Πολιτική
Παύλος Γερουλάνος: Θερμή υποδοχή στο Αγρίνιο από φίλους και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο με φίλους και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τον υποδέχονται θερμάΟ Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο με φίλους και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τον υποδέχονται θερμά
Ο υποψήφιος Πρόεδρος βρέθηκε νωρίτερα στο Μεσολόγγι όπου συνομίλησε με πολίτες και στελέχη του κόμματος, τα οποία τον υποδέχθηκαν στα γραφεία του κόμματος, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας ο κος. Γερουλάνος βρέθηκε στο Αγρίνιο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του μίλησε για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει, την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, στον τρόπο που παράγει και διανέμει πλούτο προκειμένου η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο της εξάρτησης από τις εισαγωγές, της χαμηλής παραγωγικότητας, της δημιουργίας στρατιών νεόπτωχων εργαζομένων και της ερήμωσης της Περιφέρειας.
Στόχος του κου. Γερουλάνου, όπως τόνισε, είναι η ανάπτυξη κάθε τοπικής κοινωνίας, στην καινοτομία, τις εξαγωγές, την παραγωγικότητας με ενίσχυση της εργασιακής ασφάλειας.
Το κεντρικό πρόβλημα, όπως επεσήμανε ο κος. Γερουλάνος, είναι ότι ο πολίτης νιώθει ότι δεν είναι κανένας στο πλευρό του.
«Δεν είναι στο πλευρό του ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι θεσμοί οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν σωστά, ενώ τόνισε ότι σε μία εποχή που «τρέχει» με απίστευτες ταχύτητες, το να περιμένεις από έναν άνθρωπο να καταλάβει ένα πρόβλημα τοπικό και να το αντιμετωπίσει είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή».
Με αφορμή αυτό σημείωσε ότι: «θέλουμε διαφορετικό κράτος από το υπερσυγκεντρωτικό κράτος που ερημώνει την Ελληνική Περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία και τόσους άλλους νομούς της χώρας».
Ειδικότερα ο κος. Γερουλάνος τόνισε: «το Επιμελητήριο, το οποίο μας φιλοξενείς είναι ένας θεσμός που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής και είναι και ένας από τους θεσμούς, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, του συνεταιρισμούς, τα Εργατικά Κέντρα, τα τοπικά Πανεπιστήμια, οι οποία πρέπει να συνεργάζονται για να δημιουργούν τοπικά προγράμματα ανάπτυξης.
Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε πλούτο στην Ελλάδα είναι να απόσυγκεντρώσουμε την εξουσία. Δεν μιλάω για την παραδοσιακή αποκέντρωση, αλλά μιλάω για την δυνατότητα των θεσμών αυτών να συνεργάζονται και να δημιουργούν τα δικά τους προγράμματα.
Εδώ λείπουν βασικές υποδομές για να ανακάμψει η αγορά του Αγρινίου και τέτοιες υποδομές δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ όταν οι αποφάσεις είναι μόνο από το Μαξίμου. Αυτές οι αποφάσεις και ο σχεδιασμός πρέπει να γίνονται από την τοπική κοινωνία και το κεντρικό κράτος πρέπει να βοηθάει».
Επίσης, ο κος. Γερουλάνος έδωσε το δικό του μήνυμα για την στήριξη του λιανεμπορίου, συζητώντας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εμπόρων & Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου (Σ.Ε.Ε.Δ.Α.) Σωκράτη Κωστίκογλου.
Συγκεκριμένα ο κος. Κωστίκογλου είπε: «σαν εμπορικός κόσμος, σαν μικρές επιχειρήσεις, θέλουμε να δηλώσουμε την αγωνία που υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη, ειδικά αυτή την χρονιά που είναι πολύ δύσκολη.
Νομίζω ότι όλες οι στατιστικές που είδαν το φως της δημοσιότητας, ακόμη και αυτή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου, δείχνουν ότι η πτώση της λιανικής πώλησης είναι αρκετά σημαντική.
Αν σ αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε το αυξημένο λειτουργικό κόστος και την επιβάρυνση που έχουμε από την τεκμαρτή φορολόγηση που είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, τότε οι ανακοινώσεις που έγιναν στη Δ.Ε.Θ. νομίζω ότι δείχνουν αδιαφορία από την πλευρά της πολιτείας απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις.
Οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που αποτελούν τον εθνικό κορμό της οικονομίας, είναι αυτές που όλοι οι πολιτικοί πριν της εθνικές εκλογές τις αναδεικνύουν και την επόμενη ημέρα τις ξεχνάνε.
Αυτές όμως είναι οι επιχειρήσεις που καθημερινά και στην τοπική οικονομία και στο σύνολο της οικονομίας δίνουν ζωή και φως, στηρίζουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Εμείς συνολικά θέλουμε από τον πολιτικό κόσμο οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, να παραμείνουν και την επόμενη ημέρα.
Επίσης, ζητούμε να ανοίξει η περίμετρος στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, να αποσύρουν το φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2023 που είναι πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις μικρές επιχειρήσεις και έχουμε ζητήσει να εξευρεθούμε ως κλάδος, την στιγμή που το 90% των συναλλαγών μας γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Επίσης, όταν ανακοινώνονται αυξήσεις προς τους εργαζόμενους και καλώς ανακοινώνονται και εμείς τις δίνουμε, να υπάρχει αντιστάθμισμα στις εργοδοτικές εισφορές, γιατί ο 1% είναι πολύ μικρό».
Ο κος. Γερουλάνος με την σειρά του ανέφερε: «με την απόφασή της η Κυβέρνησης να χτυπήσει την μικρομεσαία επιχείρηση, πέρα από το ζήτημα της οικονομίας που ανέφερε ο κος. Πρόεδρος, χτυπάει κατευθείαν τον καταναλωτή.
Ο λόγος για την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην Ελλάδα βασίζεται στα ολιγοπώλια που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία γίνονται μετά από την πολιτική της κυβέρνησης να ενισχύει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακόμη και στην τελευταία Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα δίνονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό.
Θα συνεχίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να είναι οι μόνες που θα έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι οι μόνες που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανδισμό.
Χωρίς όμως την μικρομεσαία επιχείρηση ο καταναλωτής είναι αυτός που υποφέρει και αν θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή αγορά η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αυτή που ενισχύει τον ανταγωνισμό».
Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Βελόπουλος: Ερώτηση για τις επιθέσεις λύκων σε κοπάδια στον Δήμο Αμφιλοχίας