Connect with us

Κοινωνία

Πού οφείλονται οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα – Κοντοζαμάνης και Γεροτζιάφας μιλούν και για τα απογευματινά χειρουργεία

ce93ce99ce91cea4cea1ce9fce99

Για τα προβλήματα του ΕΣΥ, τα απογευματινά χειρουργεία και τις ελλείψεις σε φάρμακα μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής Οργάνωσης Υγείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόνης.

«Yπάρχει πράγματι ένα ζήτημα σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο είναι πιο έντονο αμέσως μετά την πανδημία. Διότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα και το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία εύρεσης πρώτων υλών, στη μικρότερη παραγωγική δυνατότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας να παράγει αυτά τα φάρμακα και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι το κόστος παραγωγής» δήλωσε σχετικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα των φαρμάκων»

Όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπάρχει πλέον ανάληψη πρωτοβουλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει σχεδιασμός έτσι ώστε να εντοπιστούν αυτές οι δραστικές ουσίες οι οποίες είναι σε έλλειψη και να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες» σημείωσε. Μιλώντας για το πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ελλάδα εξήγησε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθούν τρόποι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του ασθενή είτε με θεραπευτικά ισοδύναμα προϊόντα είτε με εισαγωγές από το εξωτερικό. «Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας εισάγει στη χώρα τα απαραίτητα αυτά φάρμακα που έχει ανάγκη ο κόσμος» είπε προσθέτοντας ότι όλες οι ελλείψεις που καταγράφονται σε μια ειδική πλατφόρμα. «Υπάρχουν γεννόσημα τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών θεραπευτικά» πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Και στη Γαλλία υπάρχει έλλειψη» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γεροτζιάφας τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς τεχνολογίας. «Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία έχει χάσει το know how» σημείωσε. Επιπρόσθετα, όπως είπε, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα καινούργια φάρμακα, τα οποία είναι υψηλής τεχνολογίας φάρμακα και πρέπει να παράγονται μαζικότερα. Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι υπάρχει έλεγχος στις πωλήσεις στο εξωτερικό φαρμάκων και προβαίνει στην απαγόρευση των εξαγωγών εάν χρειαστεί.

Πώς λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στο εξωτερικό

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για τα απογευματινά χειρουργεία και το τι ισχύει στη Γαλλία δήλωσε δεν πέτυχε ο θεσμός. «Ένα χειρουργείο από μόνο του έχει από πίσω του άλλες τρεις ειδικότητες τουλάχιστον. Άρα, αν δεν έχεις έναν συλλογικό σχεδιασμό δεν παίρνεις αποσπασματικά μέτρα και δημιουργείς ταραχές σε ένα σύστημα υγείας ευαίσθητο», σημείωσε Γεροτζιάφας.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι ένας θεσμός καινούργιος. «Η υγεία που προσφέρεται είναι δημόσια και δωρεάν. Το αποδείξαμε περίτρανα κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου κανένας συμπολίτης μας δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του προκειμένου να έχει φροντίδα υγείας. Δυστυχώς, στον πολιτικό διάλογο συγχέουμε το Δημόσιο με το κρατικό σύστημα υγείας», επισήμανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Δεν στέλνουμε τον κόσμο στα απογευματινά χειρουργεία. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, όπως και στα απογευματινά ιατρεία. Πρέπει να έχει εξαντληθεί ο χειρουργικός χρόνος στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων και οι γιατροί να έχουν κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις έτσι ώστε να πάμε σε απογευματινό χειρουργείο» υποστήριξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014