Δυτική Ελλάδα
Παρέμβαση-Πρόταση για τις αποζημιώσεις καταστροφών ζωικού κεφαλαίου από σαρκοφάγα ζώα
Σε παρέμβαση – πρόταση για τις αποζημιώσεις καταστροφών ζωικού κεφαλαίου από σαρκοφάγα ζώα, προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, μεταφέροντας τον προβληματισμό των κτηνοτρόφων ορεινών και ημιορεινών περιοχών των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας, οι οποίοι αναφέρουν επιδρομές άγριων σαρκοφάγων ζώων που πλήττουν κοπάδια αιγοπροβάτων.
Το πρόβλημα αφορά στην μη αποζημίωση των απωλειών κάτω των 4 ζώων (αιγών και προβάτων) ανά επιδρομή, καθώς δεν προβλέπεται αθροιστική κάλυψη ασφαλιζόμενης ζημιάς.
Επιπλέον το τσακάλι ή τα άγρια σκυλιά δεν χαρακτηρίζονται προστατευόμενα είδη όπως ο λύκος, για την περίπτωση του οποίου υπάρχει ευνοϊκότερο πλαίσιο αποζημίωσης. Ως εκ τούτου, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ειδικά για την αποζημίωση λόγω κατασπαράξεων ζωικού κεφαλαίου από άγρια ζώα να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική και όχι η ημερήσια ζημιά, καθώς και να εξισωθεί η αποζημίωση των απωλειών από προστατευόμενα και μη άγρια σαρκοφάγα ζώα.
«Η διάκριση από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ του είδους του ζώου που προκάλεσε την ζημιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα, στην πράξη, όπου υπάρχουν λύκοι να αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος όταν υπάρχει απώλεια δύο ζώων. Ενώ σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, που δεν απαντώνται λύκοι να αποζημιώνεται ζημία τεσσάρων ζώων. Δεν διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η αρχή της ισονομίας έναντι όλων των πολιτών. Είναι αναγκαίο να υιοθετήσει ο ΕΛΓΑ τις προτάσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ισονομίας έναντι όλων των πολιτών, αλλά και η ουσιαστική προστασία του ζωικού κεφαλαίου» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.