Υγεία
Ποια βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
Εάν δεν σας κολλάει ύπνος, τότε καλό είναι να φροντίσετε περισσότερο τη διατροφή σας, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και λίγο πριν κοιμηθείτε
Οι ειδικοί εξηγούν ότι για τις δυσκολίες έλευσης του ύπνου είναι πιθανό να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β3 στον οργανισμό σας. Η νιασίνη (Β3) θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες. Οι πηγές της είναι το συκώτι, το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φιστίκια και τα μανιτάρια
Μια ακόμη ουσία που μας ηρεμεί και ενδέχεται να πρέπει να εμπλουτίσουμε με αυτή την διατροφή μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου μας είναι η τρυπτοφάνη. Πρόκειται για το βασικό αμινοξύ για την παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μας ηρεμεί και προκαλεί υπνηλία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα έχουν σαν στόχο τα σεροτονινεργικά συστήματα του εγκεφάλου. Πηγές τρυπτοφάνης είναι τα ψάρια, τα αυγά, το σουσάμι, οι μπανάνες, οι φακές και η γαλοπούλα.
Ακόμη οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι για έναν ήρεμο ύπνο, καλό είναι το δείπνο μας να περιέχει κατά 60% υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ψωμί, δημητριακά) που συμβάλλουν στην αίσθηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης.
Δύο πολύτιμα μυστικά
- -Αν αποδίδετε καλύτερα το πρωί, αλλά χρειάζεται να παραμείνετε σε εγρήγορση μέχρι τις βραδινές ώρες, καταναλώστε πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ., τυρί, ψάρι, κρέας) το απόγευμα.
- -Αν λειτουργείτε καλύτερα το βράδυ, αλλά πρέπει να είστε σε φόρμα και το πρωί, τότε εντάξτε τις πρωτεΐνες (π.χ., γιαούρτι, τυρί, αυγό) στο πρωινό και το δεκατιανό σας.
Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παραγωγή της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που προκαλούν εγρήγορση.
giatros-in.gr