Connect with us

Οικονομία

Παρέμβαση ΕΘ.Ε.Α.Σ. για τα «κόκκινα δάνεια»

mosxos korasidis etheas

Υπεβλήθη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2021/2167», μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ., χθες, Τρίτη (28/11) πραγματοποιήθηκε συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου έγινε ακρόαση όσων φορέων είχαν κληθεί, μεταξύ των οποίων και η ΕΘ.Ε.Α.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των αγροτών και των Συνεταιρισμών. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κος. Μόσχος Κορασίδης ανέπτυξε και κατέθεσε τις προτάσεις/παρατηρήσεις που είχαν διαμορφωθεί από την πρόσφατη σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (7/11). Οι εν λόγω θέσεις βασίστηκαν στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και Συνεταιρισμοί με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ένα πολύπλοκο και επώδυνο ζήτημα, που δημιουργεί δυσκαμψίες στην απρόσκοπτη παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, που πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Κορασίδης στάθηκε στα σημεία, που έχουν κατατεθεί ως σχόλια στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο και τελικά κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια, τα οποία είναι δυσθεώρητα και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή οικονομική λειτουργία τους. Τα πολύ υψηλά επιτόκια και οι υπερβολικοί τόκοι ανατοκισμού έχουν καταστήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης αδύνατη. Έτσι, η διαγραφή αυτών των υπερβολικών τόκων κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Συνεταιρισμών. Μάλιστα, οι τόκοι υπερημερίας που συνεχώς ανατοκίζονται τρέχουν με επιτόκιο 13% – 14%, όταν το μέσο επιτόκιο αγγίζει τα 3% με 3,5%. Η ως άνω συνθήκη δημιουργεί μια μεγάλη ψαλίδα, με τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς να βρίσκονται σε ένα τέλμα μη διαχείρισης της εν λόγω κατάστασης, για την οποία η όποια προσπάθεια διευθέτησης θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Επίσης, τα μέχρι σήμερα δεδομένα καθιστούν επιβεβλημένη την υποχρεωτική συμμετοχή των αγοραστών των δανείων servicers και των funds στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών, των οποίων η άρνηση μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία τον εν λόγω θεσμό. «Πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός, όπως για τα χρέη στο δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορασίδης.

Επίσης, υπογραμμίστηκε πως πρέπει να θεσμοθετηθούν ανώτατα όρια κέρδους για τους αγοραστές των δανείων servicers και των funds. Χαρακτηριστικά, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ. σημείωσε πως «όπως γίνονται έλεγχοι στην αγορά των προϊόντων, προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έτσι θα πρέπει να οριστούν οπωσδήποτε όρια κέρδους και στα κόκκινα δάνεια. Δεν είναι αποδεκτό κάποιος μέσω αγοράς ληξιπρόθεσμων δανείων να γίνεται κάτοχος μιας περιουσίας με χαμηλό τίμημα και να μην υπάρχει όριο κέρδους, όταν διατίθεται σε πολλαπλάσια τιμή (μεγάλο τίμημα) σε σχέση με αυτό της απόκτησής του και να το εκποιεί αδιαφορώντας μάλιστα ότι καταστρέφεται η παραγωγική δομή αγροτών, κτηνοτρόφων».

Επιπλέον, ο κ. Κορασίδης έκανε αναφορά σε ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι, αυτό των υποθηκευμένων εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, λειτουργώντας ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών και των Συνεταιρισμών, καθώς μένοντας κλειστές, από τους servicers ή τους εκκαθαριστές, οι αγρότες αδυνατούν να αποθηκεύσουν τα προϊόντά τους.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να υπάρξει πραγματική συζήτηση μεταξύ των οφειλετών και των κατόχων των δανείων, καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την αποδέσμευση του παραγωγικού κεφαλαίου και των τεράστιων εγκαταστάσεων που μένουν ανεκμετάλλευτες, με τη μεταφορά αγροτικής γης εκτός των αγροτών να είναι επώδυνη. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μία εποχή, όπου παραγωγοί και αγρότες προσπαθούν να ορθοποδήσουν, περνώντας μια δύσκολη χρονική περίοδο κατά την οποία προσπάθησαν να απορροφήσουν σημαντικό μέρος της εκτίναξης του κόστους παραγωγής με σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους.

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Επιστολή του Ιωάννη Μασούτη στον Κωστή Χατζηδάκη για το φορολογικό νομοσχέδιο

Advertisement

AgrinioTimes ©2014