Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Κώστα Βαρώτσου στο ethnos.gr, σύμφωνα με την οποία υπάρχει σκέψη για ανταλλαγή αγαλμάτων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. «Πριν τρεις μέρες είχα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Μου μετέφερε την πρόταση και άκουσε τις απόψεις μου. Δεν μπορώ να σας πω τι απάντησα. Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνω την συγκεκριμένη πρόταση» είπε στο ethnos.gr ο γνωστός γλύπτης και καθηγητής του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, προτάθηκε να μεταφερθεί το γνωστό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου ο «Δρομέας» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στη θέση του να τοποθετηθεί ο έφιππος πολεμιστής που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην γειτονική πρωτεύουσα.
Άμεση αντίδραση από την υπουργό Πολιτισμού
Η δήλωση του Κώστα Βαρώτσου στο ethnos.gr προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ethnos.gr και την δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου (και μάλιστα σε επικοινωνία υπό δύσκολες συνθήκες καθώς η υπουργός ήταν στο δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα) διέψευσε κατηγορηματικά τον καθηγητή. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, ούτε έγινε τέτοια συζήτηση. Δεν εχει βαση όλο αυτό», είπε η υπουργός.
Αλλωστε οφείλουμε να λάβουμε υπ΄όψιν και το εξής: μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να προέλθει από το ΥΠΠΟΑ καθώς αφορά σε γλυπτό που έγινε κατά παραγγελία του Δήμου Αθηναίων επί Εβερτ, ανήκει στον Δημο Αθηναίων και βρίσκεται τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο. Ως εκ τούτου το ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων.
«Δεν είμαι σχιζοφερνής» απαντά ο Βαρώτσος στην Ζορμπά
«Δεν είμαι σχιζοφρενής. Ούτε γίνεται να ξύπνησα ξαφνικά το πρωί και να φαντάστηκα ότι συνάντησα την υπουργό Πολιτισμού και συζητήσαμε από κοντά το ενδεχόμενο μεταφοράς του «Δρομέα» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων» απάντησε μέσω του ethnos.gr στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ο Κώστας Βαρώτσος και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι μετά την έκταση και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα η υπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να τα μαζέψει, αρνούμενη ότι μου έγινε οποιαδήποτε πρόταση. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι γνωστό το ήθος μου και δεν θα έβγαζα κάτι ξαφνικά από το μυαλό μου».
Ο Δρομέας
Ο δρομέας, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Βαρώτσος είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ΧΙΧ Biennale του Σάο Πάολο. Το γλυπτό, από γυαλί και σίδερο, σχεδιάστηκε αρχικά με πρόθεση να τοποθετηθεί, όπως και τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και να παραμείνει εκεί περίπου για ένα μήνα, δηλαδή όσο θα διαρκούσαν τα «Δρώμενα». Εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ομόνοια, πριν αποφασιστεί η μεταφορά του στο Χίλτον, λόγω των εργασιών του μετρό.
Τι είχε πει ο Δήμαρχος Σκοπίων στο Έθνος της Κυριακής
Την δωρεά αγαλμάτων από τα Σκόπια στην Αθήνα ως κίνηση καλής θέλησης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του τότε στην Αθήνα.
Διαβάστε το απόσπασμα…
-Ως δήμαρχος ηγείστε από την πρώτη στιγμή μιας προσπάθειας απομάκρυνσης fake αγαλμάτων που βρίσκονται στην πόλη και τα οποία τοποθέτησε ο Ν. Γκρούεφσκι. Πώς πάει αυτό το πρότζεκτ;
Από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκα στο φτιασίδωμα και στη μνημειοποίηση της πόλης την οποία επιχείρησε ο Γκρουέφσκι. Δεν ήμουν ικανοποιημένος με αυτό που έβλεπα καθημερινά στους δρόμους των Σκοπίων. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν νιώθω ότι είναι μέρος της ιστορίας μας και δεν έχω πρόβλημα με αυτό το γεγονός. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν έχω πρόβλημα να χαρίσω κάποια από τα αγάλματα στη Ελλάδα ως ένα δώρο.
Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα φέρει στο φως η κυβέρνηση και αν αυτή υπογραφεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αν είμαστε προσεχτικοί. Δυστυχώς σήμερα υποφέρουμε από τις συνέπειες ανεύθυνων πολιτικών του Νίκολα Γκρουέφσκι και της κακής επιλογής του να θέσει ως προτεραιότητα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε κάτι που ανήκει στους δικούς μας πολίτες.
Μαζί με τον συντάκτη του Έθνους Τίμο Φακαλή
-Μπορεί να περπατήσει πρακτικά η συμφωνία
Η συμφωνία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα Όσο πιο ξεκάθαρα θα είναι τα στάδια τόσο μεγαλύτερη πρόοδος θα επιτυγχάνεται και θα είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Εκτιμώ ότι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας κάποια προβλήματα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Η δουλειά όλων των ανθρώπων που έχουν εκλεγεί για να καθοδηγούν την χώρα είναι για να λύνουν προβλήματα και να σταματούν να δημιουργούν νέα.
Αυτή είναι η άποψη μας ως Σοσιαλοδημοκράτες εδώ στα Σκόπια. Με την ίδια υπευθυνότητα εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουν και οι πολιτικοί αυτού του χώρου στην Ελλάδα τη συμφωνία και τις δυσκολίες που θα ανακύψουν. Αλλά και από την αντιπολίτευση περιμένω στη Ελλάδα-μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων- να γίνουν πιο ρεαλιστές και οραματιστές όπως και η θέση του πρωθυπουργού τους.