Κοινωνία
Πρώτα οι Συνεταιρισμοί: Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου Θ.Κουτσουπιά στην «Ελευθερία του Τύπου»
Για τον ρόλο που επιτελεί η Ένωση Αγρινίου σε σχέση με την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και τις προσπάθειες της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτονόμηση και ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος μίλησε στην ΑΓΡΟbussines προέδρου της Ένωσης και γ.γ. της Συνομοσπονδίας, Θωμάς Κουτσουπιάς.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε «η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί την ίδια την έννοια του συνεταιρίζεσθαι. Και το κάνει με πίστη στις δυνατότητες των Συνεταιρισμών».
Επιπλέον αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευτούν τα ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα και οι ελιές σε σχέση με τις διεθνής εμπορικές συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία τους στις διεθνείς αγορές. Κύριε Κουτσουπιά, ένα από τα «βαριά όπλα» της Ένωσης Αγρινίου είναι το εργοστάσιο γάλακτος της ΑΜΦΙΓΑΛ. Πως βοηθάει αυτή η επένδυση την κτηνοτροφία της περιοχής; Όπως γνωρίζεται η Αιτωλοακαρνανία είναι κυρίαρχος νομός στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή γάλακτος. Παρά ταύτα, δεν υπήρχε μια μεγάλη μονάδα που να μεταποιεί τα προϊόντα γάλακτος εδώ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτό που λέμε «ταυτότητα» στην τοπική παραγωγή.
Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η ΑΜΦΙΓΑΛ. Η φιλοσοφία μας, όμως, δεν περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση του προϊόντος. Μέσω της ΑΜΦΙΓΑΛ, οι παραγωγοί μας έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την ίδια τους την παραγωγή, μέσα από μια διαφορετική διαχείριση του ζωικού τους κεφαλαίου. Με δικά μας έξοδα χρηματοδοτούμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ενημερωτικές συναντήσεις, προκαθορισμένες επισκέψεις των στελεχών μας στις κτηνοτροφικές μονάδες με σκοπό την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, την καλύτερη γνωριμία με τον κτηνοτρόφο, και την πρώτη προσέγγιση στο αντικείμενο της διαχείρισης των ζώων του, αλλά και συμπλήρωση ειδικού εντύπου «καρτέλας κτηνοτρόφου» για κάθε έναν ξεχωριστά κτηνοτρόφο με σκοπό την καλύτερη και απλουστευμένη παρουσίαση γι’ αυτόν της συνολικής οικονομικής του απόδοσης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επίβλεψη και επιστημονική καθοδήγηση του ερευνητή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δρ. Θανάση Γελασάκη και το διάστημα που ακολουθεί, αφού προηγήθηκε η εκπαίδευση των δικών μας στελεχών, θα λάβει καθολικό χαρακτήρα. Είμαστε ο μοναδικός Συνεταιρισμός που υλοποιεί τέτοιο πρόγραμμα και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Φέτα και ελιές (που παράγοντα και στην περιοχή σας) είναι δύο από τις ναυαρχίδες της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Παρόλα αυτά πολλά προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο την πορεία τους στις διεθνείς αγορές (διεθνής εμπορικές συμφωνίες κ.α.). Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να προστατευθούν; Σ’ αυτή την ερώτηση είναι άλλοι αρμόδιοι να απαντήσουν. Εγώ θα σας πως μόνο ότι περιορίζουμε το ΠΟΠ ελιά ποικιλίας Καλαμάτα στους 2.000 τόνους της Μεσσηνίας, εκ των οποίων συσκευάζονται λιγότεροι από 200 τόνοι ετησίως, τη στιγμή που η συνολική παραγωγή της χώρας είναι 55.000 τόνοι, με την Αιτωλοακαρνανία να πρωταγωνιστεί. Προφανώς δεν θέλουμε εξαγωγές, δεν μας ενδιαφέρει εξωστρέφεια που ρωτήσατε προηγουμένως, δεν χρειαζόμαστε ως χώρα τα πολλά εκατομμύρια που η Διεπαγγελματική επιμένει ότι θα έρθουν ως συνάλλαγμα αν ενταχθεί η Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο. Όσο για τη φέτα, δεν είναι μόνο τα προβλήματα με τρίτες χώρες.
Για αυτά, σαφώς και χρειάζεται εθνική στρατηγική και διαρκής επαγρύπνηση. Αν πραγματικά θέλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα, αλλά και το ελληνικό γιαούρτη, θα πρέπει να τα κάνουμε όχι μόνο έναντι των Καναδών, των Κινέζων ή των Ιαπώνων. Πρέπει να πούμε αλήθειες επιτέλους και να δούμε την πραγματικότητα ως έχει και στο εσωτερικό της χώρας. Να δούμε, δηλαδή, ποια είναι η φέρουσα ικανότητα, όπως ονομάζεται. Ποια είναι η παραγωγή γάλακτος και πόση φέτα μπορούμε να φτιάξουμε με αυτή. Εγώ ξέρω ότι με 100 κιλά γάλα, μπορείς να φτιάξεις 25 κιλά φέτα. Ούτε 50 ούτε 70…ούτε 120! Ποιες είναι η δράσεις της Ένωσης για την μείωση του κόστους παραγωγής; Όσο και να θέλει, όσο και να προσπαθεί ένας Συνεταιρισμός, δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσει το κόστος παραγωγής. Οι Συνεταιρισμοί, ξέρετε, δεν αποφασίζουν ούτε για τη φορολογία ούτε για τις εισφορές ούτε για το ενεργειακό κόστος, το αρδευτικό, τις τιμές των εφοδίων κτλ. Εμείς, αυτό που μπορούμε το κάνουμε. Και με το παραπάνω. Πιστώνουμε τους αγρότες μας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, συμπιέζουμε το κέρδος, δίνουμε την καλύτερη δυνατή τιμή παραγωγού στα προϊόντα του, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τον στηρίξουμε στις πραγματικές του ανάγκες.
Η Ένωση είναι ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και εσείς ένας εκ των συνεταιριστών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Ποιος είναι ο στόχος σας για την νέα εποχή του συνεταιριστικού κινήματος; Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί την ίδια την έννοια του συνεταιρίζεσθαι. Και το κάνει με πίστη στις δυνατότητες των Συνεταιρισμών, με αφοσίωση στις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και με σεβασμό στην ίδια την παραγωγή και σε όλους όσοι την υπηρετούν. Το Συνεταιριστικό Κίνημα στη χώρα μας έχει μεγάλη ιστορία και προσφορά. Συνήθως μιλάμε για τα λάθη, που αναμφίβολα υπήρξαν και ήταν σημαντικά, ξεχνώντας, όμως, τη διαχρονική τεράστια προσφορά του Συνεταιριστικού Κινήματος, που οφείλει πλέον να εργαστεί για να επανακτήσει το κύρος του. Στόχος μας είναι ένα πραγματικά αυτόνομο και ισχυρό Συνεταιριστικό Κίνημα, που θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των παραγωγών. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν επιθυμούν όσοι συστηματικά υπονομεύουν κάθε πρωτοβουλία. Θα προσέθετα ότι αυτό είναι που δεν θέλει και η κυβέρνηση, που κάνει ότι μπορεί για να ελέγξει τους Συνεταιρισμούς, επιχειρώντας να επιβάλει ακόμα και τη μορφή της οργάνωσής μας. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΑΣΟΕΕ; Συνεταιρισμοί σημαίνει συνεργασία.
Περιθώρια πάντα υπάρχουν και, γνωρίζεται καλά, ότι εμείς, ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε απευθύνει ένα διαρκές κάλεσμα για συνεννόηση και συνεργασία. Δεν αρκεί, όμως, η καλή διάθεση. Ούτε και είναι θέμα προσώπων. Ζήτημα αρχών και θέσεων είναι. Όπως γνωρίζετε η διάσπαση επήλθε όταν θέσαμε έναν και μόνο όρο: Να έχουν τα μέλη μας αμιγώς συνεταιριστικό χαρακτήρα. Αυτό, άλλωστε, σας είπα και πριν, προσπαθούμε να διαφυλάξουμε. Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, τις ίδιες καταστάσεις βιώνουμε. Και τις ίδιες επιδιώξεις έχουμε. Οπότε, ναι, σαφώς και υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.