Δυτική Ελλάδα
Πλησιάζει η ώρα της λειτουργίας του PET/CT για τη διάγνωση καρκίνου στο Νοσοκομείο του Ρίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την τοποθέτηση και λειτουργία του ιατρικού μηχανήματος PET/CT, ενός απεικονιστικού μηχανήματος για τη διάγνωση του καρκίνου. Όπως έχει ξαναγράψει το thebest.gr το μηχάνημα κοστίζει 1.300.000 και η δωρήτρια έχει αναλάβει να καλύψει και το κόστος της διαμόρφωσης του χώρου εγκατάστασής του.
Η δωρήτρια είναι η Πατρινή Ελένη – Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου, η οποία δεν έχει κάνει μόνο αυτή τη δωρεά.Είναι επίσης η δωρήτρια του οικήματος στην οδό Αθανασίου Διάκου 70, στο οποίο λειτουργεί από τα μέσα της εβδομάδας το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS.
Την επόμενη ημέρα των εγκαινίων του Κέντρου από την ίδια, η κ. Ελένη επισκέφθηκε μαζί με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και μέλη του ΔΣ του ΠΓΝΠ, το νοσηλευτικό ίδρυμα και και τον υπό διαμόρφωση χώρομγια την εγκατάσταση του μηχανήματος.
Όπως επισημαίνει στο thebest.gr η Πρύτανις του Πανεπιστημίου, οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου και από εκεί και έπειτα να ξεκινήσει η λειτουργία του μηχανήματος.
Το μηχάνημα δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο και μέσω του ΑΕΙ δίνεται για λειτουργία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Όπως εχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν , μιλώντας στο thebest.gr η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών η δωρεά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ιατρική κοινότητα και ως γνωστόν αυτό το μηχάνημα δεν υπήρχε σε κανένα νοσοκομείο της Πάτρας. Πατρινοί και Αχαιοί που έπρεπε να υποβληθούν στη σχετική εξέταση έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να απευθυνθούν στον “Ευαγγελισμό” και σε άλλα νοσοκομεία (και ιδιωτικά)
Η κ. Κυριαζοπούλου τονίζει ότι το Πανεπιστήμιο θα κάνει αφιέρωμα για την κ. Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου ενώ θα την ονομάζει Μεγάλη Ευεργέτιδά του για την προσφορά της αυτή και θα την ανακηρύξει Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου. Τι είναι η εξέταση PET/CT
Οι κυριότερες εφαρμογές της PET αφορούν στην ογκολογία, τη νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό την καρδιολογία. h PET/CT συμβάλλει με μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο. Είναι σημαντική η συνεισφορά της στη διαχείριση των ασθενών με νεοπλασίες και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Τελευταία, τα δεδομένα της PET/CT χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας για τον καλύτερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, ώστε ο ασθενής να έχει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με την μικρότερη ανεπιθύμητη ακτινική επιβάρυνση των υγιών ιστών.