Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπαθανάσης, υπεραμύνθηκε της αυτοθυσίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα μνημονιακά χρόνια ενώ δεν δίστασε να καταδικάσει μερίδα γιατρών που φοροδιαφύγει ή στο παρελθόν συνταγογραφούσε αλόγιστα.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Παπαθανάση.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο Ιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί και επεμβαίνει. Μπορεί καμιά φορά να μην υπάρχουν δελτία τύπου αλλά για οποιαδήποτε θέματα υγείας παρατηρούνται, ο σύλλογος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές, με το υπουργείο και την υγειονομική περιφέρεια προσπαθώντας να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα. Δεν είναι υπέρ των συνεχών δελτίων τύπου, φαντάζομαι κουράζουν και τον κόσμο, αλλά από τότε που άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα με την Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, οι παρεμβάσεις μας ήταν συνεχείς, και τηλεφωνικές και γραπτές, και προσπαθούσαμε να δώσουμε λύση, στο μέτρο του δυνατού βέβαια. Σύμφωνα με το νόμο, ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Είμαστε επιστημονικό όργανο, συμβουλευτικό της πολιτείας. Στην πράξη όμως έχουμε επωμιστεί τώρα και συνδικαλιστικές δράσεις, σε συνεργασία πάντα με το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών.
Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Είναι ένα θέμα που το είχαμε ξεχάσει όλοι, το θέμα της ιλαράς. Δυστυχώς, επανήλθε μια κατάσταση λόγω ενός κινήματος αντιεμβολιαστικού που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και λέει ότι τα εμβόλια προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά. Έτσι λοιπόν αυτό εξαπλώθηκε και δυστυχώς έφτασε και στην Ελλάδα.
Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί είναι ξεχασμένη ασθένεια και χρειάζεται εμβολιασμός. Έχει 90% μεταδοτικότητα. Και όταν αρρωστήσει κάποιος σε μεγάλη ηλικία, οι παρενέργειες είναι σοβαρές.
Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Αντικειμενικά ο χώρος της υγείας από τα μνημόνια έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών. Και κάθε φορά που διαβιβάζουμε τις αξιολογήσεις πάντα οι δανειστές ζητούν ακόμη περισσότερη μείωση. Αυτό έχει επηρεάσει τις προσλήψεις που γίνονται με το σταγονόμετρο
Οι γιατροί στα νοσοκομεία, όχι μόνο στο Αγρίνιο έχουν ξεπεράσει τη φυσική και ψυχική τους αντοχή. Καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αντιμετώπισης συνθηκών. Μπορεί να μην έχουμε στο Αγρίνιο τρομακτική έλλειψη υλικών ή χρηματοδότησης, αλλά η ψυχική κόπωση λόγω έλλειψης προσωπικού είναι μεγάλη.
Γινόντουσαν και σπατάλες, δεν θα το αρνηθώ. Έπρεπε το κράτος να κάνει τη δουλειά του και τους ελέγχους ως όφειλε. Άφηνε μερικούς συναδέλφους ασύδοτους. Δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Υπάρχει παραβατικότητα, όπως υπάρχει σε όλους τους χώρους, υπάρχει και στο χώρο της υγείας. Μακάρι να ήμασταν άγγελοι όλοι οι γιατροί και όλα θα πήγαιναν καλύτερα. Αλλά δεν είναι έτσι. Και πιστεύω ότι έχει μεγάλο ρόλο και το κράτος. Εγώ δεν αρνούμαι ότι υπήρχε σπατάλη στο χώρο της υγείας. Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να ζητούν απόδειξη από τους γιατρούς. Ότι ισχύει και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα ισχύει και για το δικό μας.
Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ
Η άποψή μου είναι ότι το νοσοκομείο Αγρινίου προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Και έχει σώσει πάρα πολύ κόσμο και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που υπάρχει αρκετά αυξημένη ροή ασθενών στο νοσοκομείο, λόγω ανέχειας. Θα πω στον κόσμο να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς του νοσοκομείου. Κι εγώ έχω υπάρξει και από την απέναντι πλευρά στο νοσοκομείο Αγρινίου, συνοδός ασθενών του οικογενειακού μου περιβάλλοντος. Η αντιμετώπιση και η εξυπηρέτηση ήταν απόλυτα με τους κανόνες και η ιατρική αντιμετώπιση ήταν πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο Αγρινίου.
Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες για τις απώλειες των προσώπων τους, τους οποίους καταλαβαίνω απόλυτα. Πριν πω οτιδήποτε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μια επιστημονική και διοικητική έρευνα. Είναι πρώιμο να μιλήσουμε για συμπεράσματα και για καταλογισμό ευθυνών πριν έχουμε μια πλήρη εικόνα, τεκμηριωμένη για το τι έγινε με τα περιστατικά αυτά. Δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανένας, κι αν καταλογιστούν ευθύνες εμείς πρώτοι θα τις συζητήσουμε και θα δούμε τι πήγε λάθος. Δε θέλω να καλύψω κανέναν, αν υπάρχει πραγματικά ευθύνη θα την καταλογίσουμε κι εμείς.
Καλό θα είναι η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου, να συνεργάζεται με τα όργανα των γιατρών και του προσωπικού. Γνωρίζουν τα προβλήματα καλύτερα από τον καθέναν κι ούτε θέλουν να υποκαταστήσουν τη διοίκηση, να την βοηθήσουν θέλουν. Γιατί μια καλή διοίκηση και μια καλή λειτουργία του νοσοκομείου τους ευνοεί όλους. Και τους εργαζόμενους και η διοίκηση παίρνει τα εύσημα. Νομίζω η διοίκηση θα πρέπει να ακούει τους εργαζόμενους και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κοινού, παρά να κάνει μόνη της ενέργειες, οι οποίες δυσαρεστούν τον κόσμο. Ρωτήστε δικηγόρους πόσοι γιατροί καταδικάζονται ετησίως. Για ιατρική αμέλεια και ιατρικά λάθη. Δεν υπάρχει καμία κάλυψη. Ο νόμος κάνει τη δουλειά του.
Σ.Τ.