Connect with us

Εκδηλώσεις

Πάτρα – Εγκαίνια έκθεσης: «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821»

Άγνωστο αρχειακό υλικό, αποδίδεται στο κοινό της πόλης και της περιοχής, μέσα από την έκθεση «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Το περιεχόμενο και τα μηνύματα της έκθεσης αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνέντευξης που δόθηκε χθες Τρίτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου. Στη συνέντευξη παρέστη και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

prosklisi i achaia stin epanastasi toy 1821.. 1

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αναφέρθηκε στο υλικό της έκθεσης,  το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Πατρέων, ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Προϊσταμένη  Κατερίνα Κούρου, την υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου και συνολικά τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό Οργανισμό, χάρη στην προσπάθεια των οποίων στήθηκε η έκθεση.

Τόνισε επίσης, ότι στην έκθεση φιλοξενούνται και τρία έργα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τα Γενικά Αρχεία του κράτους, εκ των οποίων τα δύο από το παράρτημα της Πάτρας, εκφράζοντας τις θερμές της ευχαριστίες.

Η κ. Γεροπαναγιώτη αποκάλυψε επίσης, ότι τα παλαιά Δημοτικά Λουτρά έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση, που αφορά μόνιμο εκθεσιακό χώρο για το 1821 και το υλικό αυτό θα φιλοξενείται μόνιμα εκεί, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Αναφέρθηκε δε, σε όλο το φάσμα των  εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, τις οποίες ολοκληρώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος Πατρέων, σημειώνοντας ότι, γι’ αυτές τις δράσεις καμία χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Περιφέρεια, με βάση τα στοιχεία που η ίδια δημοσιοποίησε, από ένα ποσό 1.967.880 €, θα δώσει 10.000 € στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Παρόλα αυτά – πρόσθεσε – υλοποιείται ένα πολύμορφο πρόγραμμα που αφορά εικαστικές παρεμβάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, ημερίδες, ειδικές εκδόσεις καθώς και στη παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.

Ενδεικτικά η πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε, ότι προχωρήσαμε σε συντήρηση και στο μόνιμο Φωτισμό έργων τέχνης,  σε 11 πλατείες της Πάτρας, με σημαντικές μορφές των αγωνιστών του ’21. (Παναγ. Καρατζά, Κων. Γιαννιά, Ιωαν. Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωαν. Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε’, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Τύμβου της επανάστασης).

Σε υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις στις πλατείες καθώς και ειδική θεματική με την ποίηση και τη λογοτεχνία στο Νότιο Πάρκο.

Ενώ υλοποιήθηκε με επιτυχία η  Έκθεση “Προς Επισκευήν Ολομέλειας”, μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και το Σύλλογο Εικαστικών Πάτρας στην Αγορά Αργύρη και την Δημοτική Πινακοθήκη.

Ως προς τις Μουσικές εκδηλώσεις οι οποίες επίσης υλοποιήθηκαν με επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από το κοινό,  αναφέρθηκε ενδεικτικά στην Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» και «Επτά Ωδές από την Ύμνο εις της Ελευθερία» με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο Κάστρο του Ρίου και την «Καντάτα της Ελευθερίας» σε μουσική Χρήστου Λεοντή βασισμένη σε κείμενα των Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη.

Με θέμα τη Λαϊκή Παράδοση το τραγούδι και το χορό, διοργανώθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο Νότιο Πάρκο και την αντίστοιχη συνάντηση Χορωδιών στα Υψηλά Αλώνια.

Το θέατρο άφησε τη δική του σφραγίδα στις εκδηλώσεις ενώ η  διοργάνωση ημερίδας ήταν ένας ακόμα άξονας των εκδηλώσεων, ενώ εκδηλώνονται και οι ειδικές εκδόσεις.

Είμαστε σίγουροι – πρόσθεσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – ότι όπως όλες οι μέχρι σήμερα δράσεις μας, έτσι κι αυτή, θα αγκαλιαστεί από τον Πατραϊκό λαό και τη νεολαία της πόλης μας. Άλλωστε από την αρχή του χρόνου σημειώσαμε, ότι τα συμπεράσματα από την ελληνική αστική επανάσταση, διδάσκουν κι αφορούν στο σήμερα.

Επιβεβαιώνεται ο αναντικατάστατος ρόλος του αγώνα, στο να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία. Σαν κόκκινη γραμμή, σε όλα τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα όπως είναι η Επανάσταση του 1821, η Αντιφασιστική πάλη των λαών, το κεντρικό συμπέρασμα που τα διαπερνά, είναι ότι τίποτε δεν μένει στατικό και αναλλοίωτο. Η κοινωνία εξελίσσεται προς τα εμπρός και θα εξελίσσεται, μέχρι οι λαοί να ελευθερωθούν οριστικά από την εκμετάλλευση, την φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους. Μέχρι να γίνουν οι ίδιοι αφέντες στον τόπο τους και στον πλούτο που παράγουν.

banner 60ch120 3

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό οργανισμό για να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης, της Αχαΐας και της περιοχής γενικότερα, φέρνοντας τους πολίτες σε επαφή με ένα υλικό που αξίζει να το προσεγγίσουμε.

Είναι χαρά μας – είπε ο δήμαρχος της Πάτρας – που έχουμε τέτοια Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δημοτική Πινακοθήκη, καθώς επίσης αποτελεί ξεχωριστή χαρά που ο Πολιτιστικός Οργανισμός «μπαίνει μπροστά», για να έρθουμε σε επαφή με τη γνώση, η οποία είναι αναγκαία για να βλέπουμε τις αιτίες των πραγμάτων και πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Ξεκινώντας από τα 200 χρόνια, πρέπει να αναζητήσουμε πως έγινε η επανάσταση, ποιες ήταν οι κινητήριες δυνάμεις, ποιοι ήταν οι συσχετισμοί και να έρθουμε στο σήμερα, προκειμένου να δούμε αν και στη σημερινή εποχή μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα και να δούμε κατά πόσο και τώρα είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να επαναστατήσουμε.

Η προϊσταμένη Κατερίνα Κούρου, αναφέρθηκε στους «θησαυρούς» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μέρος των οποίων είναι και το υλικό της έκθεσης, η οποία  απαρτίζεται από πίνακες ζωγραφικής, πορτραίτα αγωνιστών, γκραβούρες,  αρχειακό υλικό που αφορά στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο καθώς και στα βιβλία (λευκώματα, απομνημονεύματα αγωνιστών), τα οποία επίσης περιέχει, τα οποία αφορούν κυρίως στην τοπική εκδοτική παραγωγή.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014