Βουλή
«Προστασία συνόρων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι έρευνα και διάσωση»
Τοποθέτηση Δ.Βίτσα, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας»
– Όταν κάποιος έχει την ευθύνη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πρέπει να έχει ισχυρό αίσθημα ευθύνης, αφοσίωση στην υπεράσπιση του ανθρωπιστικού και Διεθνούς Δικαίου, κρύο αίμα και νηφαλιότητα για την απόλυτη δυστυχία που θα δει, και να μην είναι ηλίθιος πιστεύοντας ότι μπορεί να λύσει το θέμα μόνος του, χωρίς την άρση των αιτιών που το δημιουργούν.
Ο Δημήτρης Βίτσας, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου 2019, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας», αφού κατέθεσε, για τα πρακτικά, το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την φύλαξη των συνόρων, τα πεπραγμένα για το προσφυγικό στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2017, άλμπουμ φωτογραφιών από τα κέντρα φιλοξενίας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2018, καθώς και την εθνική στρατηγική για την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
-Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η συνολική κατανομή των Σύριων προσφύγων από το 2013 είναι:
1,5 εκ στην Ευρώπη, 3,2 εκ στην Τουρκία, 6 εκ στην Ιορδανία, 1 εκ στον Λίβανο, 4 εκ στην Σαουδική Αραβία.
-Το κονδύλι που έχει δαπανηθεί για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχει κερδηθεί από εμάς σε συνεργασία με τον κο Αβραμόπουλο από την Ε.Ε. Είναι παντελώς ανακριβές ότι έχει απορροφηθεί το 22% των κονδυλίων. Όπως είναι παντελώς ανακριβές και ύβρις για τις Ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό της χώρας , η επίκληση του κου Μητσοτάκη περί της μη λειτουργίας των θερμικών καμερών στο Αιγαίο.
– Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., εδώ και 1 ½ χρόνο γίνεται η αμοιβαία ενημέρωση των Ελληνικών και Τουρκικών υπηρεσιών σχετικά με τις αναχωρήσεις των λέμβων από τα Τουρκικά παράλια.
– Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μεταφορά του μεγάλου αριθμού των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, και να μην κάνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα Ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και Ευρωπαϊκό. Παράλληλα, επισήμανε τα τρία σημεία της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
– Σχετικά με το Νόμο που κατατίθεται τόνισε ότι τα 54 άρθρα είναι “αυτολεξεί” προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ, ανάμεσα στα υπόλοιπα 63 άρθρα, υπάρχουν πολλές αλυσιτελείς διατάξεις που θα δυσκολέψουν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά του.
– Υπενθύμισε τις διατάξεις που καθορίζουν τον χαρακτηρισμό της “ευαλωτότητας” ενός πρόσφυγα, για να σταματήσει η σπέκουλα από ορισμένους κύκλους.
– Εξέφρασε την απορία του, πώς μετά από την πρόσφατη είσοδο 31 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, κάποιοι εξακολουθούν να κηρύσσουν την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας. Τόνισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν κάλεσε τους πρόσφυγες, όπως κατά κόρον ισχυρίζεται η Ν.Δ., το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν αποτελεί θέμα Εθνικής ασφάλειας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ανεβάζουν την εγκληματικότητα και οι αιτούντες άσυλο δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.