Connect with us

Επιστήμες

Οι πολλές selfies… δεν κάνουν καλό

selfies ygeia

Η υπερβολική αγάπη για τις selfies φαίνεται πως σύμφωνα με κάποιους ειδικούς είναι σοβαρό ψυχολογικό ζήτημα το οποίο μάλιστα ονομάστηκε «Selfitis». Μια μελέτη που διεξήχθη από τους Δρ. Mark Griffiths και Janarthanan Balakrishnan, ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μελέτησε δείγμα 100 ατόμων στην Ινδία και εξέτασε κατά πόσον η λήψη μιας selfie είναι πραγματικά εθιστική.

image

Η μελέτη διεξήχθη στην Ινδία εν μέρει λόγω του ότι η χώρα έχει τους περισσότερους χρήστες του Facebook στον κόσμο και κυρίως λόγω του υψηλότερου ποσοστού θανάτων που προκαλούνται από τις selfies. Η μελέτη έδωσε επίσης μια κλίμακα για να βοηθήσει στη διάγνωση των επιπέδων της μανίας και το επίπεδο της ματαιοδοξίας των χρηστών:

  • Το όριο: Τρεις selfies την ημέρα που όμως δεν δημοσιεύονται.
  • Οξεία: Όσοι τραβούν τρεις selfies την ημέρα και τις δημοσιεύουν.
  • Χρόνια: Όσοι αυτοφωτογραφίζονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και δημοσιεύουν περισσότερες από 6 την ημέρα.

Ο όρος «Selfitis» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 με μάλλον σκωπτική διάθεση σε ένα άρθρο που ισχυρίστηκε ότι ορίστηκε ως διαταραχή από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ωστόσο, οι ερευνητές της APA εξέτασαν το φαινόμενο, καθώς και άλλα παρεμφερή θέματα όπως η φοβία του να μην έχει κανείς το κινητό σας τηλέφωνο κοντά. Ο ερευνητής Δρ. Janarthanan Balakrishnan είπε στον Independent: Συνήθως, εκείνοι με την πάθηση πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και επιδιώκουν να ταιριάζουν με τους γύρω τους, μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με άλλες δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές».

image

«Τώρα, η ύπαρξη της κατάστασης φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσει τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο», προσθέτει.

itspossible.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014