Επιστήμες
Πώς να συντηρείς σωστά τα φρούτα
Όταν η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα, τα δροσερά και ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα κατακλύζουν το ψυγείο και τον πάγκο της κουζίνας. Δείτε, λοιπόν, μερικά χρήσιμα tips για να προμηθευτείτε από τον οπωροπώλη σας τα καλύτερα και να τα διατηρήσετε ολόφρεσκα.
Διαλέγετε τα καλύτερα
Αν τα φρούτα δεν προορίζονται εκ των προτέρων για μαρμελάδα, θα επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής βασικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να κάνετε την ιδανική αγορά.
* Ζωηρό χρώμα, που υποδεικνύει και τον βαθμό ωριμότητας ανάλογα με το φρούτο.
* Ομοιόμορφη, σε κάποιες περιπτώσεις (στα νεκταρίνια, τα κεράσια, τα σταφύλια τα μάνγκο και τα καρπούζια) λαμπερή και συμπαγή όψη.
* Σφριγηλή και ελαφρώς ελαστική σάρκα. Τα φρούτα σας δηλαδή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακά, αλλά ούτε και πολύ σκληρά. Εξαίρεση στον εν λόγω κανόνα αποτελεί το καρπούζι, που εξωτερικά είναι σκληρό όπως και να’ χει.
* «Νωπή» μυρωδιά, να μην έχουν δηλαδή αδιάφορη (ή κακή μυρωδιά) αλλά αυτή που περιμένετε από το κάθε φρούτο.
Φρούτα που ωριμάζουν εκτός ψυγείου
Τα παρακάτω φρούτα μπορεί να χρειαστούν επιπλέον χρόνο για να ωριμάσουν μετά την αγορά. Μπορείτε λοιπόν να τα κρατήσετε εκτός ψυγείου από 3 ως 5 ημέρες στη φρουτιέρα του πάγκου της κουζίνας σας και στη συνέχεια να τα βάλετε στη συντήρηση όπου θα αντέξουν από 5 ως 8 ημέρες ακόμη. Εξαίρεση και εδώ αποτελεί το καρπούζι, που μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου σε δροσερό και σκιερό μέρος κοντά στις δύο εβδομάδες αν δεν το κόψετε.
* Ροδάκινα
* Βερίκοκα
* Νεκταρίνια
* Μάνγκο
* Ακτινίδια
* Δαμάσκηνα
* Πεπόνι
* Καρπούζι
* Κορόμηλα
Φρούτα που διατηρούνται μόνο στο ψυγείο
Τα φρούτα που πρέπει να βάλετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους και που στη συνέχεια θα διατηρηθούν από 5-8 ημέρες είναι τα εξής:
* Σταφύλια
* Κεράσια
* Βύσσινα
* Σύκα
* Φράουλες (οι τελευταίες που βρίσκουμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου)
Και μερικά extra tips
* Τα ώριμα φρούτα τραυματίζονται εύκολα, οπότε αποφύγετε να τα «ζουλάτε» ή να τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο.
* Μην αγοράζετε φρούτα με κηλίδες, τρύπες ή χτυπήματα.
* Αποφύγετε να καταναλώνετε υπερώριμα ή αφυδατωμένα φρούτα γιατί αυτά είναι χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι πολυκαιρισμένο ή ότι οι συνθήκες συντήρησής του μετά τη συγκομιδή δεν ήταν καλές.
* Μετά την κοπή διατηρείτε τα φρούτα σας στο ψυγείο τυλίγοντας το δοχείο αποθήκευσης ή τα ίδια τα φρούτα με μεμβράνη.
* Σε περίπτωση που τα φρούτα ωριμάσουν λίγο παραπάνω, μη βιαστείτε να τα πετάξετε αφού μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ωραιότατα smoothies ή να τα βάλετε σε σακουλάκια τροφίμων και μετά στην κατάψυξη για να έχετε πρώτη ύλη για σπιτική δροσερή γρανίτα ανά πάσα στιγμή. Μαρμελάδες, φρουτένιες σάλτσες για τηγανίτες, κρέπες και βάφλες, κέικ, γλυκά ψωμιά, ακόμα και στο πρωινό με τα δημητριακά σας είναι μερικές ακόμα από τις άπειρες επιλογές που έχετε για να τα αξιοποιήσετε.
* Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης οποιουδήποτε φρούτου, ένα τρικ είναι να το βάλετε σε μια χαρτοσακούλα με μια μπανάνα ή ένα μήλο. Παράγουν ένα αέριο που έχει ακριβώς αυτή την ιδιότητα.
olivemagazine.gr