Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε τρία χρόνια, ώστε να μην χάσουν οι πολίτες την περιουσία τους, ζήτησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός σε συνεντεύξεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου καθώς και στο Action24, στην εκπομπή «Τώρα» με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Μιλένα Ηλιοπούλου.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, προέτρεψε, «αν κάποιος δεν γνωρίζει το ζήτημα να μην παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο και λέει ό,τι σκέφτεται γιατί μπερδεύει τους πολίτες».
Όπως σχολίασε, «καμία φορά οι κυβερνήσεις πιέζονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ και από φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις αλλά πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα, πρέπει να ζήσουν και οι άνθρωποι».
«Είναι απλό να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά δεν μπορείς ξαφνικά να παίρνεις την περιουσία του πολίτη γιατί αυτή διασφαλίζεται από κάτι ανώτερο, την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου» τόνισε ο κ. Στασινός.
Όπως είπε, «αν αυτή τη στιγμή έχουν χτιστεί σε μία περιοχή 10.000 οικοδομές, τα επόμενα τρία χρόνια, στατιστικά, θα γίνουν άλλες 10, δηλαδή θα χτιστεί περίπου το ένα χιλιοστό. Δεν είναι κάτι φοβερό, ούτε θα καταστραφεί το περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό «αν περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια», και πρόσθεσε ότι πρόκειται για 2,5 εκατ. ακίνητα που δεν θα μπορούν να χτίζουν, ενώ σήμερα μπορούν, τα οποία ανήκουν σε ένα εκατομμύριο πολίτες, σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Για παράδειγμα, τόνισε ο κ. Στασινός «αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ, αύριο η αξία του θα γίνει μηδέν εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε ακόμα μία διάσταση για το ζήτημα, αναφέροντας ότι υπάρχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα οποία αποκτήθηκαν σε υψηλές τιμές και με δάνεια, ωστόσο, μετά το μεταβατικό νομοσχέδιο θα μηδενιστεί η αξία τους. «Άρα η προσημείωση που έχει η τράπεζα θα αξίζει μηδέν και καταλαβαίνουμε τι ντόμινο θα ακολουθήσει», ανέφερε.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είπε, ολοκληρώνει τους διαγωνισμούς για την επιλογή μελετητών που θα εκπονήσουν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε 3 με 4 χρόνια θα έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα προκειμένου να εκδίδονται με ασφάλεια δικαίου, πλέον, οι οικοδομικές άδειες, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.
- «Κάτι που δεν έγινε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 50 χρόνια για το 70% της χώρας, γίνεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια», ανέφερε.
«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να βρει 400 εκατ. ευρώ για να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό και επειδή πρόκειται για πάνω από 200 διαγωνισμούς ανέθεσε το έργο στο ΤΕΕ.
Εμείς κάναμε τους διαγωνισμούς για την επιλογή μελετητών. Άρα σε 3 χρόνια θα γίνουν αυτά τα σχέδια. Άρα η κυβέρνηση έχει πετύχει το πολύ δύσκολο.
Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που λέει το Σύνταγμα του 1975.
Να περιμένει η κυβέρνηση 3 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων και μέχρι τότε να ισχύει ό,τι και σήμερα» συνόψισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ο κ. Στασινός κάλεσε την Πολιτεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος να μεριμνήσουν ώστε να οργανωθούν οι φορείς που θα υποδεχτούν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, και ιδίως το ΥΠΕΝ και το ΣτΕ, προκειμένου να εγκρίνονται εγκαίρως και να εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα.