Οικονομία
Πλειστηριασμός: Ποιοι θεωρούνται ευάλωτοι οφειλέτες – Πώς μπορούν να τον αποτρέψουν
«Οι οφειλέτες πρέπει να επαγρυπνούν» λένε οι δικηγόροι
Με τον φόβο των πλειστηριασμών ζει μεγάλη μερίδα των πολιτών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες της για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Οι πλειστηριασμοί πάντως διεξάγονται κανονικά και την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να βγουν «στο σφυρί» 1.300 ιδιοκτησίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αρχές Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες προσθέτοντας ότι απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο.
Πώς μπορούν να τον αποτρέψουν οι ευάλωτοι πολίτες
Οι ευάλωτοι οφειλέτες προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, μπορούν να κάνουν μία αίτηση μέσω της πλατφόρμας www.keyd.gov.gr, ώστε να δοθεί αναστολή της διαδικασίας μέχρι και 15 μήνες.
Η δικηγόρος, Σουζάνα Κλημεντίδη, μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA, σημείωσε πως η αίτηση μπορεί να χορηγηθεί και δεύτερη φορά, μετά το πέρας των 15 μηνών.
Παράλληλα, τόνισε πως μόλις εκδοθεί το έγγραφο της αναστολής πρέπει οι οφειλέτες να το δώσουν στον συμβολαιογράφο που διαχειρίζεται τον πλειστηριασμό τους και στην τράπεζα που τους έχει δώσει το δάνειο.
«Οι οφειλέτες πρέπει να επαγρυπνούν. Αφενός είτε να προχωρήσουν σε διαδικασία εξωδικαστική επίλυσης της οφειλής τους, είτε να δουν εάν είναι ευάλωτοι οφειλέτες ώστε να τύχουν αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης» προσέθεσε η δικηγόρος.
Ποιοι είναι ευάλωτοι δανειολήπτες
Κατά την ισχύουσα, σήμερα, ΚΥΑ Δ13οικ. 10747/256/6.3.2019 (ΦΕΚ Β’ 792/6.3.2019, «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης») και δη το άρθρο 4 §2 αυτής, τα περιουσιακά κριτήρια για να ανήκει κάποιος στην κατηγορία ευάλωτος δανειολήπτης είναι:
α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.
Σύνθεση Νοικοκυριού:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 7.000 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη έως 10.500 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη έως 14.000 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη έως 17.500 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω έως 21.000 ευρώ
γ. Περιουσιακό τεκμήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Οι αιτήσεις που δεν γίνονται δεκτές
Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1».
in.gr