Connect with us

Ευρωβουλή

Παπαδημούλης στην Κομισιόν για το ύψος και τις πρακτικές φοροδιαφυγής

papadimoulis daneia

«Πώς θα ενισχύσει η Κομισιόν τα κράτη-μέλη στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη;».

Πρόσφατη μελέτη τοποθετεί στα 825 δισεκ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής εντός των κρατών-μελών.

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν, για το ύψος και τις πρακτικές φοροδιαφυγής, καθώς και τη μη απόδοση ΦΠΑ εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα το ύψος και τις πρακτικές φοροδιαφυγής, καθώς και τη μη απόδοση Φ.Π.Α. εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του σε πρόσφατη μελέτη της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), βάσει της οποίας το ύψος της φοροδιαφυγής υπολογίζεται μεταξύ 750 και 900 δισεκατομμυρίων ευρώ –και μεσοσταθμικά στα 825 δισεκ. ευρώ. 

 

Κατά τη μελέτη, πέραν της φοροδιαφυγής που προκύπτει στα κράτη-μέλη από πρακτικές όπως η δήλωση μη πραγματικών εξόδων, ή η απόκρυψη εισοδημάτων, καταγράφεται και η φοροδιαφυγή μέσω της μη απόδοσης Φ.Π.Α., για την οποία ευθύνονται και οι αδυναμίες των φορολογικών αρχών. Ως προς αυτό, τις πρώτες θέσεις λαμβάνουν η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία.

 

Σχετικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτά την Κομισιόν πώς θα ενισχύσει τα κράτη-μέλη για τον πλήρη υπολογισμό της φοροδιαφυγής και την ορθή δημοσίευση των σχετικών στοιχείων, με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη, αφού οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι πολλές χώρες αρνούται να καταγράψουν πλήρως τη φοροδιαφυγή.

 

Επισημαίνοντας ότι κατά τη μελέτη «το λεγόμενο “tax gap” ξεπερνά στο 50% των Κ-Μ τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία, με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στις πρώτες θέσεις», ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει «ποια μέτρα λαμβάνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ειδικά στους τομείς σε έξαρση».

Τέλος, ρωτά να μάθει «με ποια εργαλεία –τρέχοντα και επικείμενα- αντιμετωπίζει τη νομότυπη φοροαποφυγή μεγαλοεπιχειρηματιών και επιχειρήσεων η Κομισιόν», δηλαδή την αξιοποίηση νομότυπων περιθωρίων που επιτρέπουν τους λιγότερους φόρους, ως 190 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Πρόσφατα δημοσιεύματα για τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη της ΕΕ (825 δισ. ευρώ ετησίως) επικαλούνται μελέτη της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που αναφέρεται τόσο σε πρακτικές όπως η απόκρυψη εισοδημάτων ή η δήλωση μη πραγματικών εξόδων, όσο και στη μη απόδοση ΦΠΑ. Μάλιστα, ως προς τη μη απόδοση ΦΠΑ, τις πρώτες θέσεις λαμβάνουν οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (VAT gap 29,2%). 

Κατά τη μελέτη, το λεγόμενο “tax gap” ξεπερνά στο 50% των Κ-Μ τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία, με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στις πρώτες θέσεις.

Ερωτάται η Κομισιόν:

– Πώς θα ενισχύσει τα κράτη-μέλη για τον πλήρη υπολογισμό της φοροδιαφυγής και την ορθή δημοσίευση των σχετικών στοιχείων, με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη;

– Ποια μέτρα λαμβάνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ειδικά στους τομείς σε έξαρση; 

– Με ποια εργαλεία –τρέχοντα και επικείμενα- αντιμετωπίζει τη νομότυπη φοροαποφυγή μεγαλοεπιχειρηματιών και επιχειρήσεων;

Advertisement

AgrinioTimes ©2014