Connect with us

Κοινωνία

Πολίτες Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Δ. Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρο (Βίντεο)

polites leukadas petrelaio

Προς όλους τους συμπολίτες
Την κυβέρνηση,
Τους βουλευτές και Ευρωβουλευτές,
Τα κόμματα,
Την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση,
Τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του τόπου μας.

Σας εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία και τις αντιρρήσεις των πολιτών της Λευκάδας που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Ήπειρο.

Βαθιά ανησυχία και αντιρρήσεις τόσο για την εμπλοκή της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό ανταγωνισμό, όσο και για την χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, επιβολή τετελεσμένων γεγονότων και για τον ατεκμηρίωτο επιστημονικά και αμφιβόλου οικονομικού αποτελέσματος τρόπο που η κυβέρνηση προχώρησε στην σύμβαση και παραχώρηση εδαφών και θαλασσίων εκτάσεων στις πετρελαϊκές εταιρίες μέσω των ΕΛΠΕ.

Οι φόβοι και οι αντιρρήσεις μας τεκμηριώνονται από τις μελέτες και τις διαβεβαιώσεις για επικείμενους κινδύνους από τον επιστημονικό κόσμο, τους διεθνείς οργανισμούς και την διεθνή πραγματικότητα που μόνο οι τελείως άσχετοι αγνοούν και οι άμεσα ή έμμεσα διαπλεκόμενοι παραβλέπουν ή διαστρεβλώνουν συνειδητά. Απαράδεκτα προκλητική και καταστροφική είναι η αυθαίρετη παραχώρηση προστατευόμενων με διεθνείς συμβάσεις περιοχών μεγάλης βιοποικιλότητας χλωρίδας που υποχρεωτικά προστατεύονται σε όλη την Ευρώπη.

Το ίδιο και ακόμα περισσότερο καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον και την οικονομική ευημερία των πολιτών είναι η παραχώρηση των θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο. Η παραχώρηση των οικοπέδων για έρευνα και εξόρυξη θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις καταπληκτικές θάλασσες μας τον αλιευτικό πλούτο μας και κυρίως τον τουρισμό.

Η περιοχή παραχώρησης περιλαμβάνει τρία εθνικά πάρκα (Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλλιάς και Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού) και περιοχές Natura και Ramsar από τον Αμβρακικό έως το Μεσολόγγι, μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, τη σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών στη χώρα και κυρίως την πιο ενεργά σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Προκλητικά απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι το πείραμα των πετρελαϊκών εταιριών να ριψοκινδυνεύσουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων από μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος σε μια περιοχή με μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα με δυναμικό που μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ (προειδοποίηση του σεισμολόγου κ. Τσελέντη).

Τραγικά καταστροφική και με πολλαπλές επιπτώσεις θα είναι η περίπτωση ατυχήματος από το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού. Η συνολική οικονομική επίπτωση στην ελληνική οικονομία από μία πετρελαιοκηλίδα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το WWF Ελλάς, θα μπορούσε να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος από πολλαπλά ατυχήματα θα έφτανε τα 7,7 δισ. ευρώ (4% του σημερινού ΑΕΠ), προκαλώντας την απώλεια περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας και τη μείωση του φορολογικού εισοδήματος κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, θα μοιραστούν 20 έως 30 εκ. ευρώ ετησίως. Δεν λένε την αλήθεια. Την αλήθεια ότι το πρώτο βαρέλι πετρελαίου θα βγει μετά το 2028 γιατί μέχρι τότε θα γίνονται μόνο ερευνητικές γεωτρήσεις και τα πρώτα κέρδη με βάση τα οποία θα ενισχυθεί η περιφέρεια θα αρχίσουν να εμφανίζονται κοντά στο 2040. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), δηλ. ο πλούτος που καρπώνεται η κοινωνία της περιφέρειας από τον τουρισμό, σε αυτές τις περιοχές ξεπερνά τα 600 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι κίνδυνοι από την εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορούν να παραβλεφθούν σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ.

Η περιβαλλοντική μελέτη είναι επίσης αμφισβητούμενη, γιατί μεταξύ άλλων ελλείψεων, δεν καταγράφει τα σεισμικά ρήγματα της περιοχής και ο έλεγχος για τυχόν ατυχήματα θα γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες.

Θεωρούμε ότι τα παρατηρητήρια ελέγχου των γεωτρήσεων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση είναι αδύνατον να ελέγξουν τις δραστηριότητες εξόρυξης των πετρελαϊκών εταιριών. Ταυτόχρονα αποκρύπτεται τόσο η αλήθεια ότι σε καμιά πετρελαιοπαραγωγική χώρα, η ζωή των κατοίκων δεν βελτιώθηκε, αντίθετα αυξήθηκαν οι ανισότητες, η βία, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή (π.χ. Νιγηρία,), όσο και το ότι το πετρέλαιο είναι αιτία κρίσεων και ίσως πολέμου.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ενώσουν και την δική τους φωνή, ενισχύοντας την κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλων μας για την ανάπτυξη ισχυρού κοινωνικού μετώπου ακύρωσης των τυπικά και ουσιαστικά παράνομων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Καλούμε τον Δήμο και την Περιφέρεια να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να πουν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ χωρίς υποσημειώσεις, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, και τους υποψήφιους άρχοντες και τον βουλευτή της Λευκάδας να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε συνεχή επαγρύπνηση, άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης.

Χαιρετίζουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες και τις επιτροπές αγώνα όλης της Ελλάδας για να πρυτανεύσει η λογική και το συλλογικό καλό.

Αφήστε τα πετρέλαια μέσα στη γη: ο πλούτος της χώρας μας είναι οι καθαρές μας θάλασσες, η εύφορη γη μας, τα μεταλλικά νερά μας, το φως του ήλιου, το τοπίο και ο πολιτισμός μας που πρέπει να διασώσουμε!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

aromalefkadas.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014