Connect with us

Uncategorized

Παρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα ως αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ομάδας για το μεταναστευτικό

katsifaras

«Εάν δεν θέλουμε να αφήσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια όσων θέλουν να την αποδημήσουν, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης». Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ως Αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), συμμετέχοντας στις εργασίες της  Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Περιφερειών (ΕτΠ) στην αντιφώνησή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, εκπροσωπώντας την Ομάδα του  Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην συζήτηση που έγινε στην ΕτΠ για το Μεταναστευτικό.

Σε μια στιγμή που στην Ελλάδα και την Ευρώπη το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας εκατοντάδες μετανάστες αναζητούν εναγώνια οδούς διαφυγής προς την υπόλοιπη Ευρώπη, η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας , με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η αγωνία για την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος έφθασε μέσο της παρέμβασης του Απόστολου Κατσιφάρα , στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες.

«Είναι περιττό να προσποιούμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με μια έκτακτη ανάγκη που συμβαίνει μια μόνο φορά. Αντιμετωπίζουμε ένα μακροχρόνιο φαινόμενο επίδοξων μεταναστών, που έχει προκληθεί τόσο από τις βίαιες συγκρούσεις στη γειτονιά μας, όσο και από τις κραυγαλέες ανισότητες που μας περιβάλλουν, τόνισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε καλά, στη χώρα μας, η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι στο επίκεντρο του πολιτικού γίγνεσθαι, σε τόνους συχνά βίαιους και διαβρωτικούς για τον κοινωνικό ιστό. Όσοι ενεργούν με υπευθυνότητα και με γνώμονα την αλληλεγγύη έχουν συχνά τιμωρηθεί, και αυτό το βλέπουμε σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολιτικές μετανάστευσης αποτέλεσαν το επίκεντρο όλων των εθνικών εκστρατειών εντός της ΕΕ και συνέβαλαν στην αρνητική έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, τόσο για τους Βρετανούς όσο και για όλους τους Ευρωπαίους.

Είναι η ίδια η διαλεκτική του λαϊκισμού, τον ευρωσκεπτικισμού και των εθνικών εγωισμών που έχει πυροδοτήσει τους φόβους των πολιτών σχετικά με την απουσία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ΕτΠ ανέφερε: «Πρέπει να υιοθετήσουμε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, που να βασίζεται σε μια ολιστική και δομημένη προσέγγιση, με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης που επηρεάζει τις εξωτερικές και εσωτερικές πτυχές, με διαδικασίες ασύλου που να εγγυώνται τη νομική υποχρέωση παροχής φροντίδας σε όσους δικαιούνται άσυλο, και με κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο.

Χρειαζόμαστε επίσης την ενίσχυση της νομικής συνδρομής στους ανηλίκους (των οποίων ο αριθμός αυξάνεται) και σε άλλες ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες.

Είναι απαραίτητη τόσον η εφαρμογή της αρχής της μετεγκατάστασης όσο και ο μετριασμός εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη χώρα εισόδου πρέπει να είναι αυτή που θα επεξεργαστεί την αίτηση ασύλου.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από μια πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, βασισμένη σε κανόνες και εντός βιώσιμων ορίων, καθώς και από περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφάλιση της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε ένα σαφέστερο, απλούστερο και ταχύτερο σύστημα, το οποίο να είναι ταυτόχρονα δίκαιο για όλους και να μην υποβαθμίζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μεταναστών.

Υπήρξατε δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης, της Αθήνας, και γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιαίτερη σημασία των πολιτικών ένταξης. Οι περιφέρειες και οι πόλεις είναι αυτές που αναλαμβάνουν – μετά τη φάση έκτακτης ανάγκης – συγκεκριμένες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα τη διασφάλιση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στη στέγαση, στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να συμμετέχουν πλήρως στην εφαρμογή μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο την υποστήριξη (με όρους χρηματοδότησης αλλά και τεχνογνωσίας) από την Ευρώπη, αλλά και την σε βάθος ανταλλαγή πρακτικών και την αλληλεγγύη μεταξύ των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε όλη την Ένωσή μας, καθώς και με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών».

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014