Πολιτική
Προσφυγικό: Το νέο σχέδιο, οι αντιδράσεις και η νέα σύσκεψη στο Μαξίμου
Οι εντεινόμενες αντιδράσεις, ωστόσο, σε διάφορες περιοχές προβληματίζουν το Μαξίμου και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε χθες διπλό μήνυμα, ενώ σήμερα, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κίνα, θα διεξαχθούν εσωτερικές συσκέψεις στο Μαξίμου με αντικείμενο το προσφυγικό.
Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για «εθνικό ζήτημα», αλλά και για «απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού» σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις με «αντισταθμιστικά οφέλη» στις περιοχές όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ενισχύονται σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς παράγοντες υποδομές και υπηρεσίες, ενώ θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών και τον συντονιστή για το προσφυγικό και υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης, εξάλλου, προβλέπει ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών δεν θα ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού κάθε διοικητικής περιφέρειας, πλην βεβαίως του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιχειρηθεί δίκαιη κατανομή των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών σε περισσότερες περιοχές απ’ ό,τι σήμερα, με το ίδιο σχέδιο να προβλέπει ότι αρχικά, έως το τέλος του μήνα, θα μεταφερθούν από τα νησιά περίπου 5.000 άτομα: ήδη έχουν μεταφερθεί 1.100 και θ’ ακολουθήσουν 4.000. Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες και δη οικογένειες, γυναίκες με παιδιά ή ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι κατά βάση θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και μισθωμένα ακίνητα.
Η κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων αναμένεται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών, καθώς σ’ αυτά τα κέντρα θα μεταφέρονται κυρίως μετανάστες που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους ή δεν δικαιούνται ασύλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει, επίσης, η κυβέρνηση ν’ αποθαρρύνει όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες και να μην περνούν μαζικά από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου με το νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, θα πολλαπλασιαστούν οι επιστροφές στην Τουρκία, με το στόχο των 10.000 ως το τέλος του 2020 να παραμένει ρεαλιστικός, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Η Αθήνα υπενθυμίζει, εξάλλου, πως ναι μεν οι επιστροφές αποτελούν την υποχρέωσή της σύμφωνα με την «Κοινή Δήλωση» Ευρώπης-Τουρκίας, αλλά αντίστοιχα για την πλευρά της Άγκυρας προβλέπει την αποτροπή των διακινητών, οπότε και η Τουρκία θα κριθεί στο τέλος της ημέρας.
Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ότι αρκετές από τις αντιδράσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών υποθάλπονται και από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. ή σιωπηρά ακόμη και από βουλευτές, με αποτέλεσμα ν’ αποφεύγεται ευθέως η καταδίκη των αντιδράσεων αυτών και να επικαλείται η κυβέρνηση σε φιλολογικό επίπεδο το… φιλότιμο των Ελλήνων και τα βιώματα του παρελθόντος σχετικά με την προσφυγιά.
Το θέμα, άλλωστε, θα μονοπωλήσει και την ολίγον τη διαφορετική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. το Σάββατο. Μια συνεδρίαση εφ’ όλης της ύλης και με διάλογο υπουργών και βουλευτών, μολονότι επιχειρείται να δοθεί σ’ αυτήν ένας… χαλαρός χαρακτήρας, αφού θα διεξαχθεί σε παραλιακό ξενοδοχείο χωρίς άλλες επισημότητες.
newsit.gr