Connect with us

Διεθνή

Πούτιν: Είχα συμφωνήσει να ανταλλάξουμε τον Ναβάλνι με Ρώσους κρατούμενους στη Δύση – Πώς βλέπει την εξέλιξη του πολέμου με την Ουκρανία

ap24040442248003

Ευρεία νίκη και μάλιστα με ποσοστό ρεκόρ πέτυχε στις ρωσικές εκλογές ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα (18/3) ότι η συμμετοχή των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της χώρας που ολοκληρώθηκαν χθες έφθασε το 77,44%, ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti o Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει το 87, 33%. Στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.
Τα ποσοστά του κινήθηκαν από το 88% και πάνω και στη Μόσχα στο 85%. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη νίκη του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας τον ρωσικό στρατό.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά αναφέρθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι. Χρησιμοποίησε το όνομά του δημόσια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός του θανάτου του και αποκάλυψε ότι λίγες μέρες πριν είχε συμφωνήσει να ανταλλάξει τον Ρώσο πολιτικό κρατούμενο με Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους στη Δύση, με τον όρο ο Ναβάλνι να μην επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Όταν τώρα ρωτήθηκε από το αμερικανικό NBC αν η εκλογή του ήταν δημοκρατική, ο Πούτιν επέκρινε το πολιτικό και δικαστικό κατεστημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «είναι δημοκρατικό να χρησιμοποιείς κρατικούς πόρους για να επιτεθείς σ’ έναν από τους υποψηφίους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών;» και αναφέρθηκε στις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις πρώτες αντιδράσεις ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφεραν πως οι ρωσικές εκλογές δεν ήταν ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει νομιμότητα σε αυτή την αποτίμηση των εκλογών, ενώ ο σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ σημείωσε πως το ποσοστό αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, κατάφερε να ψηφίσει στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο μετά από έξι ώρες αναμονής, δήλωσε η ίδια ότι έγραψε πάνω σε ένα ψηφοδέλτιο το όνομα του συζύγου της και προέτρεψε να κάνουν και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι το ίδιο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίες του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας». Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν «την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων» στα μέτωπα.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν. «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της.

«Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, 71 ετών.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014