Connect with us

Πολιτική

Προκαλεί η Τουρκία για την Γενοκτονία των Ποντίων – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

erdogan mitsotakis sunantisi

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Αγκυρα με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στην Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Ελλάδα «δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο» ήταν το προκλητικό σχόλιο για την Μικρασιατική Καταστροφή εκ μέρους της Τουρκίας.

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχτεί την Ιστορία του» αναφέρεται στην αυστηρή απάντηση της Αθήνας.

Προκλητική δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Απορρίπτουμε ως αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας αλλά και του σήμερα κατά την ομιλία του στο «Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας» που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται με υποτιμητικό τρόπο στους Έλληνες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και υπογραμμίζει ότι εκείνοι ήταν που διέπραξαν τις θηριωδίες κατά των Τούρκων πριν από έναν αιώνα.

Σε γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμι Ακσοι, σε ερώτηση για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Απορρίπτουμε τους αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικους εχθρικους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ιστορίας μας σε ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, σε συνέδριο υπό την επωνυμία «6ο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας».

Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει την οδό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Βενιζέλου, που υπέδειξε ως υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ ο οποίος ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας δίνοντας αγώνα εναντίον του εισβολέα ελληνικού στρατού, να παραμερίσει τις ονειροπόλες ιδεολογίες και να υιοθετήσει τις αρχές καλής γειτονίας και φιλίας».

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχτεί την Ιστορία του»

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί.

Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντά στις προκλήσεις της Αγκυρας.

«Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

«Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι είπε ο πρωθυπουργός στο Διεθνές Συνέδριο για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για την Γενοκτονία των Ποντίων, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί το σεβασμό του στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που χάθηκαν πριν από 100 χρόνια και τη σταθερή προσπάθεια να αναγνωριστεί η θυσία τους.

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Ποντίων στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας αλλά και τον πολιτισμό της τόνισε «νομίζω ότι η μεγάλη σημασία αυτού του Συνεδρίου είναι ακριβώς ο προσανατολισμός του στο μέλλον.

Πώς θα μάθουμε, πώς θα αποφύγουμε να ξαναζήσουμε στη δική μας ζωή τέτοιες τραγωδίες.

Οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει, δηλαδή, να αποκρυσταλλώσουμε συμπεράσματα τα οποία θα οπλίσουν τον σύγχρονο κόσμο, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες.

Και αυτό είναι μία παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Παμποντιακή Ομοσπονδία στην οποία όπως είπε είχε δεσμευτεί ότι θα σταθεί δίπλα της στην προσπάθεια να διεθνοποιηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας και να συντηρηθεί η Ποντιακή παράδοση στην Ελλάδα και στον κόσμο.

«Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει. Πράγματι, σε ό,τι αφορά το πρώτο, κινούμαστε τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε διεθνή συντονισμό με το Ισραήλ και την Αρμενία. Σύντομα οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες θα έχουν το δικό τους Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης» είπε.

«Ο νόμος για την ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων θεωρώ ότι έρχεται αρωγός.

Είναι πολύ σημαντική κατάκτηση αυτή. Διότι προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στους δεσμούς του Παγκόσμιου Ελληνισμού με την πατρίδα.

Και εσείς γνωρίζετε ότι αν το ποντιακό στοιχείο είναι μια φορά δυνατό εντός Ελλάδος, είναι δύο φορές δυνατό εκτός Ελλάδος.

Καθιστά, λοιπόν, την πατρίδα συνολικά ισχυρότερη. Της παρέχει νέες δυνατότητες να προωθήσει τα εθνικά της δίκαια.

Είμαι περήφανος για τη σχετική ρύθμιση. Ναι, κάναμε κάποιες εκπτώσεις και κάποιες υποχωρήσεις.

Αυτό είναι αλήθεια, σε σχέση με την αρχική μας θέση. Λύνουμε όμως, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, αυτή την εκκρεμότητα» πρόσθεσε.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έλαβε από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, πλακέτα με το επετειακό σύμβολο «G», από την αγγλική λέξη «genocide» (γενοκτονία), το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο λογοτέχνης Ταμέρ Τσιλιγκίρ, καθώς και ένα μικρό στεφάνι από αμάραντα αγριολούλουδα του Πόντου.

 

Η αυστηρή απάντηση στην Αγκυρα

Σχετικά με την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τις αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα εκδοθεί σχετική απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά» δήλωσε στον ΑΝΤ1  ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε ψύχραιμη αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, με τεράστια αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εθνικό της χώρο» πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά» δήλωσε ακόμα ο κ. Δένδιας κληθείς να σχολιάσει εάν η χώρα μας θα προσφύγει στη Χάγη.

«Δεν υπάρχει γείτονας που να μην έχει πρόβλημα»

Αναφερόμενος, δε, στο Σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες που συνυπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι η θεωρητική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της είναι το «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει γειτονική χώρα της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι στόχος και υποχρέωσή του είναι η προάσπιση των συμφερόντων του τόπου, ενώ υποστήριξε ότι οι αυθαιρεσίες δεν βοηθούν την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο το ότι η Άγκυρα προσθέτει πλέον σε κάθε διατύπωσή της το Διεθνές Δίκαιο. «Έχει αναγκαστεί να το επικαλείται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων της και όχι μόνο, κάνοντας αναφορά στις Η.Π.Α., τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με την οποία ο υπουργός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και έχει συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Παναγιωτόπουλος: Εμπρηστικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων… Μετά τη συνάντηση είπε «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι» και μετά έρχεται αυτή η δήλωση… Στο ίδιο έργο θεατές».

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές» επισήμανε, αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Ο ίδιος παρατήρησε: «Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» παρατήρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή» είπε.

in.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014