Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Πως συντηρείται η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

gefyra-riou-antirriou-odigos-i-ch-echase-ton-elegcho-kai-epese-pano-sta-kigklidomata-photo

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 άνθρωποι, ενώ άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των αγνοούμενων κάτω από τα συντρίμμια. Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία έχει προκαλέσει σάλο όχι μόνο λόγω του αριθμού των θυμάτων, αλλά και επειδή οι γέφυρες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων, αφού τις χρησιμοποιούμε πεπεισμένοι για την αξιοπιστία τους και ήσυχοι για την αντοχή τους. Το αναπόφευκτο ερώτημα: Πώς κατοχυρώνεται το επίπεδο ασφάλειας που πρέπει να παρέχει ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής.

Στον αντίποδα του τραγικού συμβάντος της Γένοβας, οι κατασκευαστές και λειτουργοί της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου έθεσαν εξ αρχής την ασφάλεια και τη συντήρηση του έργου στην κορυφή των προτεραιοτήτων, εξήγησαν στελέχη της Γέφυρα Α.Ε. H στρατηγική δομικής διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένης της βαριάς συντήρησης) που υιοθετήθηκε από την αρχή, αποσκοπεί στο να διατηρείται η γέφυρα στη βέλτιστη δυνατή δομική κατάσταση διασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των χρηστών σε όλη τη διάρκεια ζωής της (120 χρόνια με βάση τον σχεδιασμό).

Η κατασκευάστρια εταιρεία εκπόνησε ένα συγκεκριμένο Εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης που προδιαγράφει το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών ελέγχου (με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα) και επέμβασης σε πλήθος πιθανών καταστάσεων.

dete.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014