Υγεία
Πόνος στο στήθος: 8 σοβαρές αιτίες πλην του εμφράγματος σε εικόνες
Ένας έντονος πόνος στο στήθος συνήθως παραπέμπει σε έμφραγμα.
Το σοβαρό σύμπτωμα ωστόσο, μπορεί να συνδέεται και με άλλες παθήσεις και καταστάσεις.
Αν αισθανθείτε έντονο πόνο στο στήθος και δεν γνωρίζετε πού μπορεί να οφείλεται, είναι σημαντικό να σας δει άμεσα γιατρός.
Δείτε ποιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:
Είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο και συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο. Εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου και πόνου στο στήθος.
Μυϊκή καταπόνηση:
Αν είστε αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και καταπονήσετε το σώμα σας, π.χ. μέσω έντονης γυμναστικής, είναι πιθανό να εκδηλώσετε τόσο έντονους μυϊκούς πόνους, ώστε να νομίζετε ότι πρόκειται για πόνο στο στήθος που οφείλεται σε έμφραγμα. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί αν σηκώσετε ένα πολύ βαρύ έπιπλο. Για να καταλάβετε τη διαφορά κάντε το εξής: Εάν πιέσετε έντονα το στήθος σας και πονάτε ακόμη περισσότερο, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε μυοσκελετικό πόνο και όχι σε έμφραγμα.
Πλευροχονδρίτιδα:
Πρόκειται για άγνωστης αιτιολογίας πάθηση που προσβάλλει συχνότερα εφήβους και παιδιά και αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, προδιάθεση, ιογενείς λοιμώξεις και κακώσεις ή ιδιοπαθή φλεγμονή. Μπορεί να συνδυάζεται με άλλα νοσήματα, όπως ινομυαλγία, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις εντεροπάθειες και χαρακτηρίζεται από πόνο και ευαισθησία στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, λόγω φλεγμονής των πλευροχόνδρινων ή πλευροστερνικών διαρθρώσεων. O πόνος είναι διαξιφιστικός και σχετίζεται με την θέση ή την βαθιά εισπνοή.
Έρπης:
Ο ιός του έρπητα ζωστήρα που ευθύνεται για την ανεμοβλογιά, παραμένει στο σώμα μετά τη υποχώρηση του εξανθήματος και μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά στην ενήλικη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόµη και απαλά ερεθίσµατα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά µήκος του δέρµατος µπορεί να προκαλέσει πόνο. Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.
Περικαρδίτιδα:
Πρόκειται για το οίδημα και τον ερεθισμό (φλεγμονή) των πετάλων του περικαρδίου (σπλαγχνικό και τοιχωματικό), δηλαδή του υμένα που περιβάλλει την καρδιά. Η αρχική εκδήλωση της νόσου είναι το έντονο οπισθοστερνικό άλγος. Ανάλογα με τον τύπο και τα σημεία, στα συμπτώματα της περικαρδίτιδας περιλαμβάνεται ο ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος, κυρίως πάνω από το κέντρο ή την αριστερή πλευρά του στήθους, ο οποίος είναι γενικά πιο έντονος όταν αναπνέετε. Όταν ο ασθενής σκύβει λίγο τον κορμό του προς τα εμπρός επέρχεται ελαφρά ανακούφιση.
Παγκρεατίτιδα:
Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος. Αποτελεί μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές από το πάγκρεας, αλλά και από άλλα όργανα και συστήματα γενικότερα. Η οξεία παγκρεατίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά με ήπιο έως έντονο πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς «σαν ζωνάρι» που μπορεί να αντανακλά στην πλάτη και το στήθος. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός για ώρες ή και μέρες και είναι πιθανόν να χειροτερεύει με το φαγητό ή το αλκοόλ.
Στεφανιαία νόσος:
Ο πόνος στο στήθος µπορεί να είναι σηµάδι στεφανιαίας νόσου, στην οποία τα αιµοφόρα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) παρουσιάζουν στενώσεις λόγω της συσσώρευσης λίπους, δηλαδή λόγω της αθηροσκλήρωσης. Η παροχή αίµατος προς την καρδιά µειώνεται και αυτό µπορεί να προκαλέσει σταθερή στηθάγχη, ασταθή στηθάγχη ή έµφραγµα µυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Η γρήγορη διάγνωση και η θεραπεία για τους πάσχοντες από πόνο στο στήθος εξαιτίας στεφανιαίας νόσου βοηθούν στην αποµάκρυνση των επιπλοκών της πάθησης.
Κρίση πανικού:
Η κατάσταση εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος, στα οποία περιλαμβάνεται ο πόνος στο στήθος. Το άτομο αισθάνεται ότι πρόκειται να πεθάνει, ενώ εκτός από ισχυρό πόνο στο στήθος, εκδηλώνει εφίδρωση, μούδιασμα, ακανόνιστη αναπνοή και ναυτία.
onmed.gr