Ειδήσεις
Παρεμβάσεις στον 2ο όροφο των εγκαταστάσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας
Στην τελική ευθεία τέσσερις δημιουργικοί κόμβοι στην Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative@Hubs
Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους, στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της Απουλίας (Ιταλία). Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του διακρατικού έργου εδαφικής συνεργασίας «Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» Creative@Hubs – Ολιστική δικτύωση δημιουργικών μικρομεσαίων μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων.
Στη Δυτική Ελλάδα, έχουν δρομολογηθεί τεχνικές παρεμβάσεις για την ανακαίνιση του κτιρίου της πρώην Γεωργικής Σχολής Πάτρας, όπου θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονος και λειτουργικός συνεργατικός χώρος για τις δημιουργικές επιχειρήσεις.
Επίσης, ο 2ος όροφος του διατηρητέου νεοκλασικού «Χρυσόγελου» στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο ο 2ος όροφος στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου, αλλά και ο παραχωρημένος χώρος στο διοικητήριο του Πύργου, έχουν διαμορφωθεί και σύντομα θα αποκτήσουν τεχνολογικό εξοπλισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες δημιουργικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα σημείο συνάντησης, δημιουργικότητας και δικτύωσης.
Στη Ζάκυνθο, στις εγκαταστάσεις του Μουσικού Λυκείου θα αναπτυχθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα στούντιο ηχογράφησης της Ελλάδας, που θα χρησιμεύσει και ως μέρος ανάπτυξης του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου της ευρύτερης περιοχής.
Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου φορέων με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων συμπλέγματος μεταξύ διαφόρων τομέων της βιοτεχνίας, όπως η κεραμική, η αργυροχοΐα, η ξυλουργική, τα υφαντά και η σκαλιστική πέτρα. Η ιδέα είναι να παρέχονται κοινές υπηρεσίες, δράσεις υποστήριξης της ανάπτυξης, κατάρτιση, σχεδιασμός και πιλοτικές μέθοδοι παραγωγής, αλλά και εκθέσεις και δραστηριότητες μάρκετινγκ για τους προαναφερθέντες τομείς της τοπικής οικονομίας.
Τέλος, η περιφέρεια της Απουλίας, στις πόλεις Μπάρι και Φότζια θα δημιουργήσει δύο σύγχρονες δομές υποστήριξης της δημιουργικής βιομηχανίας αναπτύσσοντας ένα πολύ-τομεακό περιβάλλον, φιλοξενώντας επιχειρήσεις κυρίως του αγροτικού και διατροφικού τομέα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με τη συμμετοχή πανεπιστημίων και ιδιωτικών εταιρειών που ενθαρρύνουν συνδέσεις, λύσεις, καινοτομία και παράγουν βέλτιστες πρακτικές.
Σημαντικό παράγοντα εκσυγχρονισμού, θα αποτελούν τα ICT εργαλεία που αναπτύσσονται για την τεχνολογική υποστήριξη των ΜμΕ δημιουργικών επιχειρήσεων, τα σεμινάρια και θεματικά εργαστήρια που θα διοργανωθούν ενδυναμώνοντας συνεργαζόμενες δραστηριότητες και δικτύωση των 8 συνεργατικών χώρων, μέσω της στοχευμένης διαχείρισης τους από τους διαχειριστές των κόμβων. Ταυτόχρονα, η ανταλλαγή καινοτομίας και τεχνογνωσίας, καθώς και η διεθνοποίηση των μικρομεσαίων δημιουργικών επιχειρήσεων, θα επιτευχθούν μέσω διασυνοριακών συνεργειών.
Η δεύτερη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του έργου Creative@Hubs, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, βεβαίωσε τη σταθερή πορεία υλοποίησης των δρομολογημένων εργασιών, στις τέσσερις περιφέρειες Ελλάδας-Ιταλίας.