Δυτική Ελλάδα
Πάτρα: Κίνδυνος από σύννεφο σκόνης αμιάντου, μετά την κατάρρευση οροφής! SOS από γιατρούς
– Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν
– Ο νεκρός είναι Αλγερινός, περίπου 30 ετών
– Από το 2008 το κτίριο είχε κριθεί κατεδαφιστέο
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα της Πάτρας έχει προκαλέσει το μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης που κάλυψε την περιοχή, μετά την κατάρρευση οροφής στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, που οδήγησε στο θάνατο ενός Αλγερινού πρόσφυγα και των τραυματισμό άλλων δύο ανθρώπων. Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με το tempo24, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει και έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Σε ανακοίνωση του ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο λιμάνι της Πάτρας: “Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.
Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.
Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ’αυτή την χώρα;
Ο Θεός να βάλει το χέρι του”.
«Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Νίκος Κοντοές.
«Το τραγικό γεγονός της κατάρρευσης του ακινήτου, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη μειοδότρια εταιρεία, για την κατεδάφισή του» ανέφερε ο κ. Κοντοές. Παρότι το ακίνητο-αποθήκη δεν ανήκε πια στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με βάση την πρόσφατη απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο ΟΛΠΑ είχε αναλάβει να το κατεδαφίσει και να παραδώσει το χώρο στην πόλη, διευκρινίζει ο πρόεδρος του οργανισμού.
«Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο» αναφέρει ο κ. Καντοές. Μάλιστα, «η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ.
Το κτίριο είχε κριθεί κατεδαφιστέο από το 2008. Ωστόσο αποτελούσε πολυσύχναστο σημείο, καθώς πολλοί πάρκαραν εκεί τα αυτοκίνητά τους, ενώ υπήρχαν και περίπου 20-25 μετανάστες που είχαν βρει… καταφύγιο.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο ΟΛΠΑ έβγαλε σήμερα απόφαση για την κατεδάφιση του κτιρίου, αλλά δυστυχώς… δεν πρόλαβαν το κακό.
Tις παρακάτω φωτογραφίες ανήρτησε στο facebook o πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Μάκκας.
“Τη στιγμή που βρισκόμουν στο γραφείο μου το οποίο είναι απέναντι από το παλιό λιμάνι, άκουσα πρώτα ένα κρότο και μετά ένοιωσα μία μικρή δόνηση, σαν σεισμό”, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: “Άνοιξα το παράθυρο και τα είδα όλα κατεδαφισμένα”. Όπως περιγράφει: “Είδα ανθρώπους να βγαίνουν από τον χώρο που στεγάζονταν παλιά τα κρατητήρια του Λιμενικού, κρατώντας βαλίτσες στα χέρια τους”.
Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στο σημείο για να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους.
Patras Times, Tempo24, Patras TV