Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

«Πράσινοι»: Απουσιάζει ο ανθρωπισμός και η ενταξιακή πολιτική για τους πρόσφυγες

prasinoi anthropismos prosfuges

Σε μία συγκυρία όπου οι πολίτες επικεντρώνουν στην πανδημία του κορονοϊού και τις ποικίλες επιπτώσεις του, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ανησυχητικές αλλαγές στη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας των προσφύγων και στον Μεταναστευτικό Κώδικα, σε βάρος της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τονίζουν οι «Πράσινοι».

Την ίδια στιγμή, στους προσφυγικούς καταυλισμούς χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε επικίνδυνες και παντελώς ανθυγιεινές συνθήκες, που κάνουν αδύνατη την τήρηση και των πιο απλών μέτρων προφύλαξης για τον κορωνοϊό, με πολυμελείς οικογένειες να στοιβάζονται σε ασφυκτικά μικρούς χώρους, χωρίς την παροχή έστω και των ελάχιστων και στοιχειωδών αναγκών τήρησης κανόνων υγιεινής. Εκτός από τη δραματική επιδείνωση της σωματικής υγείας, το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχική υγεία, όπου αναφέρονται απόπειρες αυτοκτονίας, όπως και άλλες διαταραχές.

Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ακόμη εντονότερη επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων παροχής διεθνούς προστασίας και η ακόμη γρηγορότερη επιστροφή όσων, τελικά, δεν αποκτούν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των νόμων 4636/2019 και 4251/2014 δημιουργούν επιπλέον βάρος για τους αιτούντες άσυλο και ορθώνουν εμπόδια στη ζωή τους στην Ελλάδα, σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που είναι δεσμευτικά για τη χώρα. Επιχειρείται μία νέα προσπάθεια σύντμησης των προθεσμιών άσκησης ακόμα και των πιο βασικών δικαιωμάτων τους ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποσκοπούν ξεκάθαρα στη δημιουργία πληθώρας διαδικαστικών εμποδίων σχετικά με την πραγματική άσκηση των Δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν πολλές διατάξεις από την υποστελεχωμένη και κορεσμένη Διοίκηση, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα πολλές και σημαντικές διαδικαστικές υποχρεώσεις. Είναι γνωστές, μεταξύ άλλων, οι ελλείψεις σε προσωπικό διερμηνέων, γιατρών και προσωπικού ψυχοκοινωνικής στήριξης, οι οποίες εν πολλοίς ευθύνονται στις παρατεταμένες αργοπορίες στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής διεθνούς προστασίας, καθώς επίσης ευθύνονται και για τη μη ουσιαστική και μη δίκαιη εξέτασή τους.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να σχεδιάσει μία πολιτική επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων του ελληνικού συστήματος άσυλου και υποδοχής, με τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής ενταξιακής πολιτικής, που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ασύλου και να απελευθερώσει σημαντικό αριθμό θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Αντ’ αυτού, όμως, επιλέγει να αντιμετωπίσει την κρίση με ρυθμίσεις που μειώνουν θεμελιώδεις εγγυήσεις του συστήματος ασύλου και υποδοχής, και οι οποίες προσανατολίζονται μονομερώς στη αύξηση των επιστροφών.

Οι Πράσινοι ευελπιστούν ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή θα αναδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση, η οποία θα συνάδει με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος συμβαδίσει με τις επιταγές του ανθρωπισμού.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014