Slider
Ποιοι «κοιτάνε» τα κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Ιόνιο
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες μιλώντας για αρκετά αισιόδοξα μηνύματα. Ο ίδιος έκανε λόγο για ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών, που ενισχύει τις προσδοκίες: «Κρίνοντας και από το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για την περιοχή δεν θα απέκλεια την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων ικανών προς εκμετάλλευση. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στο μέλλον και αφού ολοκληρωθεί το σύνολο των ερευνών».
Πράγματι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική κινητικότητα που έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αγορά των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Ήδη σε επίπεδο συνεργασιών αφενός είχαμε την αίσια κατάληξη της εκκρεμότητας που αφορούσε στo οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, η εκμετάλλευση του οποίου θα γίνει από διεθνή κοινοπραξία στην οποία επικεφαλής είναι η γαλλική Total και συμμετέχουν η ιταλική Edison και ο όμιλος των ΕΛΠΕ.
Παράλληλα πρόσφατα η εταιρεία Energean ανακοίνωσε τη συμφωνία farm in με την ισπανική Repsol η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση και το 60% των παραχωρήσεων σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία. Επίσης υπάρχει πάντα η γνωστή συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Edison για την παραχώρηση του Πατραϊκού.
Ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί έντονες φήμες ότι επίκεινται και άλλες συμφωνίες συνεργασίας με ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, τόσο ευρωπαϊκά όσο και αμερικανικά. Αλλά και η ΕΔΕΥ, δηλαδή η δημόσια εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα του δημοσίου και διαπραγματεύεται με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές τη σύναψη συμβάσεων, έχει δηλώσει ότι προτίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών είτε με διεθνή διαγωνισμό είτε μετά από πρόταση ενδιαφερόμενων εταιρειών. Στα ραντάρ της ΕΔΕΥ βρίσκονται περιοχές νοτίως της Κρήτης, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο νοτίως της Κέρκυρας.
Έρχονται στην Αθήνα λαγωνικά
Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζί με τη γνωστή έκθεση Global Oil & Gas και το συνέδριο της αμερικανικής ένωσης γεωλόγων πετρελαίου AAPG, (American Association of Petroleum Geologists) Appex Regional.
Το συνέδριο των αμερικανών γεωλόγων είχε πραγματοποιηθεί ξανά στην Ελλάδα το 2013 με εξαιρετική επιτυχία και τότε είχαν δώσει το παρών εκπρόσωποι από κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Τα συνέδρια Appex που διοργανώνει η AAPG συγκεντρώνουν παραδοσιακά μεγάλο αριθμό εκπροσώπων εταιρειών, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη σύναψη συνεργασιών αλλά και την ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων στη φετινή διοργάνωση θα δώσουν το παρών στελέχη από κορυφαίες εταιρείες από των ΗΠΑ, αλλά και από την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο Appex είχαν δώσει το παρών στην Αθήνα εταιρείες όπως Shell, Noble Energy, Chevron και Exxon Μobil. Φέτος όμως κάποιες εκ των κορυφαίων πετρελαϊκών στον κόσμο αναμένεται να έχουν ενεργή ανάμειξη στην οργάνωση της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι τα συνέδρια Appex Regional όπως και όλα τα συνέδρια της AAPG θεωρούνται από την αγορά ως εκδηλώσεις «dealmakers”.
Να αναφερθεί τέλος ότι η AAPG είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο φημισμένος οργανισμός γεωλόγων πετρελαίου στον κόσμο, με 20 χιλιάδες μέλη, στην πλειονότητά τους διευθυντικά στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή βιομηχανία σε 129 χώρες. Τα συνέδρια Appex που διοργανώνει η AAPG συγκεντρώνουν παραδοσιακά μεγάλο αριθμό εκπροσώπων εταιρειών, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη σύναψη συνεργασιών αλλά και την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο.