Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Τα πεπραγμένα της επιτροπής ονοματοθεσίας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

dimarx. mesol 600x444

Συγχαρητήρια Κώστα Λύρου στα μέλη της επιτροπής για την σχολαστική και εις βάθος εργασία τους   

 Η ονοματοθεσία των οδών ενός Δήμου, εκτός από λειτουργικούς στόχους και τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών, αποτελεί αναγνώριση, τιμή, «μνημείο» και «μνημόσυνο» ιστορικών της προσώπων και γεγονότων.

Υπό το πρίσμα αυτό και θέλοντας προσωπικά ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος να δώσει τον πρώτο λόγο στην τοπική κοινωνία, τους φορείς της και τους πολίτες, να ακούσει ιδέες και προτάσεις, διατηρώντας έτσι μια δημιουργική και παραγωγική επικοινωνία συστάθηκε στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου  Επιτροπή που έχει ως έργο της την συλλογή κι  επεξεργασία προτάσεων φορέων αλλά και δημοτών, σχετικά με την ονοματοθεσία οδών και δημοτικών χώρων (πλατειών) του Δήμου.

Η Επιτροπή όλο το προηγούμενο διάστημα με μια ανοικτή διαδικασία  έδωσε τη δυνατότητα σε όλους (φυσικά πρόσωπα, φορείς) να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου επ’ αφορμή ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής ευχαριστεί θερμά για το ενδιαφέρον  που επέδειξαν και την προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα τα μέλη της Επιτροπής η οποία απαρτίζεται από τους Γ. Σωτηρακόπουλο (Πρόεδρο της Επιτροπής), τον Ι. Μακρή (ιστοριοδίφη), τον Π. Μυλωνά (φιλόλογο), την Ε. Πλακίδα (φιλόλογο) και την Ε. Σπίνουλα – Ζαβιτσανάκη (φιλόλογο), που κοπιαστικά και εθελοντικά και πάνω σε συγκεκριμένο «πλαίσιο αρχών ονοματοθεσίας» πέτυχε τα μέγιστα και προχώρησε άμεσα η ονομασία δημοσίων χώρων και οδών που ήταν ανώνυμοι με γνώμονα τις προτεραιότητες της πόλης να τιμηθούν άνθρωποι και γεγονότα.

Η επιτροπή πορεύτηκε με τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας. Ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ονοματοθεσίας: 

        Με την αριθμ. 86/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εγκρίθηκε η σύσταση Επιτροπής Ονοματοθεσίας, της οποίας έχουμε την τιμή να είμαστε μέλη. Κινούμενοι δημοκρατικά, ζητήσαμε από πολίτες και φορείς της πόλης μας να καταθέσουν τις απόψεις τους – μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια- σχετικά με την ονομασία δημόσιων χώρων και οδών που ήταν ανώνυμοι. Όλα τα εμπρόθεσμα αιτήματα λήφθηκαν υπόψη και μελετήθηκαν.

        Θέσαμε ως θεμελιώδες κριτήριο χρήσης ονόματος για ονοματοθεσία τη μεγάλη προσφορά του προσώπου στην ιδιαίτερη πατρίδα του ή και , κατ’ επέκταση, ίσως στο πανελλήνιο. Η προσφορά και το έργο του επιλεγόμενου, προς ονοματοθεσία, προσώπου σε εθνικό, πολιτικό, πνευματικό, αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο να είναι αδιαμφισβήτητα αποδεκτά, κι όχι, ενδεχομένως, η δημοφιλία, η αγάπη και η αγαθή μνήμη συγγενών και φίλων για οικεία τους πρόσωπα, τα οποία προσφάτως ή παλαιότερα έφυγαν από τη ζωή.

        Θεωρήσαμε ότι κάθε περιοχή πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο θεματικό πυρήνα-  π.χ. «Μεσολογγίτες λογοτέχνες», «Μυθολογία», «Ιστορικοί τόποι», «Ηρωίδες γυναίκες της Εξόδου» κ.α.- και αυτός ο πυρήνας τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα.

        Τα κριτήριά μας ήταν καθαρά επιστημονικά, ιστορικά και λογοτεχνικά. Εργαστήκαμε για πολλούς μήνες εθελοντικά και αμισθί, προσφέροντας τις γνώσεις μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά κυρίως την αγάπη που έχουμε για την πατρίδα μας.

        Οι προτάσεις μας εστάλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και από αυτό στο Συμβούλιο Κοινότητας. Με μεγάλη χαρά και – ομολογουμένως- υπερηφάνεια είδαμε ότι το Συμβούλιο Κοινότητας συμφώνησε με τις προτάσεις μας περίπου στο 85%. Αυτό αποτελεί για μας- ως Επιτροπή Ονοματοθεσίας – μια έμπρακτη αποδοχή και έγκριση του έργου μας.

        Να επισημανθεί ότι και οι άλλες προτάσεις μας – περίπου 10% – ελήφθησαν υπόψη από το Συμβούλιο Κοινότητας, απλώς δόθηκα σε άλλη γεωγραφική περιοχή.

        Με δεδομένη αυτή την πολύ καλή συνεργασία- ως «συνεργασία» εκλαμβάνουμε την αποδοχή των προτάσεών μας- θέλουμε να επισημάνουμε κάποια σημεία στα οποία δε δόθηκε η δέουσα προσοχή.

  1. Δόθηκε του όνομα του Αναστασίου Πεπονή σε οδό κάθετη στην οδό  Ναυπάκτου (πρόταση 52 της Κοινότητας), ενώ ήδη από το 2011 ο δρόμος που οδηγεί στην Τουρλίδα έχει ονομαστεί  αρχικά «Αξιοκρατίας Αναστάση Πεπονή», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αριθμ. 255/2011) και, στη συνέχεια, «Αναστάση Πεπονή», με Απόφαση του 2012.
  2. Η πλατεία διαγώνια απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, για την οποία εμείς προτείναμε να ονομαστεί «Πρωτοκαπετάνιου Δημήτρη Μακρή», δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της Κοινότητας και άρα μένει «ανώνυμη».
  3.   Η οδός Ναυπάκτου προτείναμε να μετονομαστεί σε «Δρόμο Εξόδου» με το σκεπτικό ότι αυτός  ήταν ο δρόμος  της πορείας των Εξοδιτών προς τη μεγάλη Θυσία. Το Συμβούλιο Κοινότητας προτείνει «Ηρών Εξόδου». Θεωρούμε ότι ορθότερη ιστορικά είναι η δική μας πρόταση.
  4. Ο δρόμος από το Πανεπιστήμιο προς το λιμάνι προτείναμε να ονομαστεί «Κυνίας λίμνης» (ιστορική τεκμηρίωση) ενώ η Κοινότητα προτείνει τη γενικόλογη αναφορά «Πανεπιστημίου».
  5. Μεταξύ των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ντάπιας Φραγκλίνου προτείναμε να ονομαστεί ο δρόμος «Οδός Ντάπιας Ιερομονάχου Γερβασίου Ανανία», αφού εκεί ακριβώς ήταν η συγκεκριμένη ντάπια. Η Κοινότητα πρότεινε να συνεχιστεί η οδός «Χατζηκώστα» η οποία έτσι θα τέμνει την «Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού» και θα συνεχίζεται. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας αποτελεί αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας (να σημειωθεί ότι αφού ήδη υπάρχει οδός «Χατζηκώστα», η πρόταση της Κοινότητας αποτελεί πλεονασμό).
  6. Στην περιοχή του Συνοικισμού δόθηκε από το Συμβούλιο Κοινότητας σε οδό το όνομα «Ανδρέα Λόντου» (37), ενώ ήδη υπάρχει τέτοια οδός.
  7. Στην περιοχή «Ροϊδούλα» όπου εμείς είχαμε οδωνυμικά εις μνήμην ιερέων της πόλης στην περίοδο της Επανάστασης (ομολογουμένως καθ’ υπερβολήν αρκετών εκ μέρους μας) , έγινε επιλογή από το Συμβούλιο Κοινότητας και αγνοούμε το σκεπτικό με το οποίο παραλείφθηκε η οδός «Ιερέα Μπουγάτσα Παναγιώτη» – ο παπά Μπουγάτσας πήγαινε από ντάπια σε ντάπια και κοινωνούσε τους αγωνιστές. Ένας δρόμος του πρέπει…
  8. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο «θεματικός πυρήνας», όπως στην περίπτωση του «Τάσου Γιανναρά», το όνομα του οποίου είχαμε στη θεματική «Λογοτέχνες», αντικαταστάθηκε με το όνομα «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τοποθετήθηκε σε άσχετη θεματική ενότητα (όπως και ο Γ. Καραϊσκάκης εν μέσω λογοτεχνών).
  9. Σε περιπτώσεις αλλαγής ονόματος – από το προταθέν από εμάς- διατηρήσατε τις γεωγραφικές συντεταγμένες που είχαμε χρησιμοποιήσει και είναι πολύ πιθανή η περίπτωση λάθους κατά την υλοποίηση.

Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις είναι το αποτέλεσμα της μελέτης των προτάσεων του Συμβουλίου Κοινότητας κατ’ αντιπαραβολή με τις προτάσεις της Επιτροπής Ονοματοθεσίας και γίνονται με πολλή αγάπη και διάθεση συνεργασίας εκ μέρους μας. Για οτιδήποτε χρειαστείτε, να ξέρετε ότι θα είμαστε παρόντες.

 

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου                                 Τα Μέλη

 

Νικόλαος Χαντζής                                                                        Γ. Σωτηρακόπουλος (Πρόεδρος Επιτροπής)

                                                                                                              Ι. Μακρής (ιστοριοδίφης)

                                                                                                              Π. Μυλωνάς (φιλόλογος)

                                                                                                              Ε. Πλακίδα (φιλόλογος)

                                                                                                              Ε. Σπίνουλα – Ζαβιτσανάκη (φιλόλογος)

Advertisement

AgrinioTimes ©2014