Connect with us

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου ”Ψήγματα Σοφίας” στην Ι.Μ. Παναγίας Κατερινούς, Γαβαλού Μακρυνείας

iereas nikolaos artikos

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «ΨΗΓΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ», του π. Νικολάου Αρτίκου και στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης – Κειμηλιοθήκης της Ι. Μ. Κατερινούς, ιδρυθείσας εις μνήμην του πατρός Νικολάου Αρτίκου στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς, Γαβαλού Μακρυνείας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018.

19.00 – 20.00.

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: ΨΗΓΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ του π. Νικολάου Αρτίκου.

 

Ομιλητές:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Ο κ. Χρηστός Κουφός, Ιατρός, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Ο κ. Αντώνιος Μαυρομάτης, Ιατρός, Δ/ντής Μ.Ε.Θ. Γεν. Κρατικού Νίκαιας.

Ό κ. Βασίλειος Τσούνης, Καθηγητής, τ. Δ/ντής Λυκείου Αγρίνιου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Δημήτριος Μαλαβέτας.

20.00 – 20.30.

Εγκαίνια της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης – Κειμηλιοθήκης της Ι.Μ. Κατερινούς εις μνήμην του π. Νικολάου Αρτίκου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και τον Δήμαρχο Αγρίνιου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ό μακαριστός πατήρ Νικόλαος Αρτίκος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1927 στο Αιτωλικό. Η αγάπη του προς την Εκκλησία τον οδήγησε στην ιεροσύνη.

Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή Κορίνθου, από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» και στις 13 Νοεμβρίου του 1955, ανήμερα της εορτής του Άγιου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, χειροτονήθηκε ιερεύς από τον τότε Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κύριο Ίερόθεο Β’. Διορίσθηκε εφημέριος στο χωριό Ματσούκι Αγρίνιου, όπου και άρχισε την ιερατική του σταδιοδρομία, διακονώντας το ποίμνιό του. Τον Φεβρουάριο του 1958 μετατέθηκε στην Γαβαλού Μακρυνείας, όπου άσκησε τα καθήκοντα του εφημέριου έως τις 13 Νοεμβρίου του 1970.

Ή έντονη πνευματική του δραστηριότητα και η μεγάλη του φιλομάθεια τον έκανε ιδιαιτέρως αγαπητό στους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, όπως ήταν ό Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος και η Βάσω Κατράκη, με τούς οποίους είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις αλληλοεκτίμησης και φιλίας. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν και η αγιογράφηση των εικόνων του τέμπλου του Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής, από τον μεγάλο Έλληνα αγιογράφο και λογοτέχνη Φώτιο Κόντογλου. Η όλη του πνευματική δραστηριότητα στη Γαβαλού και η συνεχής μελέτη των Πατέρων της Εκκλησίας προκάλεσε τον θαυμασμό του μακαριστού Μητροπολίτη κυρίου Θεοκλήτου, ο οποίος το Νοέμβριο του 1970 τον μετέθεσε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ι.Π. Μεσολογγίου, διορίζοντάς τον ταυτόχρονα και στα Γραφεία της Μητροπόλεως, αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Μελετούσε καθημερινά, σημείωνε και κατέγραφε ρήσεις και αποφθέγματα ταξινομώντας τα κατά θέμα και συγγραφέα. Δημιούργησε μία τεράστια χειρόγραφη συλλογή, η οποία άγγιξε τον αριθμό των πενήντα χιλιάδων αποφθεγμάτων σε ογκώδεις τόμους βιβλίων. Η οικογένειά του, κληρονόμος όλης αυτής της πνευματικής περιουσίας του πατρός Νικολάου, με την άδεια και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και τη συνεργασία της Καθηγουμένης της ιστορικής Ιεράς Μονής Κατερινούς, Μαριάμ Μοναχής, δημιούργησε Βιβλιοθήκη – Κειμηλιοθήκη εις μνήμην του πατρός Νικολάου, στην εν λόγω Ιερά Μονή Κατερινούς, όπου και δώρισε το σύνολο των βιβλίων και κειμηλίων της συλλογής του. Σκοπός ήταν να εμπλουτισθεί η Ιερά Μονή με πλήθος βιβλίων, χειρογράφων και κειμηλίων και να καταστεί ένα κέντρο πολιτισμού, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα και την σημασία της Ιεράς Μονής Κατερινούς, στο πέρασμα των αιώνων για την περιοχή.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014