Βουλή
Πρόταση μομφής: Άρχισε την Παρασκευή η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε την Πέμπτη (27/1) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό «θερμόμετρο» μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (28/1) η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής (30/1), με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.
Η πρόταση αναμένεται να καταψηφιστεί από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να υπερψηφιστεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης έχουν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν – εκφράζοντας την διαφωνία τους με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δηλώνουν πως η μομφή αφορά και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η σημερινή συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του κ. Δ. Τζανακόπουλου και της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).
Πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές
Σημειώνεται πως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας.
Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Πότε γίνεται δεκτή μία πρόταση δυσπιστίας
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».