –από τη μεταπολίτευση και μετά- χαρακτηρίζουν την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία σχολιάζουν ότι ανάλογο εγχείρημα δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.
Το νέο ίδρυμα θα διαθέτει 23 με 25 τμήματα και 5 σχολές, θα προσφέρει εκατοντάδες νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και θα ενσωματώνει εκπαιδευτικές καινοτομίες, όπως τα προγράμματα διετούς φοίτησης.
Το νομοσχέδιο που θα καθορίσει τις αρχές λειτουργίας του νέου ιδρύματος θα είναι έτοιμο εντός Νοεμβρίου, ενώ το πανεπιστήμιο θα ενταχθεί και στο μηχανογραφικό δελτίο του 2018, το οποίο θα συμπληρώσουν οι απόφοιτοι λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις του καλοκαιριού. Οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα στεγάζονται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των ΤΕΙ, με τις μετακινήσεις να είναι ελάχιστες, εκτός από τις σχολές Μηχανικών και Διοίκησης – Οικονομίας, οι οποίες θα εγκατασταθούν στο ΤΕΙ Πειραιά. Για όσους ήδη φοιτούν στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δεν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά τους και στα κτίρια όπου στεγάζονται οι σχολές τους, καθώς θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις ίδιες εγκαταστάσεις.
Και αν η αρχή στις τομές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έγινε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σύντομα τη σκυτάλη θα πάρουν τρία ιδρύματα. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από τη συνένωσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα «απορροφήσει» το ΤΕΙ Ηπείρου.
Από τα πιο παραπάνω προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά για την περίεργη «αφωνία» του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που για πολλούς ερμηνεύεται και ως «ένοχη σιωπή».
Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές το Υπουργείο Παιδείας και ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, είναι εάν υπάρχει σχέδιο και ποιο για την αναβάθμιση και την βιωσιμότητα των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου.
Η παραμονή τους και μόνο στη πόλη δεν είναι αρκετή και κανείς δεν θα πρέπει να αρκεστεί σ’ αυτό.