Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Παραιτήθηκε βουλευτής του Ζάεφ – Θρίλερ η ψηφοφορία για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ!

zaef onomasia epimoni

Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση διακόπηκε όταν ο βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε.

Σκοπιανά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η παραίτηση του βουλευτή έγινε για να αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από το κυβερνών κόμμα διαρρέουν ότι εξακολουθούν να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται.

Πάντως αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να καθυστερήσει την ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή (11.1.2019).

Στο μεταξύ, έξω από το Κοινοβούλιο και παρά το τσουχτερό κρύο, δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

 

ΠΓΔΜ: Ο… μαγικός αριθμός 80

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 στους 120 βουλευτές).

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες.

Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

newsit.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014