Δυτική Ελλάδα
Πάτρα: Συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με συλλόγους για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συναντήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο με εκπροσώπους των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Άνω και Κάτω Συχαινών, Βούντενης, Ζαβλανίου, Ρωμανού, Αγναντίου, Μπάλα, Ανθούπολης και Κοτρωνίου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Παύλος Στάμος και Βασίλης Θωμόπουλος.
Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των Συλλόγων για το σχεδιασμό και τα μέτρα της Δημοτικής Αρχής για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, τόνισε ότι για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, αποτελεί προτεραιότητα η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.
Εναντιωνόμαστε –τόνισε- στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μέχρι σήμερα, η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται αποκλειστικά από τη φορολογία των δημοτών, μέσω των δημοτικών τελών.
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1» έρχεται να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση της μηδενικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των διοικήσεων των Δήμων στηρίζουν την ανταποδοτικότητα, ειδικά σε αυτούς τους τομείς.
Σήμερα, πάνω από το 30% των Δήμων έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες την καθαριότητα.
Είναι γνωστό ότι από την αρχή της θητείας μας αποτρέψαμε να πληρώνει ο πατραϊκός λαός επιπλέον 15 εκατ. ευρώ ετησίως σε επιχειρηματικό όμιλο που θα κατασκεύαζε και θα λειτουργούσε μεγάλο ιδιωτικό εργοστάσιο στου Φλόκα (μέσω ΣΔΙΤ) πράγμα που είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και κυβερνήσεις.
Προχωρήσαμε αμέσως, και με τη μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στη σύνταξη ενός νέου τοπικού σχεδίου, το οποίο εναρμονίστηκε με το πριν 20 περίπου μήνες εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ).
Προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να υλοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου, που θα επιλύσουν το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στου Φλόκα και με επέκταση του εκεί ΧΥΤΑ, με κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης για την μεταφορά των σκουπιδιών στου Φλόκα, με πολλαπλασιασμό της ποσότητας ανακυκλώσιμων και με αναβάθμιση του Κέντρου Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ), με μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, με Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης, με πρόγραμμα συλλογής χαρτιού, με ενημέρωση των πολιτών κ.λπ.
Εντός του Νοεμβρίου ολοκληρώνεται από μεγάλη μελετητική ομάδα, η μελέτη κατασκευής εργοστασίου στου Φλόκα προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ περίπου.
Όσον αφορά στην λειτουργία της Ξερόλακκας, αυτή υπερέχει θεαματικά σε σύγκριση με το παρελθόν. Γίνεται επιμελώς η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, τα στραγγίσματα μαζεύονται και οδηγούνται μέσω δεξαμενών και αγωγών στον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τρίτης μεγάλης δεξαμενής για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χωρητικότητα στραγγισμάτων στις περιπτώσεις μεγάλων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου καύσης του βιοαερίου στο υπάρχον κύτταρο ύψους 400.000 ευρώ, έργο με εξασφαλισμένη πίστωση από πόρους του Δήμου. Λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα υλοποίησης ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κάμερες) για την αστραπιαία αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς.
Υπάρχουν μελέτες εφαρμογής για την μεταφόρτωση (μέσω δύο «χωνιών») των απορριμμάτων σε τέσσερα τεράστια κλειστά φορτηγά τα οποία θα οδηγούν τα απορρίμματα από την Ξερόλακκα στου Φλόκα χωρίς καμία αρνητική περιβαλλοντική επίπτωση.
Η μονάδα κομποστοποίησης, που προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό, θα μειώσει κατά πολύ το βιοαέριο και τα στραγγίσματα στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ενώ θα παράγεται χρήσιμο λίπασμα.
Ο τοίχος αντιστήριξης, που ήδη έχει ανάδοχο, γίνεται αφενός για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατολίσθησης στο ΧΥΤΑ με οδυνηρές επιπτώσεις και αφετέρου για να εξασφαλιστεί χρόνος για την εναπόθεση των απορριμμάτων εν όψει υλοποίησης του εργοστασίου στου Φλόκα.
Ο Δήμαρχος, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να κλείσει τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά μεγάλου χώρου και κτιρίου προκειμένου να μεταφερθούν από την Ξερόλακκα οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σήμερα εκεί (συνεργείο, απορριμματοφόρα, στόλο οχημάτων και μηχανημάτων, το συνεργείο των κάδων κ.λπ.).
Επίσης ολοκληρώνεται η κατασκευή νέου σύγχρονου δρόμου για την αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου της Βούντενης που θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Αναγνωρίζοντας έμπρακτα την επιβάρυνση από την λειτουργία του ΧΥΤΑ, προχωρήσαμε σε απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κατοίκων της περιοχής και στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων (ασφαλτοστρώσεις δρόμων, πλατεία Άνω Συχαινών προϋπολογισμού 660.000 ευρώ κ.λπ.).
Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας την ανάγκη για το γρηγορότερο δυνατόν κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, εργάζεται με συνέπεια και κατά προτεραιότητα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά όπως είναι γνωστό οι χρόνοι χρηματοδοτήσεων, υλοποίησης και έγκρισης μελετών και κατασκευής των έργων δεν εξαρτώνται από την Δημοτική Αρχή, αλλά από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.