Πολιτική
Γ. Παπανδρέου: «Ωμή παρέμβαση στο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων»
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνους, πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνέχεια των παρεμβάσεων του ενάντια στη στρατικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και υπέρ της ανάγκης να επικρατήσει η λογική της διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μονομερή κίνηση της Τουρκίας για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, ανέφερε τα εξής:
«Το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μια ιδιαίτερα δυσμενής και ανησυχητική εξέλιξη όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η χρονική στιγμή που επελέγη για αυτή τη μονομερή ενέργεια λίγο πριν την εκλογική διαδικασία στα Κατεχόμενα αποτελεί ωμή παρέμβαση στο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να επιλέγουν ελεύθερα και δημοκρατικά τους ηγέτες τους.
Ασφαλώς, η κίνηση αυτή ναρκοθετεί τις προσπάθειες για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε μια περίοδο όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να γίνει μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας.
Επιπλέον, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δυσκολεύουν την δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που αποτελεί προϋπόθεση για γόνιμο διάλογο.
Τόσο στα ελληνοτουρκικα, όσο και στο Κυπριακό δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα βήμα μπροστά όταν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες, παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, απειλές και εχθρικές δηλώσεις.
Εργάστηκα σκληρά για την ένταξη του συνόλου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζω πόσο εύκολα μπορεί να γκρεμιστεί η εμπιστοσύνη και πόσο επικίνδυνο είναι αν επικρατήσει η στρατικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό πρέπει, Έλληνες ,Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο μιας τέτοιας προσέγγισης να κινητοποιηθούμε πριν είναι αργά ωστε να δοθεί χώρος στο διάλογο και τη διπλωματία.