Δυτική Ελλάδα
Πάτρα: «Δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια» διαβεβαιώνει η παιδο-ογκολόγος της Μαλένας
Η παιδο-ογκολόγος που παρακολουθούσε το κοριτσάκι υποστήριξε πως δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια, όπως αναγράφεται στην έκθεση του ιατροδικαστή. «Υπάρχει εξέταση την παραμονή με τέλεια ηπατική, τέλεια, πιο τέλεια δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία για το πρώτο παιδί της οικογένειας που άφησε την τελευταία του πνοή, την Μαλένα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Σε δηλώσεις της στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, η παιδο-ογκολόγος που παρακολουθούσε το κοριτσάκι υποστήριξε πως δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια, όπως αναγράφεται στην έκθεση του ιατροδικαστή. «Υπάρχει εξέταση την παραμονή με τέλεια ηπατική, τέλεια, πιο τέλεια δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες, πλήρης έλεγχος μοριακός, να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει άλλη αιτία, μετά να παρέμβει ψυχίατρος να ελέγξει τα μέλη τα οποία ενέχονται σε αυτή την ιστορία και να αποφασίσει εν κατακλείδι ή η ιατρική ή η Δικαιοσύνη», είπε η γιατρός και σε ερώτηση για το αν υπήρχε περίπτωση η Μαλένα να υπέστη ηπατική ανεπάρκεια εξαιτίας χημειοθεραπείας απάντησε «όχι δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια το παιδί. Υπάρχει εξέταση την παραμονή με τέλεια ηπατική, τέλεια, πιο τέλεια δεν γίνεται και επίσης η κλινική εικόνα του παιδιού μέχρι την ώρα που πήγε να κοιμηθεί ήταν άριστη, έπαιζε, έτρεχε και έφαγε κανονικά. Χωρίς εμετούς, χωρίς ηπατικό κώμα, χωρίς τίποτα. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια δεν πεθαίνεις έτσι, προηγείται κάτι», είπε και τόνισε «δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω εκατό τοις εκατό. Τώρα για το τι είδε ο ιατροδικαστής… Κάποια φάρμακα κάνουν κάποιες αλλοιώσεις στο ήπαρ τα οποία όμως δεν έχουν καμία λειτουργική επίπτωση όμως ο ιατροδικαστής από αυτά είχε μία εικόνα μπροστά του. Λάθος έκανε όμως που δεν πήρε ένα ιστορικό ο ιατροδικαστής κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να πάρει ένα ιστορικό να δει».
«Ειλικρινά ήταν μία οικογένεια, μία μητέρα που στεκόταν δίπλα στο παιδί της καλά. Δεν είχα αντιληφθεί τίποτα, Εγώ είπα στον κύριο Δασκαλάκη και στην κυρία Δασκαλάκη να γίνει η νεκροτομή μήπως υπάρχει κάποια ανωμαλία που θα βοηθήσει να μην πεθάνει άλλο παιδί τους, γιατί αν βρεθεί αυτή η ανωμαλία στη μικρή, θα την ξέρουν και στα άλλα. Θα μπορούν να είναι σίγουροι για τα άλλα τους παιδιά» είπε στο STAR η παιδοογκολόγος της Μαλένας. «Ο κύριος λόγος που ζήτησα τη νεκροτομή ήταν αυτός. Δεν ζήτησα να μάθω απλώς από τι πέθανε η μικρή διότι στο κάτω κάτω της γραφής η μικρή πέθανε. Ηθελα να μάθω αν πέθανε από κάτι που μπορούσε η μητέρα, οι γονείς να το προλάβουν στα άλλα τους παιδιά. Και οι άνθρωποι συμφώνησαν απόλυτα μαζί μου τότε, μου είπαν πολλά ευχαριστώ φιλώντας μου τα χέρια κυριολεκτικά παρά το ότι έφευγαν χωρίς παιδί», συμπλήρωσε.
Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής για τον θάνατο της Μαλένας «με πήρε τηλέφωνο η μητέρα θυμωμένη και μου είπε ότι πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Της εξήγησα ότι δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια και τότε μου λέει γιατί γράφουν τέτοιο πράγμα. Ελάτε της είπα να σας δώσω όλο το ιστορικό να το πάτε όπου θέλετε και αν ένας συνάδελφός μου βρεθεί να πει ότι αυτό το παιδί με αυτό το ιστορικό είχε ηπατική ανεπάρκεια, ελάτε να τα ξαναπούμε. Τα πήρανε, τα πήγανε κάπου οπουδήποτε, τους είπαν ότι δεν συνάδει αυτό το ιστορικό με την ηπατική ανεπάρκεια και μετά με παίρνει η μάνα και μου λέει εγώ θα κάνω μήνυση στον ιατροδικαστή. Της λέω ο λόγος της νεκροτομής δεν ήταν για να κάνεις μήνυση στον ιατροδικαστή, διότι ο ιατροδικαστής μπορεί να έχει κάποιες αλλοιώσεις που όμως δεν οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια».
«Οποιαδήποτε παρέμβαση αν έκανα εγώ, θα θεωρούνταν ύποπτη»
Η παιδοογκολόγος υποστηρίζει πως δεν έδωσε κάτι στην ιατροδικαστή καθώς «οποιαδήποτε παρέμβαση αν έκανα θα θεωρούνταν ύποπτη. Εάν με κάποιο τρόπο είχε πάρει στα χέρια της τις εξετάσεις ή έγγραφα, τότε δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό έγραψε ηπατική ανεπάρκεια πραγματικά απορώ. Τότε είχα μεγάλο ερωτηματικό από τι έφυγε το παιδί, δεν το έχω μόνο τώρα και τότε το είχα. Ποια είναι η αιτία θανάτου, ο λόγος που ήθελα τότε να ψαχτεί είναι μήπως υπάρχει κάτι κληρονομικό, να προλάβουμε κάποιον επόμενο θάνατο. Ας αποκαλυφθούν οι αιτίες να ακούσουμε το τελικό πόρισμα. Ολη αυτή η παραφιλολογία κάνει κακό».
«Δεν ήταν τόσο εξωστρεφής και θερμή, αλλά δεν είχε κακή συμπεριφορά»
«Η μητέρα είχε καλή συμπεριφορά. Ηταν μια γυναίκα που δεν ήταν τόσο εξωστρεφής και θερμή, αλλά δεν είχε κακή συμπεριφορά. Στο παιδάκι της στεκόταν δίπλα πολλές ώρες, το έπαιζε, το απασχολούσε. Δεν ήταν μια αδιάφορη μάνα. Ούτε ο πατέρας. Οπότε εγώ δεν έχω να πω κάτι. Το μόνο που λέω είναι έλεος. Ας βρεθεί η αιτία για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι, αν κάποιος φταίει να πληρώσει. Αν όμως δεν φταίει; Είναι τρομερό να συμβαίνουν όλα αυτά. Εμένα μου φαίνεται απάνθρωπο αυτό που γίνεται σε αυτούς τους γονείς. Εγώ λέω ότι θα πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της η ιατρική, αν χρειαστεί να παρέμβουν όλες οι ειδικότητες, εκτός από τη γονιδιακή ιατρική και ό,τι άλλες ειδικότητες και από εκεί και πέρα να βγουν τα συμπεράσματα. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε αυτά. Εγώ βάζω τον εαυτό μου στη θέση αυτής της μάνας. Νιώθω πολύ παράξενα και όποιος φταίει να τιμωρηθεί. Ιατρική ευθύνη για το δικό μου περιστατικό δεν υπάρχει», σημείωσε.
Το κενό των 35 λεπτών
Η δραματική περιγραφή της μάνας για το χαμό της 3,5 ετών Μαλένας αναφέρει: «Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με την μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα, ‘Μαλένα, Μαλένα’, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών».
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η μητέρα της Μαλένας στην κατάθεση της, η κόρη της παρουσίασε αυτό το επεισόδιο που έμελλε να είναι καθοριστικό για τη ζωή της στις 16:40, ωστόσο όπως βλέπετε στα ιατρικά έγγραφα οι γιατροί αναφέρουν ότι κλήθηκαν από την μητέρα για παροχή βοήθειας στις 17:15… δηλαδή 35 λεπτά αργότερα.
«Στις 17:15 το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έλαβε έκκληση από τη μητέρα του κοριτσιού ότι το κορίτσι είναι ‘’μπλε’’ και ότι ‘’χτυπάει’’ η αντλία. Έγινε άμεση εκτίμηση. Το παιδί βρέθηκε στο κρεβάτι σε πλάγια θέση, χωρίς έκπτυξη του θωρακικού τοιχώματος, χωρίς σφυγμό, με μυδρίαση, υποτονία άκρων και ψυχρό. Έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ και κλήθηκε η ΜΕΘ για περαιτέρω αντιμετώπιση» περιγράφουν οι γιατροί στις επίσημες ιατρικές αναφορές.
in.gr