Connect with us

Επιστήμες

To πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030

klima energeia

Οι στόχοι και η πολιτική της Ε.Ε. για την περίοδο από το 2021 έως το 2030.

Βασικοί στόχοι για το 2030: Τουλάχιστον 40% περικοπές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (από τα επίπεδα του 1990)

Τουλάχιστον 32% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τουλάχιστον 32,5% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Το πλαίσιο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014.

Οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση αναθεωρήθηκαν ανοδικά το 2018.

Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου – μείωση κατά τουλάχιστον 40% Ένας δεσμευτικός στόχος για τη μείωση των εκπομπών στην Ε.Ε. κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να στραφεί προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Για να επιτευχθεί ο στόχος:

Οι τομείς των συστημάτων εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. (ETS) θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 43% (σε σύγκριση με το 2005) – για το σκοπό αυτό, το ΣΕΔΕ αναθεωρήθηκε για την περίοδο μετά το 2020

Οι τομείς εκτός του ETS θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 30% (σε σύγκριση με το 2005) – αυτό έχει μεταφραστεί σε μεμονωμένους δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – αύξηση σε μερίδιο τουλάχιστον 32%

Ο δεσμευτικός στόχος της Ε.Ε. για την ανανεώσιμη ενέργεια για το 2030, τουλάχιστον στο 32% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας επανεξέτασης έως το 2023 για την αναθεώρηση προς τα άνω του στόχου σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο αρχικός στόχος τουλάχιστον 27% αναθεωρήθηκε προς τα άνω το 2018. Ενεργειακή απόδοση – αύξηση κατά τουλάχιστον 32,5%

Ένας πρωταρχικός στόχος τουλάχιστον 32,5% για την ενεργειακή απόδοση να επιτευχθεί συλλογικά από την Ε.Ε. το 2030, με ρήτρα ανοδικής αναθεώρησης έως το 2023.

Ο αρχικός στόχος τουλάχιστον 27% αναθεωρήθηκε προς τα άνω το 2018.

 

Σύστημα διακυβέρνησης

Μια διαφανής και δυναμική διαδικασία διακυβέρνησης θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια του 2030, με αποτελεσματικό και συνεκτικό τρόπο.

Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει ολοκληρωμένους κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για να εξασφαλίσει την πρόοδο προς τους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια του 2030 και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας των Παρισίων.

Με βάση τις αρχές της βελτίωσης της νομοθεσίας, η διαδικασία διακυβέρνησης περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους.

 

Εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υιοθετήσουν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια (NECP) για την περίοδο 2021-2030.

Τα κράτη μέλη έπρεπε να υποβάλουν τα σχέδια τους μέχρι τα τέλη του 2018.

Τα τελικά σχέδια πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2019.

 

Εθνικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές

Στο πλαίσιο του συστήματος διακυβέρνησης, οι χώρες μέλη καλούνται επίσης να αναπτύξουν εθνικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές έως την 1η Ιανουαρίου 2020 και να εξασφαλίσουν τη συνοχή μεταξύ των μακροπρόθεσμων στρατηγικών τους και των NECP.

 

Οφέλη

Μια συνδυασμένη προσέγγιση για την περίοδο μέχρι το 2030 συμβάλλει στη διασφάλιση της κανονιστικής βεβαιότητας για τους επενδυτές και στο συντονισμό των προσπαθειών των χωρών της Ε.Ε.

Το πλαίσιο συμβάλλει στην προώθηση της προόδου προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην οικοδόμηση ενός ενεργειακού συστήματος: εξασφαλίζει την προσιτή ενέργεια για όλους τους καταναλωτές, αυξάνει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε., μειώνει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση και φέρνει οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία – π.χ. μέσω μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

e-ea.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014