Ειδήσεις
Παρέμβαση Γ. Λεχουρίτη για τις πλαστικές συσκευασίες νερού: «Να κάνει ελέγχους ο ΕΦΕΤ!»
Τον προβληµατισµό των καταναλωτών,για την ποιότητα του εµφιαλωµένου,νερού στη χώρα µας εντείνει η παρα-
δοχή των αρµόδιων κρατικών ελεγκτικών µηχανισµών για την απουσία διαδικασίας εντοπισµού µικροπλαστικών. Μία εβδοµάδα µετά τη δηµοσιοποίηση διεθνούς έρευνας, η οποία,έδειξε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα µπουκάλια εµφιαλωµένου νερού περιέχουν µικροσκοπικά κοµµάτια πλαστικού, οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών ενώσεων απευθύνουν έκκληση για ένταση των ελέγχων στις διαδικασίες παραγωγής,µεταφοράς και αποθήκευσης του προϊόντος.
Την ίδια στιγµή, αξιωµατούχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων τονίζουν πως οι έλεγχοι στο εµφιαλωµένο νερό στην Ελλάδα είναι συστηµατικοί και αρκετά α-στηροί, επισηµαίνουν ωστόσο πως οι έλεγχοι αυτοί δεν περιλαµβάνουν τον εντοπισµό των µικροπλαστικών.
Η έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστηµίουτης Νέας Υόρκης που έγινε για τον µη κερδοσκοπικό οργανισµό Orb Media ανέλυσε δείγµατα από 259 µπουκάλια νερού που παράγονται σε εννέα χώρες. Τα µικροπλαστικά εντοπίστηκαν στο 90% των δειγµάτων που αναλύθηκαν, γεγονός που προκάλεσε παγκόσµια ανη-
συχία για την ποιότητα και την ασφάλεια κατανάλωσης του εµφιαλωµένου νερού.
«Η συγκεκριµένη έρευνα δεν έχει ακόµα δηµοσιευθεί σε επιστηµονικό περιοδικό ώστε
να πάρει τη “σφραγίδα” της παγκόσµιας επιστηµονικής κοινότητας.
Πρέπει να γνωρίζουµε όµως πως, παρότι τα διεθνή ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στα ευρήµατα για το εµφιαλωµένο νερό, ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να δείξει ότι τα σωµατίδια πλαστικού βρίσκονται πλέον παντού, στο περιβάλλον αλλά και στο νερό, λόγω της µεγάλης παραγωγής πλαστικού παγκοσµίως», δηλώνει ο διευθυντής Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ, Κωνσταντίνος Μπαρµπέρης, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν συνεπάγεται τον εφησυχασµό των ελεγκτικών µηχανισµών.
«Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 60 µεγάλα εµφιαλωτήρια, που ελέγχονται για βιολογικούς και χηµικούς παράγοντες κινδύνων. Μέχρι τώρα δεν γίνονταν έλεγχοι για µικροπλαστικά σωµατίδια, τα οποία όµως δεν γνωρίζουµε ακόµα αν όντως προκαλούνπροβλήµατα υγείας», λέει ο κ. Μπαρµπέρης, αφήνοντας ανοιχτή την επέκταση των ελέγχων στη χώρα µας και για τα µικροσκοπικάσωµατίδια πλαστικού.
Από την πλευρά τους, όµως, οι εκπρόσωποι,των καταναλωτικών ενώσεων στη χώρα µας αναφέρουν ότι κατά καιρούς έχουν δεχθεί καταγγελίες ακόµα και για κοµµάτια πλαστικού που είναι ορατά διά γυµνού οφθαλµού, µέσα στο εµφιαλωµένο νερό.
«∆εν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουµε από καταναλωτές, οι οποίοι έχουν βρει µικρά κοµµάτια πλαστικού µέσα στο εµφιαλωµένο νερό. Θεωρώ πως όντως υπάρχει ζήτηµα και θα πρέπει σίγουρα ο ΕΦΕΤ να πραγµατοποιήσει ελέγχους και προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κατανα-
λωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, επισηµαίνοντας παράλληλα πως οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν τις κακές συνθήκες µεταφοράς και αποθήκευσης του εµφιαλωµένου νερού, ιδιαίτερα κατά τους
καλοκαιρινούς µήνες. «Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι αρκετά επιβλαβές να υπάρχει µεταφορά και αποθήκευση του εµφιαλωµένου νερού κάτω από τον ήλιο ή σε συνθήκες υψηλών θερµοκρασιών. Οι καταγγελίες που έχουµε ειδικά από τα νησιά για τέτοιες περιπτώσεις είναι πάρα πολλές. Από όσο γνωρίζουµε, µάλιστα, οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού γίνονται µόνο στα εµφιαλωτήρια και όχι στα τελικάσηµεία πώλησης», λέει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.
«Οι ελεγκτικοί µηχανισµοί έχουν ήδη µεγάλη επιβάρυνση µε τους ελέγχους που κάνουν.
Είναι πρακτικά αδύνατον γι’ αυτούς να προχωρούν σε δειγµατοληπτικούς ελέγχους σε περίπτερα και σούπερ µάρκετ, δηλαδή σε χιλιάδες σηµεία ανά την Ελλάδα.
Σκεφτείτε πόσους ανθρώπους θα έπρεπε να απασχολήσει το Γενι-κό Χηµείο του Κράτους για να κάνει έστω καιµία φορά τον χρόνο έλεγχο», δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χηµικών, Τριαντα-φυλλιά Σιδέρη, εκφράζοντας όµως την πεποίθηση ότι το εµφιαλωµένο νερό στη χώρα µαςείναι ασφαλές.
real.gr