Ειδήσεις
Πανεπιστήμιο Πατρών: Πόσοι φοιτητές αποφοιτούν στην ώρα τους, ποια τα αίτια – Αποκαλυπτικά στοιχεία
Στην ακτινογραφία ειδικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών μπαίνουν τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης στον προβλεπόμενο χρόνο από τα προγράμματα σπουδών του κάθε Τμήματος.
Τα στοιχεία των δύο τελευταίων ακαδημαϊκών ετών που παραχώρησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, είναι αποκαλυπτικά.
2020 – 2021: Αποφοίτησαν 4.573, εκ των οποίων μόλις οι 653 αποφοίτησαν στην ώρα τους
Σύμφωνα με αυτά την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 – 2021 εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών 6.536 φοιτητές. Την ίδια χρονιά αποφοίτησαν 4.573. Από αυτούς όμως μόλις οι 653, ποσοστό 9,99%, αποφοίτησαν τον προβλεπόμενο χρόνο, που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους, δηλαδή στην ώρα τους.
2021- 2022: Αποφοίτησαν 4.536, εκ των οποίων μόλις οι 622 αποφοίτησαν στον προβλεπόμενο χρόνο
Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2021- 2022, εισήχθησαν 5.917 φοιτητές. Την ίδια χρονιά ορκίστηκαν 4.536. Από αυτούς μόλις 622, ποσοστό 12,65%, αποφοίτησε στην ώρα του.
«Τα ποσοστά των φοιτητών μας που τελειώνουν στην ώρα τους είναι πάρα πολύ χαμηλά. Αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι ένα θέμα που το Πανεπιστήμιό μας, όπως και τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας διότι το πρόβλημα είναι κοινό, πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά» μας είπε ο κ. Μπούρας.
Η ΑΙΤΙΑ
Στο ερώτημά μας ποια είναι η αιτία ή η εξήγηση που μπορεί να δοθεί, μας απάντησε:
«Σίγουρα αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στους φοιτητές. Σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό φοιτητών που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο επίπεδο των σπουδών, δεν έχει τις δεξιότητες και χρειάζεται και φροντιστήριο, όπως αναδείξατε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και ευθύνη καθηγητών. Δηλαδή ένα ποσοστό φοιτητών δυσκολεύεται από τους ίδιους τους διδάσκοντες».
Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι και η «Π» έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τις καταγγελίες φοιτητικών συλλόγων διαφόρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, για ουρές φοιτητών που συσσωρεύονται στα μαθήματα συγκεκριμένων καθηγητών, που συνηθίζουν να τους «κόβουν». Οι ίδιοι περιέγραφαν σειρά συμβάντων με φοιτητές που έχουν δώσει το ίδιο μάθημα επτά και οκτώ φορές και έχουν κολλήσει στο πτυχίο τους επειδή δεν μπορούν να προσπεράσουν το συγκεκριμένο εμπόδιο.
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ
Οι καταγγελίες αυτές έχουν περιέλθει σε γνώση και της διοίκησης του Πανεπιστημίου, η οποία έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων. «Ειδική επιτροπή του πανεπιστημίου μας έχει προχωρήσει στην ακτινογράφηση όλων των Τμημάτων μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταγράψει σε ποια μαθήματα λιμνάζουν οι φοιτητές μας. Για παράδειγμα δεν μπορεί να κόβονται συνεχώς φοιτητές και για πολλά έτη στο μάθημα ενός συγκεκριμένου καθηγητή. Κάτι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Ερευνούμε λοιπόν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και προχωρούμε στη λήψη μέτρων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ταλαιπωρούνται φοιτητές μας, να χάνουν χρόνια από την παραγωγική ζωή τους και να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ένα μάθημα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις οικογένειές τους».
Η οικονομική κρίση επηρέασε τη φοίτηση
Τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για το 2022 δείχνουν ότι μόνο ένας στους πέντε φοιτητές (19,62%) των ελληνικών ΑΕΙ αποφοιτά στην ώρα του, δηλαδή στον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής του.
Οπως δείχνει η έκθεση κατά μέσον όρο ένας φοιτητής χρειάζεται έξι χρόνια για να ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές και αντιστοίχως 7,5 για τις πενταετείς και εννιά για τις Ιατρικές, που είναι εξαετείς.
Ως προς την αναλογία νέων εγγραφών/πτυχιούχων ετησίως, την καλύτερη έχουν τα κεντρικά εξειδικευμένα ιδρύματα:
Το Μακεδονίας (για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται ετησίως, αποφοιτούν 82) και το Πειραιώς (80) που εξειδικεύονται στις οικονομικές επιστήμες, το Πάντειο Κοινωνικών Επιστημών (77) και το Ιδρυμα των μηχανικών ΕΜΠ (73). Από όσα προσφέρουν μεγάλο εύρος σπουδών, υψηλότερες αναλογίες έχουν το ΑΠΘ (71), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (64) και το ΕΚΠΑ (63). Χαμηλότερα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (48), που συγχωνεύτηκε με το ΤΕΙ Λάρισας, το Πολυτεχνείο Κρήτης (46), το Χαροκόπειο (45), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (44) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (37).
Μάλιστα, το φαινόμενο της καθυστέρησης ή μη αποφοίτησης έχει επιδεινωθεί πολύ την τελευταία δεκαετία μετά την οικονομική κρίση. Τα στοιχεία της ΕΘΑΕΕ δείχνουν ότι οι απόφοιτοι από 10,04% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών το 2013 μειώνονται συνεχώς έκτοτε (9,91% το 2015, 9,41% το 2017, 8,91% το 2019 και 8,60% το 2020). Ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της ΕΕ το 2020 ήταν 23,15% και κινούνταν ανοδικά από 22,13% το 2018 και 22,28% το 2019.
Διαβάστε επίσης: Η σχολική εκδρομή που κατέληξε σε τραγωδία – Σε κατάσταση σοκ οι συμμαθητές της 15χρονης από το Θέρμο