Υγεία
Πανώλη Αιγοπροβάτων: Η παγκόσμια πορεία της νόσου
Τα κρούσματα αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας των ζώων μειώνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των εστιών των μηρυκαστικών Peste des petits (PPR), επίσης γνωστός ως πανώλης των αιγοπροβάτων, μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσει αυτό το εξαιρετικά μεταδοτικό ζωική ασθένεια και αυξάνοντας τις ελπίδες για επίτευξη του στόχου της παγκόσμιας εξάλειψης έως το 2030.
Η PPR μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα ζώα – με ποσοστό θνησιμότητας 30-70% – αλλά δεν μολύνει ανθρώπους. Όμως, η PPR έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους λόγω της σοβαρής επίδρασης της PPR στην επισιτιστική ασφάλεια, την ανθεκτικότητα στην κοινότητα και τα μέσα διαβίωσης.
Πάνω από 1.200 παγκόσμια κρούσματα PPR καταγράφηκαν το 2019 (τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα) σε σύγκριση με περισσότερα από 3.500 το 2015, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και των εταίρων.
Η μείωση των επιδημιών PPR οφείλεται στον αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού σε περισσότερες από 50 χώρες. Οι εκστρατείες οδήγησαν και χρηματοδοτήθηκαν από χώρες με την υποστήριξη του FAO και των εταίρων. Σε μόλις 12 από αυτές τις χώρες, εμβολιάστηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια αιγοπρόβατα μεταξύ του 2015 και του 2018.
Δύο περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από το PPR και ανέφεραν πλειοψηφία των εστιών μεταξύ 2015-2019 – Ασία πάνω από 75% και Αφρική πάνω από 24%, αν και η ασθένεια μπορεί επίσης να μην αναφέρεται. Σχεδόν το ήμισυ όλων των επιδημιών αυτής της περιόδου εμφανίστηκαν μόνο σε πέντε χώρες, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου.
Τα PPR εξαπλώθηκαν με ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία 15 χρόνια. Περισσότερες από 70 χώρες – κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή – έχουν αναφέρει την ασθένεια από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ακτή του Ελεφαντοστού τη δεκαετία του 1940. Στη χειρότερη περίπτωση, η ασθένεια απειλεί να μολύνει έως και το 80% των 2,5 δισεκατομμυρίων μικρών μηρυκαστικών στον κόσμο εάν δεν ελεγχθεί, ασκώντας τεράστια πίεση σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου.
Περίπου 300 εκατομμύρια οικογένειες βασίζονται σε μικρά μηρυκαστικά, όπως τα αιγοπρόβατα, ως πηγή τροφής και εισοδήματος, και κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην εάν δεν αρθεί η ασθένεια. Εκτιμάται επίσης ότι η PPR προκαλεί οικονομικές απώλειες έως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αν και θεωρήθηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια μικρών οικιακών μηρυκαστικών που μοιάζει με rinderpest, στο πρόσφατο παρελθόν, η PPR έχει μολύνει επίσης καμήλες, βοοειδή, βουβάλια και μια σειρά ειδών άγριας ζωής – από την αφρικανική βουβάλια έως την αντιλόπη του saiga στην Ασία.
Ο δρόμος για την εξάλειψη των PPR
Το 2015, η διεθνής κοινότητα έθεσε το στόχο της εξάλειψης των PPR έως το 2030 και, έκτοτε, ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει μια Παγκόσμια Στρατηγική Ελέγχου και Εξάλειψης των PPR.
«Η εξάλειψη της νόσου είναι δυνατή και απαραίτητη για τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας. Όχι μόνο θα σώσει μια πολύτιμη πηγή τροφής και εισοδήματος για πολλούς ευάλωτους ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει ολόκληρες οικογένειες να μεταναστεύσουν – έναν κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όταν καταστρέφονται τα προς το ζην. Ο κόσμος χωρίς PPR θα σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια και ενδυνάμωση για τις αγροτικές γυναίκες, καθώς είναι συχνά υπεύθυνες για τη φροντίδα των ζώων “, δήλωσε η Μαρία Ελένα Σεμέδο, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO.
Από τον Μάιο του 2020 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), 58 χώρες και μία περιοχή στη Ναμίμπια έχουν αναγνωριστεί ως απαλλαγμένες από PPR – με τη Ρωσία και το Λεσότο οι τελευταίες χώρες να προστίθενται στον κατάλογο πέρυσι. Επιπλέον, 21 χώρες, οι οποίες δεν είχαν νέες υποθέσεις για πέντε συνεχόμενα χρόνια, μπορούν να προετοιμάσουν την τεκμηρίωσή τους για επικύρωση από το OIE για κατάσταση χωρίς PPR.
Για να φτάσουν σε κατάσταση χωρίς PPR, οι χώρες περνούν μια διεξοδική διαδικασία τεσσάρων σταδίων (αξιολόγηση, έλεγχος, εξάλειψη και μετά την εξάλειψη) που υποστηρίζονται από το FAO και το OIE.
Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την πρόληψη και τον έλεγχο των PPR με βάση την εμπειρία από την επιτυχή παγκόσμια εξάλειψη του rinderpest το 2011 από τον FAO, το OIE και τους συνεργάτες τους, και τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών εμβολίων PPR. Οι FAO και OIE προτείνουν την έναρξη του εμβολιασμού PPR κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών, ακολουθούμενο από τον εμβολιασμό των νεογέννητων ζώων κατά τη διάρκεια ενός ή δύο διαδοχικών ετών. Κύρια εμπόδια στην καταπολέμηση της PPR
«Ενώ τα κρούσματα PPR έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το εύρος μόλυνσης του ιού PPR, τόσο γεωγραφικό όσο και εύρος ξενιστή, εξακολουθεί να είναι ευρύ, και πρέπει να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της νόσου», δήλωσε ο Συντονιστής και κτηνίατρος του προγράμματος PPR του FAO και κτηνίατρος Felix Njeumi.
Η έλλειψη εμβολίων, η κυκλοφορία των ζώων και κυρίως οι υλικοτεχνικές προκλήσεις κατά τη διεξαγωγή εμβολιασμών εξακολουθούν να παραμένουν τα κύρια εμπόδια για την πρόληψη και τον έλεγχο των PPR. Το κόστος μιας δόσης εμβολίου αντιπροσωπεύει περίπου το ένα οκτώ του κόστους παράδοσης εμβολίου.
Ενώ είναι διαθέσιμη η τεχνολογία θερμοηλεκτρικού, κανένα από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι θερμοστατικά και οι περισσότερες ενδημικές χώρες PPR βρίσκονται σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές με περιορισμένους πόρους ψυχρής αλυσίδας για αποθήκευση και μεταφορά εμβολίων. Τα υπάρχοντα εμβόλια επίσης δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μολυσμένων και εμβολιασμένων ζώων.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός κατά της PPR έχει κεντρική σημασία για την εξάλειψη της νόσου και για την προστασία της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς και των μέσων διαβίωσης. Η τράπεζα εμβολίων PPR παρέχει στους αγρότες έγκαιρη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια υψηλής ποιότητας που επιτρέπουν σε χώρες και περιοχές να δηλώνονται χωρίς PPR “, δήλωσε ο Jean-Philippe Dop, αναπληρωτής γενικός διευθυντής θεσμικών υποθέσεων και περιφερειακών δραστηριοτήτων του OIE.
Το απόθεμα / τράπεζα εμβολίων PPR που ιδρύθηκε από τους FAO, OIE και άλλους συνεργάτες βελτίωσε τη διασφάλιση ποιότητας και την παροχή εμβολίων. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η εξάλειψη των PPR, πρέπει να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης για εκστρατείες εμβολιασμού και άλλες δραστηριότητες του προγράμματος.
Η πρώτη φάση του παγκόσμιου προγράμματος PPR έθεσε ως στόχο τον εμβολιασμό 1,5 δισεκατομμυρίων μικρών μηρυκαστικών μέχρι το τέλος του 2021. Από τα μέσα του 2020, περίπου το ήμισυ αυτού του στόχου είχε επιτευχθεί, με την πανδημία COVID-19 να έχει διαταράξει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας των ζώων , συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών PPR και αναφορών εστιών, πέρυσι. Αυτές οι διαταραχές συνεχίζονται το 2021 καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία.
Ο FAO τονίζει επίσης την ανάγκη συντονισμού μέτρων πρόληψης και ελέγχου μεταξύ γειτονικών χωρών για τον περιορισμό της διασυνοριακής μετακίνησης ασθενειών. Η ενίσχυση της παρακολούθησης και του οροπαρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό είναι επίσης απαραίτητη.
Το κενό χρηματοδότησης για το πρόγραμμα παγκόσμιας εξάλειψης της PPR εκτιμάται σε 340 εκατομμύρια δολάρια. Οι προκλήσεις, οικονομικές και υλικοτεχνικές, παραμένουν. Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πρόοδο, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των χωρών και του FAO, του OIE για την εξάλειψη των PPR και την αιτία αισιοδοξίας. Η δεύτερη φάση (2022-2027) του προγράμματος θα διατυπωθεί το 2021.