Άλλες Ειδήσεις
Παραδοσιακή καρυδόπιτα
Συστατικά
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
800 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για την καρυδόπιτα
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
360 γρ. αλεύρι σκληρό
4 αβγά, μεσαία
200 γρ. καρυδόψιχα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. γάλα
βούτυρο, για το ταψί
αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από το λεμόνι.
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αβγό για να προσθέσουμε το επόμενο.
Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε τα καρύδια, το γαρίφαλο, την κανέλα και χτυπάμε τόσο ώστε να πάρουν τα καρύδια το μέγεθος που θέλουμε να έχουν μέσα στην καρυδόπιτα.
Μεταφέρουμε τα καρύδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα στερεά υλικά και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας.
akispetretzikis.com