Επιστήμες
Παχυσαρκία: Ο πιο επικίνδυνος εχθρός για το μυαλό και την καρδιά
«Καμπανάκι κινδύνου» για την επίδραση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας όχι μόνο στην καρδιακή, αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία κρούουν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σε μία από τις μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη συσχέτιση μεταξύ σωματικού βάρους και εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, οι ερευνητές των κορυφαίων κλινικών ψυχικής υγείας Amen Clinics διαπίστωσαν ανησυχητικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων γνωστικών και ψυχιατρικών διαταραχών εξαιτίας υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας.
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύεται στην Journal of Alzheimer’s Disease, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 35.000 λειτουργικές νευροαπεικονιστικές τομογραφίες με τη χρήση SPECT (Υπολογιστική Τομογραφία Εκπομπής Μονού Φωτονίου) από περισσότερα από 17.000 άτομα ώστε να υπολογίσουν την αιματική ροή και την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Η χαμηλή εγκεφαλική αιματική ροη είναι ο υπ΄αριθμόν ένα απεικονιστικός παράγοντας πρόβλεψης ότι το άτομο θα νοσήσει από τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Συσχετίζεται ακόμη με κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, τραυματική εγκεφαλική βλάβη, εθισμό, αυτοκτονική τάση και άλλες καταστάσεις.
Κατά την ανάλυση διαπιστώθηκαν εντυπωσιακά μοτίβα προοδευτικά μειωμένης ροής αίματος σχεδόν σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου στις κατηγορίες λιποβαρών, φυσιολογικού βάρους, υπερβολικού βάρους, παχυσαρκίας και νοσηρής παχυσαρκίας. Η σχετική καταγραφή έγινε όταν οι συμμετέχοντες ήταν τόσο σε κατάσταση ηρεμίας, όσο και κατά τη διάρκεια άσκησης συγκέντρωσης.
«Η συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύει ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία επηρεάζουν σοβαρά την εγκεφαλική λειτουργία και αυξάνουν τον κίνδυνο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και πολλές άλλες ψυχιατρικές και γνωστικές διαταραχές» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Daniel G. Amen.
Τα σχετικά ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη να μπει η παχυσαρκία στο πεδίο παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Και παρόλο που είναι αρκετά ανησυχητικά, ο Δρ Daniel G.Amen επισημαίνει πως ένα από τα σημαντικότερη μαθήματα που έχει πάρει σε 30 χρόνια νευροαπεικονιστικών μελετών είναι ότι η εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί και οι βλάβες να αναστραφούν με τις κατάλληλες προεσεγγίσεις, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση.
ygeiamou.gr