Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Περιτομή: Πότε και πώς γίνεται – Οφέλη και κίνδυνοι (Βίντεο)

peritomi ofeli kindunoi

Περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει το κεφάλι (βάλανο) του πέους στον άνδρα. Είναι μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικές παραδόσεις.

Πότε γίνεται μια περιτομή;

Η περιτομή γίνεται συνήθως κατά την πρώτη, ή τη δεύτερη ημέρα μετά τη γέννηση του παιδιού (οι εβραϊκής καταγωγής άνθρωποι κάνουν την περιτομή την όγδοη ημέρα.) Η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερα βρέφη, παιδιά και άνδρες.

Πώς γίνεται η περιτομή;

Κατά τη διάρκεια μιας περιτομή, η ακροποσθία διαχωρίζεται χειρουργικά από την βάλανο και η περίσσεια ακροποσθία αποκόπτεται. Αν γίνει στο νεογέννητο βρέφος, η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Η περιτομή στους ενήλικες διαρκεί περίπου μία ώρα και η συνολική θεραπεία διαρκεί 5-7 ημέρες.

Είναι απαραίτητη η περιτομή;

Η χρήση της περιτομής για ιατρικούς λόγους, ή για λόγους υγείας είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να συζητείται. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), διαπίστωσε ότι τα οφέλη της περιτομής -όταν αυτή γίνεται στα νεογέννητα- για την υγεία των αγοριών υπερτερούν των κινδύνων, αλλά τα οφέλη αυτά δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε η περιτομή να αποτελέσει βασική οδηγία προς γιατρούς και γονείς. Ως διαδικασία, συνιστάται μόνο σε μεγαλύτερα αγόρια και άνδρες, προκειμένου να θεραπευθεί μια πάθηση που είναι γνωστή ως “φίμωση πέους” (ανικανότητα να τραβηχτεί η ακροποσθία προς τα πίσω) ή για τη θεραπεία τυχόν λοίμωξης του πέους.

Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό του παιδιού τους σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως το πολιτισμικό υπόβαθρο, η θρησκεία και η προσωπική προτίμηση, που επίσης παίζουν ρόλο στην απόφασή σας.

Ποια είναι τα οφέλη από την περιτομή;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η περιτομή έχει οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Μειωμένο κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • Μείωση του κινδύνου για ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες
  • Προστασία ενάντια στον καρκίνο του πέους και μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες συντρόφους των αντρών
  • Πρόληψη της βαλανίτιδας (φλεγμονή της βαλάνου) και της βαλανοποσθίτιδας (φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας)
  • Πρόληψη της “φίμωσης τους πέους” και της παραφίμωσης (ανικανότητα να επιστρέψει η ακροποσθία στην αρχική της θέση)

Η περιτομή καθιστά επίσης ευκολότερη την καθαριότητα και την καλύτερη υγιεινή του πέους.

Σημείωση: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η καλή υγιεινή του πέους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων με το πέος, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων και του οιδήματος, ακόμα και αν το πέος δεν είναι ήδη περιτομημένο. Επιπλέον, με τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, η περιτομή βοηθάει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της περιτομής;

Όπως κάθε χειρουργική διαδικασία, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που συνδέονται με την περιτομή. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί είναι περιορισμένοι. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την επέμβαση είναι:

  • Πόνος
  • Κίνδυνος αιμορραγίας και λοίμωξης στην περιοχή της περιτομής
  • Ερεθισμός της βαλάνου
  • Αυξημένος κίνδυνος φλεγμονής στο άνοιγμα του πέους
  • Κίνδυνος τραυματισμού στο πέος

webmd.com

Advertisement

AgrinioTimes ©2014