Connect with us

Κοινωνία

Πόσο ανησυχητική είναι τελικά η εμφάνιση λιθόκερων

Ένα μεγάλο έντομο με ισχυρές και απειλητικές δαγκάνες προκαλεί μικρό πανικό. Πόσο όμως πρέπει να ανησυχούμε.

Βράδυ στον αγαπημένο για πολλούς Θεσσαλονικείς θερινό προορισμό του του Πολυχρόνου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και ένα ευμεγέθες έντομο κάνει την εμφάνισή του.

Για τους ανθρώπους της πόλης, ένα έντομο που το μήκος του φτάνει τα 12 εκατοστά δεν είναι καθημερινό θέαμα και δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν με έναν μικρό πανικό στη θέασή του.

Ο λιθόκερος, ένα υδρόβιο έντομο που απαντάται και στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του πολλές φορές φέτος στις παραλίες. Ο φόβος δεν έχει να κάνει απλά και μόνο εξαιτίας του μεγέθους του, αλλά και για το δάγκωμά του.

Οι μεγάλες δαγκάνες του σαρκοβόρου εντόμου, που τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψάρια, είναι ισχυρές και διαθέτουν δηλητήριο. Το τσίμπημα στον άνθρωπο βέβαια δεν είναι θανατηφόρο αλλά προκαλεί οξύ πόνο. Ο φόβος εντείνεται όταν ένα τέτοιο έντομο τσιμπήσει κάποιο παιδί που βρίσκεται στη θάλασσα.

Η εμφάνιση όμως του λιθόκερου, όπως απαθανατίστηκε από κινητά τηλέφωνα σε Αιτωλοακαρνανία (Δείτε εδώ και εδώ),  Χαλκιδική, Πλαταμώνα και αλλού δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

«Το συγκεκριμένο έντομο είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται εκεί που το βλέπουμε σε διάφορες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι θάλασσες αλλά και οι υδροβιότοποι είναι το φυσικό του περιβάλλον», εξηγεί στην ιστοσελίδα Voria.gr ο επίκουρος καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Απόστολος Καπράνας.

Μάλιστα όπως ο ίδιος επισημαίνει οι πληθυσμοί του ευμεγέθους εντόμου βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα στη χώρα μας. «Δεν είναι ότι έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους, αλλά εμείς έχουμε γίνει περισσότεροι στο φυσικό του περιβάλλον, ειδικά το καλοκαίρι που πηγαίνουμε μαζικά στις παραλίες», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ο λιθόκερος αγαπά την υγρασία και σε τέτοιες περιόδους είναι πιθανότερο να κάνει την εμφάνισή του.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ο λιθόκερος δεν αποτελεί απειλή για τις καλλιέργειες, αφού κατά βάση τρέφεται με ζωικούς οργανισμούς.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014