Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Πρωτοφανής σεισμός που θα έριχνε σπίτια καταγράφηκε στον Πλανήτη Άρη

6458 25325 pia22743 16 web

Ήταν η ισχυρότερη από τις εκατοντάδες δονήσεις που έχει ανιχνεύσει ο ρομποτικός σεισμογράφος InSight.

To γεωλογικό εργαστήριο InSight στον Άρη ανίχνευσε τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί σε άλλο πλανήτη, ένα χτύπημα του Εγκέλαδου μεγέθους 5 βαθμών.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 4 Μαΐου και ήρθε ως κορύφωση μιας σειράς 1.313 σεισμών που έχει καταγράψει το στατικό ρομπότ της NASA από την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2018.

Μέχρι σήμερα η ισχυρότερη δόνηση ήταν ο σεισμός των 4,2 βαθμών που σημειώθηκε στις 25 Αυγούστου 2021.

Το InSight είναι εφοδιασμένο με έναν άκρως ευαίσθητο σεισμογράφο γαλλικής κατασκευής που ανιχνεύει σεισμικά κύματα που διασχίζουν τον Άρη ή ανακλώνται στην επιφάνειά του.

Οι καταγραφές προσφέρουν νέα στοιχεία συμπεράσματα για τη δομή του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του Άρη.

pia23180 16 1041

Σύννεφα διακρίνονται να παιρνούν πάνω από το σεισμόμετρο του InSight (NASA/JPL-Caltech)

Ο σεισμός των 5 βαθμών είναι μεσαίου μεγέθους για τα γήινα δεδομένα, αλλά θεωρείται τεράστιος για την περίπτωση του Άρη.

Ο γειτονικός πλανήτης δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή του δραστηριότητα έχει καταλαγιάσει προ πολλού.

Σεισμοί ωστόσο συμβαίνουν λόγω της παλιρροϊκής επίδρασης των δύο μικρών φεγγαριών του Άρη, του Φόβου και του Δείμου, από προσκρούσεις αστεροειδών, ακόμα και λόγω της συρρίκνωσης του πλανήτη, που συνεχίζει να ψύχεται από τον σχηματισμό του μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του InSight στο JPL Μπρους Μπάνερντ, «από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σεισμογράφος τον Δεκέμβριο του 2018, περιμέναμε για έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό. Και σίγουρα αυτός ο σεισμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουμε το εσωτερικό του πλανήτη, όπως κανένας άλλος έως τώρα. Οι επιστήμονες θα αναλύουν επί χρόνια αυτά τα δεδομένα για να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τον Άρη».

Η επιτυχία έρχεται την ώρα που ο ρομποτικός γεωλόγος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυξημένες προκλήσεις: η έλευση του χειμώνα θα φέρει περισσότερη σκόνη και λιγότερο φως, περιορίζοντας την παραγωγή ενέργειας από τους ηλιακούς συλλέκτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014