Εγκεφαλογράφημα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Με ορίζοντα τριμήνου…
Η ανάλυση της Eurasia Group για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας με ορίζοντα τριμήνου.
Σενάριο της έκβασης του πολέμου παρουσιάζει η Eurasia Group, σύμφωνα με το οποίο Ρωσία αποκτά αποσπασματικό έλεγχο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και του Κιέβου και εγκαθιστά μια κυβέρνηση-μαριονέτα, ενώ ένα ουκρανικό κράτος επιβιώνει με ισχυρή δυτική στήριξη με έδρα την πόλη Λβιβ.
Αυτό είναι πλέον το κεντρικό σενάριο της Eurasia Group για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας με ορίζοντα τριμήνου, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων, συγκεντρώνει πιθανότητες 55%, όπως αναφέρει το Money Review.
Ο απολογισμός των πρώτων ημερών
Σύμφωνα με την Eurasia Group, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανότατα απογοητευμένος με την έλλειψη προόδου προς τον στόχο του, ο οποίος προφανώς ήταν η αλλαγή καθεστώτος με την κατοχή του Κιέβου και ο πολιτικός έλεγχος ολόκληρης της χώρας.
Η Μόσχα σχεδίασε την εισβολή με την λανθασμένη εντύπωση ότι ο ουκρανικός λαός θα καλωσόριζε ή τουλάχιστον δεν θα εναντιωνόταν στις ρωσικές δυνάμεις, με την απομάκρυνση του Ζελένσκι να είναι γρήγορη και αποφασιστική.
Η Ρωσία δεν ήταν προετοιμασμένη για έναν μεγάλο πόλεμο, ειδικά στον τομέα των logistics (για αυτό και οι στρατιώτες της αναζητούν φαγητό), ενώ ήταν απρόθυμη να χτυπήσει δυνατά τις πόλεις, αν και αυτό τώρα μπορεί να αλλάζει.
Όμως τώρα, η Μόσχα προσαρμόζεται στην πραγματικότητα στο μέτωπο και η πολιτική βούληση προς τους παραπάνω στόχους συνεχίζεται.
Πέραν του στρατιωτικού μετώπου, ο Πούτιν βλέπει και πολύ ισχυρότερη αντίδραση από τη Δύση από ό,τι περίμενε, κάτι που προκαλεί έναν βαθμό πανικού στον ρωσικό πληθυσμό.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης, η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το εάν θα μαλακώσουν οι απαιτήσεις του Πούτιν για αποστρατιωτικοποίηση, τονίζει η Eurasia Group. Ο Ζελένσκι φαίνεται ανοικτός να συζητήσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, αλλά θα είναι λιγότερο πρόθυμος να δεχθεί τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας ή του Ντονμπάς.
Τα τρία σενάρια για τους επόμενους τρεις μήνες
Πούτιν ο επιθετικός (πιθανότητες 55%): Η Ρωσία αποκτά αποσπασματικό έλεγχο στην Ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο, με τις κυρώσεις να κλιμακώνονται.
Σε αυτό το σενάριο προβλέπονται προσφυγικές ροές 5-10 εκατ. Ουκρανών προς τη Δυτική Ευρώπη, πετρέλαιο πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι και 30% πιθανότητα η Ρωσία να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μειώνεται τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (πτώση 10% στη Ρωσία).
Πούτιν ο ρεαλιστής (πιθανότητες 30%): Οι Ρώσοι υποχωρούν και διαπραγματεύονται έναν συμβιβασμό. Οι περισσότερες από τις κυρώσεις του πολέμου αίρονται.
Η Ρωσία απομακρύνει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, εκτός της Κριμαίας. Ο έλεγχος του Ντονμπάς επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση και αρχίζουν σχετικές διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι παραμένει πρόεδρος.
Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στα σπίτια τους, οι περισσότερες κυρώσεις αίρονται, το ρωσικό ΑΕΠ μειώνεται κατά 3-5% και το παγκόσμιο από 0,5% έως 1% βραχυπρόθεσμα, πριν να ανακάμψει αργότερα μέσα στο έτος.
Πούτιν ο παράτολμος (πιθανότητες 15%): Γίνεται σκληρή επίθεση και καταλαμβάνονται τα ανατολικά και μέρος των δυτικών κομματιών της Ουκρανίας. Ευθεία σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και μεγάλη κλιμάκωση των κυρώσεων και διαταραχές στην προμήθεια ενέργειας.
Οι προσφυγικές ροές ξεπερνούν τα 10 εκατ. άτομα. Η απειλή πυρηνικού πολέμου εντείνεται αλλά αποτρέπεται. Το πετρέλαιο αυξάνεται πάνω από τα 175 ή ακόμα και τα 200 δολάρια, ενώ η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.
Το ρωσικό ΑΕΠ μειώνεται κατά 15% και η παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,5%, οδηγώντας σε ύφεση και πυροδοτώντας κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες.
Και η ανατροπή του Πούτιν
Η Eurasia Group θεωρεί ότι η ανατροπή του Πούτιν από τον στρατό ή μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ένα υποσύνολο και των τριών σεναρίων της, ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας είτε από την ήττα στον πόλεμο ή από τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.
Όμως όποιος πάρει τη θέση του, δεν θα φέρει κατ΄ ανάγκη την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.
Επομένως, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας, το ενδεχόμενο αυτό θα καταλήξει πιο κοντά στο σενάριο 2, εκτιμά.
in.gr