Ο Αντιστράτηγος ε.α και Πρόεδρος Μεσολογγιτών Αττικής Γεώργιος Αντύπας συνέταξε και έδωσε στην δημοσιότητα την ακόλουθη επιστολή, την οποία κοινοποιεί προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον Αντιπρόεδρο Βουλής των Ελλήνων Γιώργο Βαρεμένο. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Αθηναϊκό τύπο και λοιπά μέσα ενημέρωσης η μη λειτουργία από την 2018 Β΄ΕΣΣΟ Κέντρων Εκπαιδεύσεως μεταξύ των οποίων και του 2/39 ΣΕ (Μεσολόγγι) με απόφαση της Ιεραρχίας του ΥΕΘΑ για τους λόγους που αυτή έκρινε.
Το 2/39 ΣΕ (Σύνταγμα Ευζώνων), είναι Ιστορική Μονάδα, όπως γνωρίζετε ως Αιτωλοακαρνάνας, συμμετείχε σε πολλούς αγώνες της Πατρίδας μας και εδράζεται στην Ιερή και Ιστορική Πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων συμβάλλοντας όλα τα χρόνια της λειτουργίας του ως ΚΕΝ, στην οικονομική ζωή της πόλης σημαντικά, αλλά ήταν και μέσο προβολής της λαμπρής ιστορίας του Μεσολογγίου από τους πολλούς επισκέπτες του (οπλίτες, γονείς και λοιποί συγγενείς τους).
Ως Αξιωματικός και γνήσιος Μεσολογγίτης, υπηρετήσας πέραν της 10ετίας συνολικά στο 2/39 ΣΕ και τελευταία ως Διοικητής του τα έτη 1996-1997, με τις άριστες εγκαταστάσεις που διαθέτει, πίστευα ότι αυτή η φήμη (της παύσης λειτουργίας του) που επικρατούσε από το 2017, δεν θα υλοποιείτο για τους παραπάνω λόγους ή θα προεβλέπετο από τη Στρατιωτική Υπηρεσία ισοδύναμη λειτουργία του με άλλη Στρατιωτική Μονάδα.
Κύριε Υπουργέ
Οι εγκαταστάσεις που διαθέτει το 2/39 ΣΕ είναι τεράστιες και σε αρίστη κατάσταση, όπως:
α.- Το πεδίο βολής (Στρατόπεδο ΒΛΑΝΤΟΥΣΗ), άρτια οργανωμένο, περιφραγμένο και ασφαλές εκτάσεως περίπου 1000 στρεμμάτων.
β.- Το κυρίως Στρατόπεδο «ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ» πλήρως ανακαινισμένο σε αρίστη κατάσταση εξυπηρετώντας όλες τις ανθρώπινες ανάγκες των Ν/Σ οπλιτών.
γ.- Το πρώην Στρατόπεδο «ΚΑΨΑΛΗ» εκτάσεως 8217 τ.μ. με δύο (2) κτίρια ασφαλή, συνολικού εμβαδού περίπου 1800 τ.μ. εκ των οποίων το Νο 1 κτίριο παραχωρήθηκε στο Δήμο Μεσολογγίου για χρήση από το έτος 1989 όπως φαίνεται στη συνημμένη αλληλογραφία, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τη Στρατιωτική Υπηρεσία (Υπεύθυνη Υπηρεσία ΤΕΘΑ) (παρανόμως χρησιμοποιείται και το Νο 2 κτίριο).
δ.- Τα Στρατιωτικά Οικήματα των Αξιωματικών (ΣΟΑ) και
ε.- Η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου που αποτελεί κόσμημα στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, παραπλεύρως Πινακοθήκης.
Για όλες τις παραπάνω εγκαταστάσεις, μετά την ανακοίνωση της μη λειτουργίας του 2/39 ΣΕ, ως Κέντρου Εκπαιδεύσεως, παρουσιάστηκαν «ανίδεοι κι άσχετοι» να αναφέρουν στον τοπικό τύπο ότι μπορούν οι εγκαταστάσεις να χρησιμοποιηθούν: ως ξενώνες λουόμενων των ιαματικών λουτρών, η ΛΑΦΜ για ιδιωτικούς σκοπούς, ως κέντρο λαθρομεταναστών (πράγμα βέβαια ασυμβίβαστο με την ιερότητα της πόλης του Μεσολογγίου) κ.α.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην πόλη μας, αναφέρατε για ίδρυση συνεδριακού Κέντρου και Πολεμικού Μουσείου εντός των εγκαταστάσεων του 2/39 ΣΕ.
Επί του αναφερομένου σας γνωρίζω τα παρακάτω:
α.- Ως συνεδριακό κέντρο για ιατρικά θέματα είχε αποφασιστεί σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Αθηνών το 2001 να λειτουργήσει και το παλαιό νοσοκομείο «Ιδρυμα Χατζηκώστα» αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα την καθημερινή κατάρρευση του κτιριακού συγκροτήματος.
β.- Σε ότι αφορά την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου από το έτος 1993 μέχρι το 1996, μετεφέροντο παροπλισμένα, αλλά σε αρίστη τεχνολογική κατάσταση οπλικά συστήματα (όπως συνημμένα), με αποφάσεις της τότε Πολιτικής και Στρατιωτικής Ιεραρχίας για ίδρυση Πολεμικού Μουσείου με χρέωση στο Δήμο Μεσολογγίου.
Δεν έγινε ποτέ από το Δήμο Μεσολογγίου, οι δημοτικές αρχές αδιαφόρησαν, τα εγκατέλειψαν σε χώρο του λιμανιού, λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν και τέλος τον Φεβρουάριο του 2011 μεταφέρθηκαν στο Ιδρυμα ΠΑΛΙΣ (Πολιτιστική Ανάδειξη Λαμπρών Ιστορικών Συλλόγων) του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΛΗ (που συνελήφθη αργότερα για κακουργηματικές πράξεις), όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο προσύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Δήμου και Αναστασίου Πάλλη, χωρίς ποτέ να εκπληρωθούν οι όροι των συμφωνηθέντων και κανένα όφελος για την πόλη του Μεσολογγίου.
Μόνο τέσσερα (4) Α/Φ της Πολεμικής μας Αεροπορίας παραμένουν στο χώρο της Αερολέσχης, εγκαταλελειμμένα και λεηλατημένα μη παραδοθέντα στο ιδρυμα «ΠΑΛΙΣ» για τους λόγους που αναφέρονται στις συνημμένες διαταγές διαθέσεώς τους στο Δήμο Μεσολογγίου.
Όπως καταλαβαίνετε κανένα όφελος για την πόλη του Μεσολογγίου και την κατάληξη όλων των οπλικών συστημάτων που διετέθησαν στο Δήμο Μεσολογγίου για ιδρυση Πολεμικού Μουσείου, σε ξένα χέρια.
Συνεπώς εάν αποφασισθεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία να ιδρυθεί Πολεμικό Μουσείο στο Μεσολόγγι, κατάλληλος χώρος είναι μόνο το πρώην Στρατόπεδο «ΚΑΨΑΛΗ», διότι βρίσκεται πλησίον του Κήπου των Ηρώων, του ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟΥ ΠΟΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και στην είσοδο της πόλης του Μεσολογγίου και να λειτουργεί με τη φροντίδα των Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο.
Το κυρίως Στρατόπεδο 2/39 ΣΕ μετά τη σχετική απόφαση μη λειτουργίας του ως Κέντρο εκπαιδεύσεως Ν/Σ οπλιτών, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως Μονάδα ενεργή του Ελληνικού Στρατού στην ιστορική πόλη, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν με μία από τις παρακάτω αποστολές:
α.- Εκπαιδεύσεως οπλιτών της ΕΔΥΚ η ΣΠΕΝ
β.- Υποδοχής και βασικής εκπαιδεύσεως ΥΕΑ όπλων και Σωμάτων μέχρι παρουσιάσεώς των στις αντίστοιχες Σχολές.
γ.- Με τη μεταφορά άλλης μονάδος ιδίως από την Πελοπόννησο (υπάρχουν τρεις (3) μονάδες του Στρατού Ξηράς και τέσσερις (4) της Πολεμικής Αεροπορίας στο ίδιο εδαφικό διαμέρισμα).
δ.- Με οιανδήποτε άλλη αποστολή την οποία γνωρίζουν και μπορούν να σας προτείνουν οι επιτελείς σας.
Ο γενικότερος σκοπός είναι να μη παύσει να λειτουργεί ως Μονάδα ενεργή και εσείς ως Αιτωλοακαρνάνας και θεσμικός παράγοντας, πιστεύω ότι μπορείτε να βοηθήσετε προς την προτεινόμενη κατεύθυνση για το Μεσολόγγι και το Νομό γενικότερα.
Τις παραπάνω προτάσεις διετύπωσα και προφορικά σε συνάντησή μας στον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και συμπατριώτη μας βουλευτή κ. Βαρεμένο Γεώργιο».