Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

Το Πολυτεχνείο, ο νόμος και τάξη και η πανδημία του κορωνοϊού

z l81751605267718 1

Η επέτειος του Πολυτεχνείου φέτος ξεκίνησε με αγριότητες: Τα ΜΑΤ χθες «έκαναν ποδαρικό» και στο ιστορικό κτίριο, όπου σημειώθηκαν 68 προσαγωγές και στην Πολυτεχνειούπολη, στις πανεπιστημιακές σχολές στου Ζωγράφου, με 24 προσαγωγές. Οι καταληψίες είχαν σύνθημα ότι δεν υπάρχει ζωή και υγεία χωρίς ελευθερία. Επίσης, προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν σε πολίτες που προσπάθησαν να δώσουν τρόφιμα στους καταληψίες.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ακυρώθηκε λόγω του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρομοίωσε την απαγόρευση της πορείας και του γενικότερου, κλασικού τριημέρου καλέσματος, με την απαγόρευση των παρελάσεων των δύο εθνικών εορτών. Η ειδοποιός διάφορα, βέβαια, είναι πως η πορεία μνήμης και επικαιροποίησης της μεγαλειώδους εξέγερσης, δεν έχει απολύτως κανένα κοινό χαρακτηριστικό, ούτε ποιοτικά ούτε και ιδεολογικά με τις παρελάσεις.

«Να είμαστε καλά να… γιορτάσουμε του χρόνου», είπε ο υπουργός. Κάτι σαν τις Απόκριες, ας πούμε. Κέφι, μπρίο και χορός και γλέντι.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου των ΜΑΤ επιβλέπων, προφανώς αυτοβούλως, ήταν και ο βουλευτής της Α’ Αθηνών, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, πράγμα που ομολογουμένως θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο ατελείωτου σχολιασμού, μα δεν είναι καθόλου τόσο μεγάλη η σημασία του. Το γεγονός είναι η έφοδος των ΜΑΤ και η απαγόρευση της πορείας.

Τα αυξανόμενα μέτρα σε σχέση με την πανδημία
Στο χθεσινό δελτίο του MEGA με την Ράνια Τζίμα είδαμε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να αμφισβητεί, επιτιθέμενος, μάλιστα, στην παρουσιάστρια, δηλώσεις του ίδιου σε σχέση με τον τουρισμό και την εξάπλωση του ιού. Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, τότε οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε υπόψη την κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη δημιουργία 50 νέων ΜΕΘ.

Στην αρχή της πανδημίας είχαν προαναγγελθεί και προσλήψεις 5000 γιατρών, οι οποίες, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτοί οι αριθμοί φαίνονται επαρκείς για κάποιον που δεν βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα του νοσοκομείου. Γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, που τρώνε ξύλο από τα ίδια ΜΑΤ του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αμφισβητούν την όποια διευκόλυνση θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτοί οι αριθμοί στο σύστημα Υγείας.

Ο αριθμός των 5.000 γιατρών και των 50 ΜΕΘ δεν είναι επαρκής ούτε καν για τον δήμο Αθηναίων. Αυτήν την στιγμή γιατροί όλων των ειδικοτήτων καλούνται να πέσουν στη φωτιά, χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση και είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του ιού που προκαλεί λοίμωξη στους πνεύμονες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους γιατρούς έχουν ασθενείς, χρόνια πάσχοντες, που αυτομάτως καθίστανται και χρόνια πάσχοντες. Συν τοις άλλοις, η αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονία, η χρήση αναπνευστήρα, είναι εξειδικευμένη διαδικασία στην οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί όλες οι ειδικότητες, ακριβώς όπως ένας πνευμονολόγος δεν μπορεί να κουράρει ασθενείς με εγκεφαλικό. Και οπωσδήποτε η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί μία κινητικότητα εντός του νοσοκομείου, που μπορεί να αποβεί μοιραία: Αν ένας νευρολόγος φέρει τον ιό και την επομένη πρέπει να χορηγήσει σε ασθενή θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τον εκθέτει σε κίνδυνο.

Καθώς προχωρά ο καιρός, μαζί του και η εξάπλωση του ιού, τα νοσοκομεία δεν έχουν ενισχυθεί, οι ελλείψεις παραμένουν τεράστιες και η κυβέρνηση επενδύει σε περισσότερα μέτρα απαγόρευσης.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περιφέρεια της Ηπείρου, με τα Γιάννενα να γίνονται από τους πρώτους νομούς που πέρασαν σε μίνι λοκντάουν, ενώ παράλληλα από ενάρξεως της πανδημίας δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση γιατρού ΜΕΘ για την περιοχή! Κοντά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, έρχονται και τα σχολεία. Ήδη από το καλοκαίρι, όπου η υπουργός Νίκη Κεραμέως είχε εξαγγείλει πως η νέα χρονιά θα φέρει μειωμένα τμήματα μαθητών, λέγαμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολικά τμήματα. Βεβαίως, ο Σεπτέμβριος ήρθε με τμήματα των 25 ατόμων και… δωρεάν μάσκες που κάλυπταν επιτυχώς ολόκληρο το πρόσωπο των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τώρα, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε μία πανδημία με δύο ισχυρά μέτωπα εξάπλωσης του ιού. Τα μέτωπα αυτά δεν είναι ούτε τα delivery, ούτε και οι νέοι που «δε συμμορφώνονται». Τα μέτωπα είναι τα σημεία αυτά της καθημερινότητας, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, που δεν λειτουργούν όπως πρέπει ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Συμβαίνει εκτός από τους νέους να υπάρχουν και άλλοι πολίτες, γονείς που πηγαίνουν στις δουλειές τους, ας πούμε. Αντ’αυτού, η κυβέρνηση θεωρεί πως λύση είναι η αύξηση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες.

Ατομική ευθύνη και δικαιολογίες
Εξαρχής μιλάμε για την ατομική ευθύνη και πράγματι κοντεύει πια ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας κι είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι να συζητάμε ακόμα τα βασικά: Ο ιός είναι πραγματικός, οι εκκλησίες είναι εστίες μετάδοσης και το κίνημα κατά της μάσκας είναι δολοφονικό. Τουλάχιστον για τις εκκλησίες θα μπορούσε να είχε επιβληθεί σκληρή απαγόρευση, μέτρο που η κυβέρνηση δείλιασε να πάρει. Είναι πασίγνωστο πως συνεχίζεται κανονικά να δίνεται στους πιστούς Θεία Κοινωνία κ αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αποδοθεί στην ατομική ευθύνη πλέον. Εξάλλου, υπάρχει αρμόδιο υπουργείο Θρησκευμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Αλλά δεν το κάνει.

Στο πλαίσιο όλης αυτής της αποδιοργάνωσης, κυρίως των νοσοκομείων,  με τη φυσική εξάντληση των υγειονομικών να είναι αναμφίβολη και με τις ελλείψεις να είναι δραματικές, η κυβέρνηση απαντά ξανά (και ξανά) με το επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης»: Περισσότερα μέτρα και αποποίηση ευθυνών σε σχέση με κακές επιλογές, όπως η διασπορά του ιού λόγω της τουριστικής περιόδου. Καθώς το καλοκαίρι ακούγαμε -ξανά- ότι «φταίνε οι νέοι» για την αύξηση των κρουσμάτων, ήρθε ο Σεπτέμβριος και πλέον τελείωσαν όλες οι δικαιολογίες. Τα νοσοκομεία υποφέρουν, οι μαθητές συνωστίζονται και η αύξηση των μέτρων δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο αντιμετώπισης (και όχι περιορισμού), όταν το νοσοκομείο παραπαίει.

Αφορμές
Προχθές ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η δεξιά είχε παρουσία στο Πολυτεχνείο, όπως τρεις εβδομάδες πριν είχε επιμείνει ότι η δεξιά είχε παρουσία και στην Εθνική Αντίσταση. Αυτή είναι μία τεράστια ιστορική ανάλυση, η οποία χρειάζεται δικό της άρθρο. Το θέμα είναι πως ο πρωθυπουργός επέμενε και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ότι οι δεξιοί δημοκράτες είχαν αντιδικτατορικά φρονήματα. Αν μην ξεχνάμε πως τους Συνταγματάρχες δεν τους οδήγησε σε δίκη η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά μία ομάδα δικηγόρων, κάποιοι εκ των οποίων ήταν δεξιοί.

Στο διά ταύτα, ωστόσο, οι συμβολισμοί θα μας εξοντώσουν μία μέρα. Η επιμονή του πρωθυπουργού να πείσει πως η δεξιά συμμετείχε στους αγώνες για την ελευθερία, έρχεται να απαντηθεί σήμερα από τον υπουργό του, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη: Στην επέτειο του Πολυτεχνείου, κεντρικό ρόλο είχαν οι δυνάμεις καταστολής.

Μπήκαν στο ιστορικό κτίριο, όπως μπήκαν και στα πανεπιστήμια. Το τριήμερο του Πολυτεχνείου ακυρώθηκε.  Με την υπενθύμιση πως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επικαλέστηκε την πανδημία και τα παιδιά που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ είχαν σα σύνθημα πως «δεν υπάρχει ζωή χωρίς ελευθερία και υγεία». Συμβαίνει, εξάλλου, διαχρονικά η επέτειος του Πολυτεχνείου να αποτελεί σταθμό για τη διεκδίκηση των αναγκών της σημερινής κοινωνίας. Κι αν όχι τώρα, πότε θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για την υγεία;

ΟΛΓΑ ΣΤΕΦΟΥ

https://www.in.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014